Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová výzva z Davosu

Nová výzva z Davosu

21.01.2020 6:21

Letošní Světové ekonomické fórum se zaměří na to, jak budovat soudržnější a udržitelnější svět. Jako vždy je toto téma dobře načasované, ale také trochu abstraktní. Abychom mu pomohli dát konkrétní podobu, máme několik návrhů, jak přesunout převažující ekonomický model leším směrem a zúžit diskusi.

Zaprvé, je načase přepracovat daňový zákoník USA s cílem snížit strukturální nerovnost. Za tím účelem by se Amerika měla zbavit své mezery ve zdanění výkonnostních prémií. Ustanovení, které bylo původně zamýšleno jako podpora dlouhodobých investic, je pro finančníky pracující ve fondech soukromého kapitálu a hedgeových fondech masivním osvobozením od daní. Zákon o snížení daní a pracovních míst z roku 2017 na toto pravidlo sice uvalil určitá omezení, ale stále zůstává v platnosti.

Obdobně by se Amerika měla zbavit mezery „zvýšené pořizovací hodnoty“, která se stala klíčovým způsobem, jímž se bohatí vyhýbají dani, když své bohatství odkazují dědicům. Umožňuje tak movitým vytvářet dynastie, čímž podráží oddanost Ameriky meritokracii.

Zadruhé, Spojené státy si zoufale potřebují udělat pořádek ve svých studentských půjčkách – veliké zátěži na bedrech mladých lidí – tím, že zřídí národní fond podobně jako Austrálie. Tam si student půjčí, kolik na financování svého vzdělávání potřebuje, a půjčka je splatná z předem určeného podílu jeho následných příjmů po stanovený počet let. Studenti, kteří skončí s nižšími budoucími příjmy, splatí méně, než si půjčili, což ale vyrovnají ti s vyššími příjmy. Absolventům, kteří vstoupí do některých forem veřejné služby, by navíc měly být předloženy pobídky v podobě odpuštění dluhů.

Firmy v hledáčku

Zatřetí, musíme změnit vykazování firemního hospodaření, abychom povzbudili dlouhodobé, udržitelné myšlení. Prvním krokem je zbavit se posedlosti čtvrtletními zisky. Honba za cíli finančních analytiků každé tři měsíce pokřivuje způsob rozhodování statutárních ředitelů a vedení a podrývá dlouhodobé mýšlení.

Souvisejícím tématem jsou odkupy akcií, které si zaslouží kritičtější pozornost. Společnosti z indexu S&P 500 dnes běžně využívají zisků či vypůjčených peněz ke zpětným odkupům vlastních akcií, namísto investic do nových továren, oblastí podnikání či jiných stěžejních kapitálových výdajů. Během posledních deseti let bylo za tuto metodu zvyšování vykázaných zisků na akcii (a tedy ceny akcií) utraceno kolem pěti bilionů dolarů. Firemní výkaznictví by se mělo změnit, aby jasně vysvětlovalo, kolik z pohybu cen akcií lze připsat převážně zpětným odkupům, a vedení a akcionáři by měli náležitě upravit odstupné výkonných manažerů.

Nadto by korporace měly začít celosvětově vykazovat údaje o udržitelnosti. Firemní výkazy ovlivňují chování firmy, ale většinou se vyžaduje, aby vykazovaly pouze finanční situaci na základě auditovaných výsledků a rozvah podle účetních standardů. To by se mělo rozšířit i na širší rozsah údajů pro akcionáře podstatných, například na hodnocení spokojenosti zákazníků, skóre diverzity, uhlíkovou stopu, dobročinnost, politický sponzoring a platový rozdíl mezi vysokým managementem a řadovými zaměstnanci. Měly by být zřízeny rady výkaznictví akcionářům (účelové orgány, podobné Radě pro standardy finančního účetnictví), aby dohlížely na nově dohodnutá celosvětová pravidla nefinančního výkaznictví.

Fiskální opatření

Začtvrté, globální dohoda na odvádění 0,1% daň z finančních transakcí, ve stylu Hongkongu, by pomohla zkrotit finanční systém. Daň z transakce prospívá více dlouhodobým investorům než krátkodobým spekulantům, a přidává do finanční soustavy vhodnou míru tření na redukci bublin a, co je vůbec nejpodstatnější, lépe propojuje náklady na správu systému s těmi, kdo z ní nejvíc těží. Podle amerického Kongresového rozpočtového úřadu (CBO) by 0,1% daň z transakce mohla jen v USA během deseti let vynést tolik potřebné nové příjmy ve výši zhruba bilionu dolarů.

Zapáté, země musí zvýšit minimální mzdy a navázat je na inflaci. V USA by federálně stanovená národní minimální mzda ve výši 15 dolarů za hodinu pomohla srovnat úroveň. K tomu držet krok s ostatními by pomohla její automatická korekce v souladu s rostoucími životními náklady. Podle Federální rezervní banky v Chicagu by tyto kroky v největší ekonomice světa zvýšily i agregátní poptávku.

Zašesté, ve všech zemích je na místě zásadní revize účtování národního důchodu. Hrubý domácí produkt od svého zavedení ve 40. letech minulého století převzal neoficiální postavení primární míry národního blahobytu. Jenže když se „pokrok“ ztotožní s HDP, omezí se politika na posilování hrubého národního důchodu bez ohledu na související sociální či environmentální náklady. Nezbytné jsou nové metody měření blahobytu očištěného o náklady.

Národní důchod by měl zahrnovat náklady externalit, jako je poškozování životního prostředí či emise skleníkových plynů. Takto měřen by čistý důchod by věrněji odrážel udržitelný růst. Všechny země by se navíc měly domluvit na společných standardech pro začlenění dalších kritérií sociálního pokroku. Jejich součástí by mohla být naděje dožití, dětská úmrtnost, detekce, prevence a léčba běžných nemocí, emise skleníkových plynů na osobu, biodiverzita, dosažené vzdělání, distribuce příjmů, míra obchodování s lidmi a socioekonomické úspěchy genderových a menšinových skupin. Brettonwoodské instituce by mohly zkoumat a vyvíjet nové společné standardy národního blahobytu, které potřebujeme, a zavádět je ve svých široce sledovaných publikacích.

Nakonec je nezbytné řešit změnu klimatu způsobem, který spravedlivě rozdělí náklady mezi země a generace. Je třeba zajistit, aby tyto politiky byly přitažlivé. Nutné jsou uhlíkové daně, ale i subvence. Podle amerického Společného výboru pro zdanění a CBO by uhlíková daň ve výši 25 dolarů za tunu s ročními inflačně očištěnými vzestupy o 2 % vynesla v USA během deseti let bilion dolarů.

Dává smysl vyčlenit ještě vyšší částku na pomoc těm, kdo na daně doplatí, jmenovitě komunitám, které dnes produkují uhlí, ropu a plyn, jakož i rodinám s nízkými či skrovnými příjmy, které postihne regresivní zdanění. Subvence by mohly mít podobu výplat hotovosti, rekvalifikace, nových infrastrukturních projektů a investic do odvětví alternativních energií v „uhelných a ropných zemích“. Důležité je, aby subvence byly vyšší než výnosy z uhlíkové daně. Výsledné zvýšení národního zadlužení bude po právu závazkem budoucích generací, jimž přechod k nízkouhlíkovému hospodářství prospěje nejvíc.

Zkrátka, má-li být klimatická politika politicky přijatelná, musí mít v současnosti hmatatelné přínosy. Uvažme tohle: jak internetové obchody snižují poptávku po fyzickém nakupování, obce by měly kupovat prázdná obchodní centra a prodejny – opět pomocí dluhu, který splatí budoucí generace – a nahrazovat je zelenými plochami, které pohlcují uhlík.

Tyto praktické kroky by v úhrnu značně přispěly k uskutečnění vize „zainteresovaného kapitalismu“ a udržitelnosti, jež Davos už půlstoletí propaguje.

Autoři: Alexander Friedman je spoluzakladatel Jackson Hole Economics. Jerry Grinstein je bývalý předseda a statutární ředitel Delta Air Lines a Burlington Northern Railroad. Larry Hatheway je spoluzakladatel Jackson Hole Economics. Charles C. Krulak je bývalý velitel námořní pěchoty USA a rektor Birmingham-Southern College.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Green: Krize globalizaci nezastaví, klimatické změny mohou
31.12.2019 7:13
Jeremy Green se věnuje politické ekonomii na Cambridge University a v ...
Wyplosz: Pokles akcií, pád zájmových skupin a uhlíková daň
15.01.2020 12:29
Charles Wyplosz je jedním z nejznámějších evropských ekonomů a se vstu...
A je to tady: Největší světový správce majetku zamával praporem udržitelnosti
14.01.2020 16:21
Laurence D. Fink je ve světě financí pojmem. Založil a řídí společnost...
Víkendář: Jak se mají centrální banky stavět ke změnám klimatu?
19.01.2020 9:49
V řadě zemí se do popředí zájmu politiků a veřejnosti dostávají změny ...

Váš názor
  •  
    22.01.2020 19:03

    Při čtení těchto článků člověka opravdu mrazí. Jestli vyhraje volby Sanders, Warrenová nebo podobní "demokrati", tak se začnou tyhle šílené vize naplňovat...
    MrBurnes
  •  
    21.01.2020 13:50

    Prosím administrátora aby mi poradil ako nazvať ľudí , ktorí majú nízke IQ a nevedia sa slušne správať v spoločnosti a aby som nepoužil pri tom vulgarizmus. U nás na Slovensku ich voláme hlupáci.
    Petrík
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení