Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Niepelt: Digitální měny tlačí, centrální banky musí reagovat

Niepelt: Digitální měny tlačí, centrální banky musí reagovat

11.02.2020 10:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Centrální banky již digitální peníze používají, a to dlouhou dobu, jen je poskytují vybrané skupině finančních institucí. Pokud by centrální banky přešly na digitální měnu v tom smyslu, v jaké se o tom poslední dobou hovoří, fakticky by jen tuto vybranou skupinu rozšířily o domácnosti a firemní sektor. Na stránkách VoxEU to tvrdí ekonom Dirk Niepelt. A dodává, že současný stav, kdy je mimo jiné plánována digitální měna Libra, se pro centrální banky již stává neudržitelný a ony budou muset reagovat.

Pokud se hovoří o digitálních penězích jako o něčem novém, jde o faktickou chybu, protože takové peníze již existují dlouhou dobu a drží je jak domácnosti, tak firmy. Těmito penězi jsou ty, které vložíme na účet v bance a pak jimi disponujeme bez toho, abychom potřebovali hotovost. Jak bylo zmíněno, s digitálními penězi pracují i centrální banky – jde o rezervy, které poskytují finančním institucím. Niepelt tvrdí, že to, co se v posledních letech změnilo, je jednoduchost, s jakou lze s digitálními měnami pracovat a používat je. Přispívají k tomu fintech společnosti a blockchainové technologie, kde se s informacemi pracuje na decentralizované úrovni a z transakcí je možné vyloučit prostředníky. 

Většina peněz v oběhu je vlastně závazkem, a to buď centrální banky, nebo bank komerčních. Proti tomuto závazku stojí aktiva těchto subjektů, která měnu kryjí. Kryptoměny mají jinou povahu – řada z nich takovým způsobem kryta není. Jestliže pak někdo hovoří o digitálních měnách vytvořených centrálními bankami (CBDC), jde podle ekonoma o nepřesný výraz proto, že tyto banky digitální měny již dávno vytvářejí – jde o zmíněné rezervy. Nejedná se tedy o to, že by najednou začaly pracovat s penězi, které by měly digitální povahu. Ale o to, že by k digitální měně dané centrální banky měly přístup i domácnosti a firmy – v podstatě by šlo o systém „rezerv pro všechny“. 

Mezi CBDC a blockchainem neexistuje podle ekonoma žádný přímý vztah, protože pro vytvoření a fungování CBDC může být použito více technologií. Mohly by být použity digitální účty, karty nebo decentralizované databáze. Technologie by ale samozřejmě měla vliv na likviditu, jednoduchost používání a podobně. To, zda by digitální měna centrální banky měla makroekonomický dopad, by pak podle ekonoma záviselo zejména na tom, jak by centrální banka s touto měnou naložila – zda by svými celkovými operacemi eliminovala přímé dopady nové měny na ekonomiku. 

Je možné, že by CBDC vedly k narušení intermediace prováděné finančním sektorem a bankami či dokonce vedly k odlivu vkladů z bank? Ekonom tvrdí, že podle některých názorů by digitální měny vydané centrální bankou vyvolaly nedostatek vkladů u bank. Podle jeho názoru k tomu ale nemusí dojít a klíčovým faktorem je to, kam by centrální banka investovala fondy, které by získala vydáním digitální měny. Je tedy nutné brát do úvahy skutečnost, že vydáním digitální měny se změní nejen pasiva centrální banky, ale také její aktiva, a dopad na bankovní sektor budou mít obě změny, nejen to, že bude v oběhu nová měna

CBDC by podpořily konkurenci v odvětví plateb a snížily transakční náklady. Podle ekonoma by také posílily transmisní mechanismy monetární politiky, protože změny sazeb by se přímo dotýkaly domácností a firem. V současné době naopak depozitní sazby na změny sazeb centrální banky reagují jen s malou citlivostí. 

K tomu by digitální měna vydaná centrální bankou mohla pomoci řešit problém „příliš velké na to, aby padly“. Pokud se totiž dnes dostane nějaká velká banka do finančních problémů, prudce se zvýší obavy z toho, že dojde k narušení celého platebního systému, který je klíčovým pilířem celého hospodářství. K něčemu takovému tudíž nesmí dojít a proto se bankám v problémech tak často dostává pomoci ze strany státu a tedy daňových poplatníků. Ovšem kdyby fungoval systém digitální měny, riziko nefunkčního platebního systému by kleslo a s ním i motivace ke státní podpoře bank. 

CBDC by měly být podle ekonoma atraktivní zejména pro ty země, které chtějí mít silnou a nezávislou centrální banku a méně regulace. A pro ty, kteří nesouhlasí s tím, že banky mají v současném systému privilegovanou pozici. Negativem je růst rozvahy centrální banky. Niepelt ale dodává, že status quo již stejně není udržitelný a centrální banky to začínají chápat. Budou se snažit udržet krok se soukromým sektorem a nakonec „nabídnou rezervy všem“, nebo přijdou s nějakou alternativou tohoto systému. 

Zdroj: VoxEU


 
 

Čtěte více:

Artus: USA tradiční recese nehrozí a Japonsko je ekonomický unikát
07.02.2020 15:18
Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis si ve svých posledn...
Boschini: Příjmová nerovnost, o které se tolik neví
10.02.2020 5:52
V poslední době se hodně hovoří o rostoucí příjmové nerovnosti, protož...
Taylor: Americké dluhy míří do dosud neprobádané oblasti
10.02.2020 10:54
Americká Rozpočtová kancelář Kongresu vydala novou zprávu, ve které se...

Váš názor
  • C B D C
    11.02.2020 12:27

    Na digitální měny centrálních bank je blockchain opravdu nevhodnou technologií. Blockchain je technologie zajišťující konsensus v prostředí BEZ centrální autority. Takže je nesmysl ho používat na měny zřizované "centrální plánovací komisí pro padělání peněz", nebo jak bych centrální banky nazval. Na druhou stranu - ty centralistické státní molochy podle mě digitální měnu reálně nepotřebují. Výhoda bitcoinu nespočívá v tom, že je digitální. Ale právě v tom, že mu chybí ta centrální autorita, která by mohla tou měnou manipulovat (centrálně plánovat úrokové sazby a provozovat penězokazectví eufemisticky zvané QE, nebo "kurzový závazek"). Výhodou bitcoinu je anonymita a hlavně necenzurovatelnost (nikdo vám nemůže zrušit účet, zavést kapitálové kontroly, omezit výběry, atd...). Jediný důvod, proč CB (a státy za nimi stojící) tak touží po vlastní "digitální hotovosti" je v možnosti daleko větší kontroly (kdo, kolik, kdy a kde za co utrácí). A hlavně v možnosti daleko větší manipulace: až hotovost bude jen ta digitální, bude možné zavést silně záporné úroky, kazivé peníze, všechny ty "báječné" nápady MMT, vrtulníkové peníze. Nějaký haircut (zabavení třeba 30% peněz z vaší peněženky) bude po zavedení CBDC možné jedním kliknutím do klávesnice. Jedním kliknutím do klávesnice se nepohodlným osobám (třeba klimapopíračům) zablokuje jejich digitální hotovost. Nebude úniku. A to je ten pravý cíl.
    Hayek
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.