Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dva scénáře dalšího vývoje

Dva scénáře dalšího vývoje

20.03.2020 18:29

Danske Bank se v jedné ze svých posledních analýz pustila do nezáviděníhodného úkolu – predikce dalšího vývoje pandemie. Dovolím si její závěry použít pro svou dnešní úvahu. Ovšem s připomenutím toho, že fakticky nevíme nic i přesto, že neustálý tok nových dat a informací nás může přesvědčovat o opaku.

Danske v následujících dvou grafech prezentuje modely dalšího vývoje pandemie mimo Čínu. Analytici banky uvažují o třech základních scénářích, ve druhém grafu vidíme, že i v tom nejhorším by počet nových případů měl klesat někdy na konci tohoto měsíce. Měli bychom tedy mít maximálně tak čtrnáct dní do vrcholu. Ale hlavní analytik banky Allan von Mehren dodává, že horší vývoj je pravděpodobnější, než vývoj lepší (tzv. upside risk je méně relevantní než downside risk):
0

Další dva grafy srovnávají vývoj v Itálii (data ke čtvrtku) s vývojem v nejpostiženější provincii v Číně. I zde bychom na základě tohoto srovnání odvodili, že do vrcholu zbývá asi čtrnáct dní až tři týdny:
0

Danske se věnuje i vývoji v Německu a Francii – Německo začíná čelit rychlejšímu růstu počtu nakažených ve srovnání s italskou dynamikou, což banka dává do souvislosti s větší populací, a tudíž vyšším počtem možností nákazy. Stejná logika by mohla platit i v případě Spojených států, které se od italské křivky začínají také trhat směrem nahoru:
0

Výše popsaný soubor tří podscénářů můžeme vnímat jako extrém v tom smyslu, že obrat přijde již brzy (i když to nejtěžší nás ještě čeká). Nazvěme ho třeba BAU2020. Druhý extrém by popisovaly znatelně mohutnější křivky, nebo třeba křivky zvedající se opět poté, (i) co jsme polevili v sociálním distancování, či (ii) se obecně pokusili vrátit k tomu, na co jsme byli ještě nedávno zvyklí a co se zdálo ve svém základu téměř neotřesitelné.

Krátce k onomu druhému extrému: Pokud trochu poodstoupíme, vidíme, že na ekonomické rovině zatím kráčíme směrem, který můžeme popsat jednoduše: Od pandemie k prudkému nabídkově-poptávkovému útlumu globální ekonomické aktivity doprovázenému masivním zvýšením role a aktivity vlády v ekonomice. Pokračování tímto směrem (ony mohutnější, či znovu se zvedající křivky) by pak pravděpodobně znamenalo znatelný růst vládních dluhů a dluhů celkových. V určitém časovém bodě by se pak na této trajektorii stávaly dluhy nesplatitelné. A to by znamenalo další chaos, nebo by musela nastat velká dluhová restrukturalizace. Lepší by podle mne byl ale výraz velké dluhové odpuštění.

Nyní si dovolím jednu obecnou tezi: Dluhy ekonomické jsou symptomem a symbolem našich dluhů vzájemných a vnitřních. Vršení globálních finančních dluhů (pevných, umělých vazeb a pout – „bonds“) je odrazem toho, jaká byla a je situace mezi námi lidmi a v nás. Výše uvedeným jsem popsal, co se může stát s oním ekonomickým symbolem, ale v jádru tu možná hovoříme o tom, kam až nás celkově současný vývoj tlačí. Nejen k odpouštění dluhů, ale i k Odpouštění (Odvinění) Dluhů. Těch symbolů můžeme konec konců vnímat více: Nejsme tlačeni domů, abychom se vraceli Domů?

Pokud čtenářovi nesedí podobné metafyzické, či vlastně metaekonomické úvahy, ať je prostě ignoruje. Může si dnes odnést to, že podle Danske, respektive podle pohledu založeného na zejména na „čínských“ extrapolacích, by to již nemělo tak dlouho trvat. A dovolím si napsat, že pak by mohlo nastat i celkem rychlé oživení globální ekonomiky. Úvahy o druhém extrému, můžeme odvozovat od řady argumentů a pohledů. Já nabízím onu tezi Velkého Odpuštění.

 

Čtěte více:

Ekonomové: Světová ekonomika už je v recesi
20.03.2020 10:57
Světová ekonomika už je vlivem pandemie způsobené novým koronavirem v ...
Perly týdne: 30 dní totální karanténa, drcená libra a u nás na platy přispěje vláda
20.03.2020 12:49
Američané 30 dní všichni doma na jarních prázdninách, globální recese ...
Americké banky předvídají globální recesi. Bude horší než v roce 2009?
20.03.2020 13:59
Globální ekonomický růst by se mohl letos pod tíhou rozpínající se ko...
Schodek státního rozpočtu letos přesáhne 100 miliard korun kvůli dopadům koronaviru, prohlásila Schillerová
20.03.2020 13:39
Schodek státního rozpočtu v letošním roce kvůli dopadům koronaviru na ...

Váš názor
  • by mě zajímalo
    20.03.2020 21:18

    Pane Soustružník! Prozraďte, jak to děláte, že Vám Pátrie otiskne každou hloupost? A jako že jich je většina.
    Ullsperger
    • Re: by mě zajímalo
      23.03.2020 15:35

      Dovolím si nesouhlasit. Naopak, vedle článků plných klišé a přebraných analýz jsou postřehy pana Soustružníka to nejčtivější, co se na Patrii nabízí. Osobně je vnímám jako články s přesahem ;-)
      Bill Blake
  •  
    20.03.2020 21:04

    Zajímalo by mě, jak se teď změní pravidla s obchodováním s živými a mrtvými zvířaty, když jde na této burze o život a ohrožuje tím celý svět? A zajímá mě také druhá část problému. Tam zase mají lidi hlad, tak jim nezbývá nic jiného, než sníst kdejakou potvoru, a tím rovněž ohrožují celý svět. Jak se řeší tento problém?
    Zdravý rozum
  •  
    20.03.2020 20:42

    Některé sektory budou asi nevratně poškozené i v optimistickém případě (letectví, turistika), ale kdo budou ti příp. noví vítězové, když se to nakonec přeci jen nějak vyřeší?
    Zvonička
    •  
      21.03.2020 16:45

      turistika a nenavratne poskozene??? Co je to za blbost .. utrpi letosni sezona, pristi rok se bude cestovat jako normalne ... Je to stejny jak se jeden rok jezdilo min do Egypta/Turecka kvuli teroristickym utokum .. rok na to meli zase plno
      BorisHead
    • budou
      20.03.2020 22:25

      Vítězové: 1/ biotechnologické/farmafirmy, které mají know-how v antivirotikách 2/ výrobci ochranných pomůcek a life-support techniky- po tomhle si státy nedovolí nemít zásoby respirátorů.
      Hawkie
  • USA-nemístný optimismus
    20.03.2020 19:38

    Zkusím se na epidemii podívat z úhlu zdravotní péče. Aktuální data vykazují exponenciální nárůst případů. V USA mortalita je zatím 1,4%- což není málo, ale jsme na začátku a někteří nemocní teprve zemřou. Výrazně vyšší mortalita byla ve Washingtonu, kde je kolem 5% a nejvíce případů, přitom tam virus byl zavlečen jako do jednoho z prvních států. Když počítáme, že kolem 8% obyvatel nemá zdravotní péči pojištěnou a nemalý je podíl ilegálních migrantů, bude šíření viru probíhat s menší kontrolou než v Evropě. Počet nemocných je v určité fázi spíš funkcí počtu laboratorně testovaných. Navíc se nabízí jistá paralela s prasečí chřipkou, která hůř probíhala v hispánské populaci než v kavkazské (otázka HLA systému, ty transplantační antigeny slouží k prezentaci štěpů antigenů)- pohled na mapu by tomu nasvědčoval. (podobné vybavení budou mít nejspíš i Indonésani a Filipínci) Vrchol epidemie je jen hrubý odhad, očekává se, že onemocní asi 60% populace. Z tohoto pohledu bude zajímavá dynamika v Británii, kde nemoc protekla do populace způsobem, který podle mne již nepůjde dostat pod kontrolu a podobně jako v Itálii se sesype zdravotní péče.
    Hawkie
    • Re: USA-nemístný optimismus
      20.03.2020 21:46

      Ted vypluje na povrch skutecna 'vyspelost' ruznych statu. CR si zatim vede slusne, rek bych ze jsme mezi top
      Ai-kun
      • Riziko
        20.03.2020 23:07

        České riziko je nedostatek personálu, protože peníze... A podmínky... Navíc kdysi jakýsi gauner s vizáží starostlivého strejdy (L.Heger) vydal vyhlášku o MINIMÁLNÍM počtu personálu a přesně dle předpovědí se vyhláška stala vyhláškou o MAXIMÁLNÍM stavu personálu.
        Hawkie
    • Re: USA-nemístný optimismus
      20.03.2020 21:43

      Když neděláte žádná opatření a netestujete lze z dosavadních dat odhadnout, že na každého mrtvého připadá v danou chvíli 800 nakažených. Takže v Británii je aktuálně přibližně skoro 150 tis. nakažených. Kolaps britského zdravotnictví nastane neodvratně za 15 dní.
      ..
      • možná bych to odhadl jinak
        20.03.2020 22:27

        Podle mne je přemrštěný odhad 800 nakažených na jednoho zemřelého, sám bych to odhadl na tak 1:300-500, ale i to je dost. Hlavně je toho moc najednou.
        Hawkie
        • Re: možná bych to odhadl jinak
          22.03.2020 1:39

          ....stále je to nadsazeno....úmrtnost je cca 4%, tedy 4,zemřelí ze 100 nakažených...v celosvětovém průměru, viz např.https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
          keris
        • Re: možná bych to odhadl jinak
          20.03.2020 22:38

          nebo jeste jinak. Karantena lodi Koronavirova Princess: 712:8 (dneska pribyl jeden Kanadan). s tim, ze tam bylo pravdepodobne min deti nez v bezny svetovy populaci/
          Ai-kun
          • ale
            20.03.2020 22:44

            ale zase ta populace na lodi byla nejspíš biologicky zdatná
            Hawkie
      • Re: USA-nemístný optimismus
        20.03.2020 21:48

        ty uz to mas az takhle presne spocitany jo? :) delam si poznamku do kalendare na 4.4. - kolaps britskeho zdravotnictvi..uvidime
        Ai-kun
        • Kolaps
          20.03.2020 22:37

          Vzhledem k tomu, že se snaží nahnat do nemocnic i zdravotnický personál v důchodu (zdroj tuším lžidnes), tak je kolaps v italském stylu spíš otázka dnů. Jediná otázka je, kdy situaci označíme za kolaps- tedy jak ho budeme definovat. Ale i tak zaplaťpánbu, že nejde o induktor cytokinové bouře (takto zabíjela španělská chřipka,díky tomu víc obětí bylo v kategorii zdravý člověk 20-40 let), tam by byla mezi oběťmi i ekonomika. I tak pacient Ekonomika bude dlouho malátný a bez života.
          Hawkie
          • Re: Kolaps
            20.03.2020 22:48

            Kolaps bych definoval jako situaci, kdy na jednu plicní ventilaci máš tři pacienty, kteří ji nutně potřebují. Jinak odhad 800 není můj, ale Tomase Pueyo a když to bude tvých 400 situaci to nijak moc nezlepší.
            ..
            • trochu drsná definice
              20.03.2020 22:59

              já bych za kolaps pokládal již situaci, kdy na n ventilátorů je n+1 pacientů, takže musíte udělat výběr. Podobně je definována mimořádná událost na záchrance.
              Hawkie
              • Re: trochu drsná definice
                20.03.2020 23:05

                To by ti ale smrt jednoho pacienta kolaps odvrátilo.
                ..
                • OK
                  20.03.2020 23:10

                  Samozřejmě, to odpovídá návratu do běžného režimu, ke kterému jednou dojde.
                  Hawkie
                  • vláda na hou..
                    20.03.2020 23:43

                    neměli by hlavně zajistit max.možné testování ? tvl k čemu je že lítají po schůzích kolik jde kde ventilátorů a roušek, když pokud se chce někdo otestovat tak nemůže ?
                    Mike -Green D. is killing Europe
                    • Re: vláda na hou..
                      25.03.2020 18:44

                      Ty testy jsou jednak poměrně nedostatkové a vzhledem ke krátkosti, co jsou používané, budou i nespolehlivé. A další věcí je cena a možnosti zpracovatelů (tedy pracovní kapacita laboratoří).
                      Hawkie
          • Re: Kolaps
            20.03.2020 22:42

            co neni muze byt pri dalsi mutaci nektereho z kmenu.. (doufejme ze ne). co me na tomhle fascinuje je inkubacni doba az 14 dni a pak ten dlouhej prubeh do vymizeni viru. Clovek muze bejt na pristrojich tejdny. i v Cine maj porad pres 2000 na JIPkach.
            Ai-kun
        •  
          20.03.2020 22:09

          U zemřelých je průměrná doba mezi prvními příznaky a smrtí průměrně 17 dní. Teda samozřejmě jde o historická (asi týden stará) data převážně z Číny a Itálie. Virus se může začít chovat jinak, ale úplnou změnu chování viru nečekám.
          ..
          •  
            20.03.2020 22:33

            V tom pripade chudak Boris. Mu to premierovani asi dlouho nevydrzi
            Ai-kun
            •  
              20.03.2020 22:56

              Před pár dny jsem prohlásil, že Borise do půl roku pověsí na kandelábr, ale otočil, takže i já otočím a začínám tvrdit, že stačí včas z Británie uprchnout.
              ..
              • kam?
                20.03.2020 23:00

                Do USA nebo do Ruska?
                Hawkie
                • Re: kam?
                  20.03.2020 23:03

                  O tom jsem zatím nepřemýšlel, ale Rusko by dávalo i smysl.
                  ..
    • Re: USA-nemístný optimismus
      20.03.2020 20:15

      Takmer na 100% suhlasim. Podla mna sa z USA presne cisla nikdy nedozvieme, jednak z objektivnych pricin kvoli ich systemu zdravotnictva a jednak idu volby. :-) Nezda sa mi tak skory cas vrcholenia v Europe, ze by to cele malo vrcholit koncom mesiaca , ved okrem Talianska, sa to este len rozbieha v druhych krajinach. Velmi som zvedavy na rusku ruletu Nemecka a GB.
      miros13
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y