Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB znovu a nejspíše ne naposledy snižuje sazby

Rozbřesk: ČNB znovu a nejspíše ne naposledy snižuje sazby

27.03.2020 9:21
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ČNB už podruhé během posledních dvou týdnů snížila svoji hlavní úrokovou sazbu, tentokrát o tři čtvrtiny procentního bodu na 1 %. Repo sazba se tedy vrací na úroveň, kde byla naposledy v létě 2018, nicméně je pravděpodobné, že na této úrovni dlouho nezůstane. Bankovní rada se totiž rozhodovala na základě aktualizované prognózy předpokládající útlum ekonomiky v rozsahu, který zde byl po roce 2008.

Centrální bankéři nechtěli blíže aktuální výhled ČNB specifikovat, nicméně z jejich slov vyplynulo, že by podle jejich scénářů mohl pokles ekonomiky dosáhnout okolo 4-5 %. Konkrétně pro druhé čtvrtletí zaznělo číslo -4 %.

To je s ohledem na probíhající útlum způsobený nejenom domácími regulacemi, ale poklesem poptávky v zahraničí, docela silný – ne-li přímo optimistický – předpoklad. A proto předpokládáme, že k sazbám ČNB ještě rozhodně neřekla poslední slovo. Vedle sazeb se ČNB rozhodla snížit i tzv. proticyklickou kapitálovou přirážku pro banky, což neznamená nic jiného, než že banky v ČR budou muset držet relativně méně kapitálu než doposud. S ohledem na povahu tohoto nástroje jde o logický krok, zvlášť v situaci, kdy ČNB držela tento poměr téměř na maximu.

Velké naděje trhy vkládaly do možnosti vstupu ČNB na dluhopisový trh nebo přímo zavedení nějaké formy kvantitativního uvolňování. Tady však centrální banka očekávání s ohledem na stav legislativy naplnit zatím nemohla. Novela zákona o ČNB, která by jí umožnila volně obchodovat na sekundárním trhu, leží už několik let zaseknutá v parlamentu a možnost dostat ji do zrychleného projednávání nevyšla. ČNB proto dál může ovlivňovat jen nejkratší úrokové sazby, a „řídit“ výnosovou křivku ani v době výprodejů zatím – na rozdíl od jiných zahraničních centrálních bank – nijak vlastně nemůže. Proto asi i nadále uvidíme poměrně vysoká rozpětí mezi krátkými sazbami a dlouhými výnosy, zvlášť v situaci, kdy zahraniční investoři opouštějí trh, a stát avizuje výrazné prohloubení schodku rozpočtu.

Celkově lze říct, že byť ČNB byla v posledních dvou týdnech docela akční, neřekla ještě poslední slovo. Předpokládáme, že k dalšímu snížení úrokových sazeb se centrální banka odhodlá nejpozději na květnovém zasedání, kdy bude mít na stole nejenom více informací z ekonomiky, ale i novou regulérní prognózu.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna si po včerejším jednání bankovní rady ČNB, která snížila hlavní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu, připsala vůči euru zhruba 30 haléřů a den končila v blízkosti hranice 27,20 EUR/CZK. Přitom k samotné koruně ČNB vlastně neřekla nic nového. Zopakovala připravenost v případě nadměrných výkyvů kurzu zasáhnout, a to i třeba na mimořádném zasedání. Finanční trhy se už nějaký čas připravovaly na razantní pokles sazeb, takže aktuálním snížením sazeb zaskočeny nebyly. Navíc je pravděpodobné, že ani včerejší snížení sazeb nebylo s ohledem na vývoj ekonomiky poslední.

Zahraniční forex
Včera přišla z USA první tvrdá makro čísla, která ukazují na to, jaký může mít apokalyptický dopad na americkou ekonomiku karanténa. Týdenní statistiky nových žádostí o podporu totiž vyskočily o neuvěřitelných 3,3 milionu, což je pětkrát více, než tomu bylo během nejtěžších okamžiků po pádu Lehman Brothers v roce 2008 (resp. 2009).

Dolaru se taková čísla nemohla líbit stejně jako vystoupení šéfa Fedu Powella, který uvedl, že USA jsou již velmi pravděpodobně v recesi (což je pravda) a že americká centrální banka tím, že srazila úrokové sazby na nulu, rozhodně nepřišla o střelivo (s odkazem na možnost nafouknout bilanci až k pěti bilionům USD). O tom, že Fed může a ještě měnově zasáhne, nepochybujeme, a proto také sázíme na slabší dolar. Epidemiologická situace v USA se nyní rychle zhoršuje a země (resp. její zdravotní systém) bude pod ještě větším tlakem. To si vynutí mnohem delší karanténu, než si Trumpova administrativa představuje (uvolnění restrikcí má přijít po 12. dubnu).

Ropa
Ropa Brent mírně ztrácí a opět se posouvá pod hranici 27 dolarů za barel. Včerejší jednání států G20 sice přineslo oficiální proklamaci o společném boji proti pandemii koronaviru, nicméně z pohledu ropného trhu se až tolik zajímavého neudálo. Saúdská Arábie tak setrvává v cenové válce a nadále platí, že již v dubnu má v plánu zásobit globální trh 12,4 mil. barelů denně, což je více, než činí maximální produkční kapacita království.

Z fundamentálního pohledu se však to podstatné odehrává na poptávkové straně trhu. Dle šéfa Mezinárodní energetické agentury jsou totiž po celém světě v nějaké formě karantény až 3 miliardy lidí, což má za následek pokles poptávky po ropě zhruba o 20 %. Dokud se tato kritická situace nevylepší, jakýkoli rozumný vývoj (tj. ukončení cenové války nebo dokonce obnovení těžebních škrtů) na nabídkové straně trhu nemá šanci zabránit masivnímu převisu ropy a pokračujícímu tlaku na pokles cen ropy.

koronavirus_svět_statistika_šíření

 

Čtěte více:

Proč je koronavirová krize spíš podobná té v roce 1918 než v 2008?
27.03.2020 6:13
Zapomeňte na klesající trhy v roce 2008. Šoky související s Covid-19 j...
ECB ruší limit pro nákup dluhopisů, může tisknout víc peněz
26.03.2020 15:55
Evropská centrální banka (ECB) zrušila limit pro nákup dluhopisů z jed...
Nenapáchá organizovaný útlum společnosti a ekonomiky více škody než užitku?
26.03.2020 18:08
Ve Spojených státech se téměř ihned po zavedení sociálního distancován...
Vláda dá OSVČ kvůli viru 15.000 Kč měsíčně, ČR má devátou oběť
26.03.2020 18:18
Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl za dnešek ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.