Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: To nejzajímavější z české ekonomiky teprve přijde

Rozbřesk: To nejzajímavější z české ekonomiky teprve přijde

07.04.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká ekonomika sice už nejspíše prochází obdobím recese, nicméně stále ještě dobíhají data z doby před korona-krizové. Těmi posledními jsou zatím výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu, které byly zveřejněny teprve včera. Vyplývá z nich to, co už vlastně naznačovaly dřívější soft ukazatele, a sice že průmysl byl v utlumeném módu už před vypuknutím současné pandemie. Jeho výsledky nebyly nijak zlé a vlastně na ně nějaký čas budeme vzpomínat jako na vynikající.

Už v této době registroval slabší zahraniční poptávku, objednávky mírně klesaly a podniky na tento vývoj reagovaly snižováním počtu zaměstnanců. Zásah, který průmyslu uštědřil nástup restriktivních opatření a „dobrovolných“ odstávek poté, co se virus začal šířit i v ČR, však odhalí až březnová čísla, která budou k dispozici až za měsíc. Do té doby se dál budeme pohybovat v rovině odhadů a spekulací o rozsahu současné recese. V té době už bude rovněž známo, jak se s problémem koronaviru vyrovnali naši hlavní obchodní partneři, kteří odebírají výraznou část tuzemské produkce nejen automobilového průmyslu. Minimálně do té doby bude lepší o jakýchkoli výhledech pro průmysl a vlastně i celou českou ekonomiku hovořit spíš jako o indikativních odhadech (založených na určitých předpokladech) spíše než jako o predikcích či prognózách.

Nová čísla přišla včera i ze stavebnictví, které dál zůstává v režii budování infrastruktury. Na rozdíl od průmyslu je striktně orientované na domácí trh, a tak jeho hlavním potenciálním limitem zůstává připravenost projektů a peníze. Dokud budou, může budování a rekonstrukce dopravních sítí držet toto odvětví nad vodou a alespoň z malé části kompenzovat propad, kterým v této době prochází třeba průmysl.

Tentokrát nejzajímavější měsíční číslo je však teprve před námi. Bude jím nepochybně výsledek nezaměstnanosti za březen, kdy již v ČR vypukla koronavirová krize. Statistiky z trhu práce se opět – stejně jako po roce 2008 nebo 2013 – dostanou do centra pozornosti, protože naznačí, s jak hlubokými problémy se česká ekonomika bude potýkat. Zda dojde podobně jako při první velké recesi k výraznému propouštění, které se následně projeví v propadu domácí poptávky, či zda firmy budou spíše vyčkávat a snažit se aktuální situaci vykrýt z rezerv a vládní podpory. To v tuto chvíli rovněž nikdo nemůže přesně spočítat, a o to více budou čísla o počtech nezaměstnaných a volných pracovních místech přitahovat – stejně jako v zahraničí – pozornost. Prozatím se zdá, že minimálně v březnu k žádnému velkému dramatu na českém trhu práce ještě nedošlo. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna si v průběhu včerejšího dne připsala vůči euru dvacet haléřů a končila na zhruba 27,55 EUR/CZK. Úrokový diferenciál jí sice dál dodává na atraktivitě, avšak v době panujících nejistot a rizik a především neustálého celosvětového sledování šířícího se viru to finančním trhům evidentně nestačí. Zatímco tak pro korunový trh dál zůstává hlavním rysem zvýšená volatilita, o poznání klidněji je na trhu dluhopisů. Po úspěšném tažení za krátkodobou likviditou si Ministerstvo financí naplánovalo test zájmu o střednědobé a dlouhodobé papíry. Ve středu proto bude nabízet papíry se splatností šest až třináct let v celkovém objemu 13 mld. korun. Výsledek těchto aukcí ukáže, jak dostupné jsou v těchto časech delší peníze, kterými se jinak běžně financují státní dluhy. 

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru se dostal včera pod hladinu 1,08, ale příliš se zde neohřál a obchoduje se zpět nad touto úrovní. Mohutné akciové zisky napříč globálními trhy euru mírně pomohly stejně jako například většině měn v emerging markets (zlotý a forint nevyjímaje).

Událostí číslo jedna pro eurodolar bude dnes jednání ministrů financí eurozóny ohledně pomoci ekonomice v situaci, kdy čelí pandemii. Zásadní debata, která se povede, je o tom, zda některá z institucí EU (například záchranný fond) dostane mandát k tomu vydat pandemické dluhopisy, za které by ručili členové měnové unie společně. Na tuto variantu tlačí Francie, Španělsko a Itálie, zatímco Německo a Holandsko jsou proti. Těžko říct, zda se najde kompromis. Pokud ano a objem vydaných dluhopisů by byl značný, tak by to euru paradoxně mohlo pomoci, neboť by to byl krok k větší integraci měnové unie.

Ropa
V průběhu včerejšího obchodování ropa Brent mírně ztrácela, dnes ráno však její cena mírně roste a testuje hranici 34 dolarů za barel. Čtvrteční jednání globálních producentů o kolektivním omezení těžby sice poutá největší pozornost trhu, avšak konkrétních informací zůstává nadále poskrovnu. Pozvání na jednání již přijaly například Brazílie nebo Norsko, Spojené státy a Kanada se však stále nevyjádřily. Velkou neznámou zůstává i nadále otázka ruské účasti, respektive rozhřešení vzájemné saúdsko-ruské averze z počátku března, kdy ne-dohoda na produkčních škrtech odstartovala cenovou válku. 

Celková nálada na trhu však zůstává v tento moment veskrze býčí. Jinak řečeno, očekávání od blížícího se zasedání hlavních globálních producentů jsou vysoké, což staví Saúdskou Arábii a spol. před nelehký úkol a současně zvyšuje riziko prudké cenové korekce v případě neuspokojivého výsledku mimořádné schůzky. Navíc, i pokud by se nakonec podařilo dosáhnout dohody na úrovni 10 mil. barelů denně (což by byl sám o sobě úspěch), není vůbec jisté, že se těžařům podaří trh krátkodobě stabilizovat. Vzhledem k bezprostřednímu výpadku ropné poptávky v rozsahu až 30 mil. barelů denně by však mohly těžební škrty oddálit situaci, kdy budou zcela přehlceny logistické a skladovací kapacity. 

Akcie
Úvod týdne na akciovém trhu v USA se nesl ve velmi pozitivním duchu. Včera posilovaly všechny hlavní sektory americké ekonomiky. Pomyslným vítězem byl finanční sektor (Bank of America +6,8 %, Citigroup +9,7 %, Mastercard +12,2 %, Visa +11,6 %). Dařilo se ale i technologiím (Apple +8,7 %, Alphabet +8,2 %, Microsoft +7,4 %, Intel +7,9 %, Nvidia +10 %, Facebook +7,4 %).

 

Čtěte více:

Cenný (toaletní) papír
06.04.2020 17:59
Dovolím si dnes po dlouhé sérii vážných komentářů jeden trochu odlehče...
Americké miliardové balíčky: Kdo je získá?
07.04.2020 5:45
Období roku, kdy federální vláda většinou vybírá daně, nyní pustoší ko...
Zprávy o pomalejším šíření viru spustily vlnu optimismu
06.04.2020 16:42
Akcie dnes zamířily strmě vzhůru, poté co náznaky zpomalování nákazy v...
Wall Street zahájila týden silným růstem
06.04.2020 22:24
Úvod týdne na akciovém trhu v USA se nesl ve velmi pozitivním duchu, c...
Japonsko povzbudí ekonomiku zasaženou koronavirem 108 biliony jenů
07.04.2020 8:20
Japonská vláda ekonomiku zasaženou dopady koronaviru povzbudí 108 bili...
Evropským burzám se díky nadějím na virovou stabilizaci rýsuje zelený začátek dne
07.04.2020 8:45
Evropské akciové trhy by dnes mohly znovu otevřít v plusu. Panuje nadě...

Váš názor
  •  
    07.04.2020 10:19

    Vzhledem ke dvouměsíční výpovědní lhůtě se koncem března mohou na ÚP objevit pouze OSVČ popř. lidé, kteří rozvázali pracovní poměr dohodou. Skutečné důsledky recese se tak projeví až začátkem června.
    JJa
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení