Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč odklad sociálního a zdravotního může Česku pomoci

Rozbřesk: Proč odklad sociálního a zdravotního může Česku pomoci

23.04.2020 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česko podle řady měřítek zaostává v pomoci postiženým odvětvím a domácnostem, a to zvlášť při porovnání se sousedním Německem. Tam zatím plánovaná pomoc státu čítající kromě přímé pomoci, odklad plateb státu a garantovaných úvěrů může dosáhnout více než 50 % HDP (viz statistiky think tanku Bruegel). V Česku i kvůli pomalému startu garantovaných úvěrů (zatím COVID I a II) bude náběh celkové pomoci daleko pomalejší (pokud vše půjde tak jako doposud, odhadujeme do 10 % HDP). I proto se nabízí úvahy záplatovat výpadky likvidity v podnikovém sektoru dočasně plošnějšími rychlými nástroji - například novými odklady plateb daní.

Ne všechny nástroje jsou ale v Česku stejně vhodné. Dobře mohou zafungovat odklady sociálního a zdravotního pojištění (na nejbližší měsíce), které budou úročené rozumně nízkou úrokovou sazbou. Důležité je, že takové opatření relativně rovnoměrně podporuje malé i velké podniky a současně přispívá k zachování pracovních míst. A pokud bude úroková sazba stanovena poblíž předkrizových úrovní pro krátkodobé úvěry, neměli by nástroje ve velkém zneužívat černí pasažéři.

Takový nástroj je pravděpodobně v naší situaci daleko vhodnější než častokrát skloňované “zpětné uplatnění daňové ztráty” - kdy by na základě odhadnuté ztráty pro tento rok firmy rovnou inkasovaly peníze od finančních úřadů (vše by se muselo nakonec vyúčtovat, ale v mezičase by si podniky sáhly na bezúročné půjčky). Takové opatření může (bez jakýchkoliv stanovených limitů) podporovat primárně velké společnosti, nemá pozitivní přesahy na trh práce a navíc může motivovat velké nadnárodní společnosti k přesouvání ztrát do České republiky…, to už je pěkná řádka komplikací, která minimálně stojí za zvážení.



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se díky o něco lepší náladě na akciových trzích včera snažila o stabilizaci a pomohla ji k tomu do jisté míry i série úspěšných aukcí státních dluhopisů. Dobrá nálada ji ale dlouho nevydržela a dnes po ránu se znovu dostává pod lehký tlak a vyhoupla se nazpátek nad 27,80 EUR/CZK.


Zahraniční forex
Euro stále nemá na růžích ustláno, což je stále jasněji dáno opětovnými dezintegračními tendencemi uvnitř eurozóny, jež se projevují zejména v růstu kreditních prémií u italského vládního dluhu. Ten je navíc pod tlakem páteční revize italského ratingu ze strany agentury S&P. Dodejme, že agentura prozatím drží italský rating na úrovní BBB, avšak s negativním výhledem a o jeden bod výše, než jak hodnotí zemi agentura Moody’s (Baa3). V této souvislosti včera ECB podnikla zajímavý krok, když zmírnila svoje vlastní kritéria pro nákupy dluhopisů v rámci programu QE. Nově bude akceptovat i na trhu obchodované dluhopisy s ratingem BB (ty však musely mít rating alespoň BBB před sedmým dubnem, kdy eurozónu naplno zasáhla pandemie).

V této souvislosti bude tudíž klíčová dnešní videokonference ministrů financí eurozóny, jež proběhne dnes a bude řešit fiskální odpověď měnové unie na virem vyvolanou krizi. Existují zhruba tři základní možné scénáře s různě negativními dopady pro Itálii a společnou evropskou měnu. Za prvé, zvítězí přístup, jež razí Německo a Holandsko, což značí, že pomoc eurozóně se bude řešit primárně přes záchranný fond ESM. Za druhé, ESM bude ve hře, ale přistoupí se na návrh Španělska rozjet masivní společný fiskální stimul (například financovaný Evropskou investiční bankou). A za třetí, ustoupí se společnému tlaku Itálie, Francie a Španělska a začnou se vydávat společné pandemické dluhopisy za celou eurozónu. Vše uzavřeme s tím, že poslední scénář, který by pro Itálii a euro byl asi nejvíce prospěšný, je nejméně pravděpodobný. 


Ropa
Ropa Brent má za sebou další divokou obchodní seanci, v průběhu které se její cena nejprve propadla až na 16 USD/barel, aby následně vzrostla zpět nad 20 USD/barel. Mírné zisky si připisuje také americká lehká ropa WTI, která se dnes ráno obchoduje těsně nad hranicí 14 USD/barel. Povzbuzením mohla být pro ropný trh virtuální diskuze mezi členskými státy OPEC+. Ta sice nevyústila v další zpřísnění už tak rekordních produkčních škrtů, nicméně jednotlivé státy v čele se Saúdskou Arábii se zavázaly začít omezovat produkci okamžitě, nikoli až počátkem května (původní dohoda).

Bezprostřední dopad toho kroku na tržní bilanci však bude relativně zanedbatelný a navíc zde zůstává otázka dodržování individuálních těžebních limitů. Přestože tedy trh nepochybuje o odhodlání Saúdů dramaticky snížit vlastní produkci (až 3,9 mil. barelů denně), o disciplinovaném přístupu Ruska a dalších partnerských zemí, stejně jako Iráku nebo Nigérie již vážné a na základě minulých zkušeností zcela oprávněné pochybnosti panují.


Akcie
Americké akciové trhy poprvé v tomto týdnu rostly. Všechny sektory indexu S&P 500 byly včera v zelené barvě. Nejvíce se dařilo informačním technologiím s růstem přes 4 %. Následovala energetika (+3,5 %). Index Dow Jones Industrial Average se v minulém týdnu dostal na úroveň 50 denního klouzavého průměru (dnes 24,207 b.), která jej zatím brzdí v dalším růstu. DJ včera poskočil o více bezmála 500 bodů na 23.469 bodů (+2,0 %). Z technického pohledu je na tom podobně i S&P 500, nedokáže se dostat přes 50 DMA (včera 2.829 b.). SPX se vyšvihl na 2.798 bodů (+2,3 %). Nasdaq Composite má z pohledu klouzavých průměrů maxima na 100 denním (8.674 b.), přičemž včera jako podpora posloužil 200 DMA (8.409 b.). Technologický index přidal přes 2,8 % na 8.495 b.


 

Čtěte více:

Pozvánka na Ranní kávu s Janem Burešem: Dopady koronaviru do české ekonomiky 4. Dnes od 10:00
23.04.2020 8:50
První čísla ukazují na nejhorší propad světové ekonomiky za posledních...
Krizová konkurenční výhoda Tesly a malý emisní zádrhel
22.04.2020 18:43
Podle analytiků Credit Suisse může současná epi-ekonomická situace ve ...
George Soros: EU by měla vydat věčné dluhopisy
23.04.2020 5:49
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen oznámila, že Evropa b...
Jakub Brukner: Technologický sektor bude mít navrch, s ropou opatrně
22.04.2020 17:14
Trhy jsou nadále vysoce volatilní a podle makléře Patria Finance Jakub...
Ropa překonává nejhorší tlak. Akcie se zvedají, eurodolar nikoli
22.04.2020 17:28
Masivní 30procentní nárůst dostal cenu ropy WTI nad 15 dolarů a trh...
Wall Street poprvé v týdnu zelená
22.04.2020 22:01
Americké akciové trhy poprvé v tomto týdnu rostly. Ke zlepšení nálady ...
ECB mění pravidla pro prašivý dluh a unijní lídry čeká summit. Evropské burzy by mohly otevřít mírně v plusu
23.04.2020 8:45
Evropské burzy by dnes mohly otevřít mírně v plusu. ECB bude přijímat ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m