Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Těžké váhy z Wall Street spustily alarm kvůli cenám akcií

Těžké váhy z Wall Street spustily alarm kvůli cenám akcií

14.05.2020 13:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší jména ze světa financí docházejí k názoru, který se ještě před několika týdny zdál velice nepravděpodobný: Akcie jsou nesmírně nadhodnocené.

Už i legendární investoři jako Stan Druckenmiller a David Tepper po rapidním oživení na trhu přispěli s tím, že riziková odměna za držení akcií je nejhorší, s jakou se v posledních letech setkali. Druckenmiller v úterý označil zotavení ve tvaru písmene V (myšlenka, že se ekonomika rychle zotaví, jakmile se pandemie koronaviru uklidní) za „fantazii“. Tepper ve středu uvedl, že spolu s rokem 1999 jsou akcie nadhodnoceny nejvíce, co kdy viděl.

Tato představa se rozšiřuje i mezi manažery peněz na Wall Street. Investoři začínají mít podezření, že podpora Fedu, stejně jako stimuly ministerstva financí za 3 biliony dolarů, nemusí stačit na vyrovnání rostoucí nezaměstnanosti, vlně bankrotů a nekončící pandemií. Manažeři, včetně Billa Millera, Paula Singera a Paula Tudor Jonese vyjádřili pochybnosti buď o trzích, nebo o ekonomice. Tato medvědí nálada ostře kontrastuje s optimismem, který vytlačil index S&P 500 o 26 % nahoru z březnového minima.

Varování upoutala pozornost i amerického prezidenta Donalda Trumpa, který bojuje o znovuzvolení, a nyní se dívá na to, jak jeho plány na prosperující ekonomiku drtí virus. Ve středečním tweetu zaútočil na „takzvané bohaté lidi“:

"Vždycky si pamatujte, že někteří proti němu mají velké sázky, a pokud klesne, vydělají spoustu peněz," napsal Trump o akciovém trhu. "Pak otočí, získávají velkou publicitu a tlačí to nahoru. Dostanou vás tak, i tak. “

Jeho kritika odborníky na Wall Street pravděpodobně neovlivní. Index S&P 500 tento týden klesl o 3,8 % a investoři i ekonomové předpovídají další poklesy v důsledku neustálého boje za zotavení ekonomiky.

Šéf Fedu Jerome Powell přibližně v dobu zveřejnění Trumpova tweetu ve svém projevu nastínil scénář zkázy s hromadnými bankroty a masovou nezaměstnaností. Powell řekl, že tvůrci politik budou možná muset udělat víc, aby zabránili dlouhodobému poškození ekonomiky.

Tepper, který spravuje hedgeový fond Appaloosa za 13 miliard dolarů, oproti konci března otočil. Tehdy říkal, že „zobe“ akcie, nakupuje společnosti zaměřené na technologie nebo nemocnice a zdravotnictví. Ve středu ale na CNBC uvedl, že valuace některých akcií na Nasdaq jsou „šílené“. A jako obtížné sektory k investování nyní vypíchl také banky a letecké společnosti.

Druckenmiller v úterý v ekonomickém klubu v New Yorku uvedl, že podle jeho analýzy likvidita, která nyní táhne trhy výše, se brzy zmenší, protože půjčky ministerstva financí vytlačí soukromou ekonomiku a dokonce i ohromné nákupy Fedu. Dodal, že ještě nikdy nezažil, aby riziko vlastnictví akcií tolik převažovalo nad potenciálním ziskem z nich.

Miliardář Leon Cooperman poukázal na e-mail, který napsal na konci dubna a který předpovídal, že vládní kroky v boji proti pandemii povedou ke zvýšení daní a další regulaci. Odhadl, že by se index S&P 500 měl obchodovat níže - někde mezi 2 200 až 2 800 body - což naznačuje, že by akcie mohly klesnout až o 22 %.

V poslední době zaujali obranné pozice i další investoři. Tudor Jones, který provozuje Tudor Investment, řekl klientům na začátku května, že investoval do zlata, a dokonce i vložil malé procento majetku své firmy do bitcoinu. Mezitím Carl Icahn koncem dubna sdělil, že akcie nekupuje. Místo toho shromažďuje hotovost a shortuje komerční nemovitosti.

Miller, který sází na jednotlivé akcie, v e-mailu řekl, že změnil názor na vyhlídky trhu v blízké budoucnosti. "Nákupní příležitost, o které jsem mluvil na CNBC 18. března, netrvala tak dlouho, jak jsem si myslel," řekl Miller. "Poté, co od minim 23. března to šlo nahoru asi o 30 %, bych si myslel, že pauza a nějaká konsolidace bude v pořádku." Předpovídá, že by S&P 500 mohl ze své současné úrovně klesnout o 4 % nebo 5 %.

Několik medvědích manažerů hedgeových fondů spustilo alarm již počátkem tohoto roku. Crispin Odey klientům v březnovém komentáři řekl, že „proti zpomalení není imunní nic“. "Kupujte si své oblíbené akcie, nebudu vás od toho odrazovat," napsal. "Ale odteď stojíte na špatné straně historie."

Singer, zakladatel Elliott Managementu, řekl v polovině dubna klientům (v době, kdy akcie stoupaly), že výhled na akcie je hrozný. Globální akciové trhy by ze svého únorového vrcholu mohly klesnout o 50 % a více, řekl.

A nejde jen o správce fondů. Miliardář Mark Cuban, který je součástí skupiny zvolené minulý měsíc Trumpem, která má radit s opětovným otevřením ekonomiky, uvedl, že ohledně akcií souhlasí s Druckenmillerem. "Akcie jsou nadhodnoceny a riziková odměna tam nebude, dokud neuvidíme plán testování ze strany vlády," napsal Cuban v e-mailu.

Zdroj: Bloomberg


 
 

Čtěte více:

Musk překonal poslední překážku pro získání odměny
06.05.2020 12:14
Tržní hodnota americké automobilky Tesla v úterý dosáhla hranice potře...
Pandemie a žebříček investičních hodnot
07.05.2020 17:53
Jak moc máme být soběstační ve výrobě některých potravin? Popřípadě ve...
Berkshire Hathaway a otevírání ekonomiky
13.05.2020 17:26
John Authers se na Bloombergu a Twitteru zamýšlí nad návratností akcií...
Škrtání dividend je nový normál. Velcí platiči se ale drží
14.05.2020 5:57
Dividendy aktuálně už nejsou posvátné, většina největších plátců divid...

Váš názor
  • dolar
    15.05.2020 13:30

    Do tretice trochu makrosituace. Vyspele zeme sypou na ekonomiky bezprecedentni objemy EUR, JPY, USD. Inflace pry nehrozi ptz. plataji vypadek HDP a transakcni rychlost penez je nizka ptz. lidi slabo utraceji. Ok beru. Splacet se taky nemusi protoze staci udajne refinancovat, ok beru. Co ale neberu je, ze zeme kde se vyrabi a exportuje (Cina, Indie, Rusi, a zbytek) budou necinne prihlizet jak se tvori velky objem nicim nekrytych penez kteryma dostavaji zaplaceno za sve zbozi, jakou pak maji hodnotu ty USD, EUR a JPY kdyz jich lze vytvorit obrovsky objem a udajne je to vporadku? Proc tedy mi lidi na zapade proste neprestaneme vsichni pracovat a nenechame rozvojove zeme aby nam posilali svou produkci a mi jim za to dame tzv. tvrdou menu, ty nase EUR, USD, GBP? Ano je to extremni priklad, ale kazdy chape kam smeruji, rostouci deficity. USA ma velkou armadu, ktera stoji mezi nima a veriteli, Bily Dum se muze zadluzit a nezaplatit, mi ostatni ale ne :)
    snb rulezz
    • Re: dolar
      15.05.2020 16:28

      Předně, státy přece nic nedováží, dováží jednotlivé firmy, které platí měnou, kterou diktuje prodávající. Předpokládejme, že čínská firma prodá evropské firmě zboží za eura, čínská firma eura smění za juany a těmi platí svým zaměstnancům a dodavatelům, takže čím více eur za vývoz dostane tím více jich připluje na devizový trh na straně nabídky a tím více bude oslabovat euro, pokud do protisměru nebude působit poptávka po eurech Číňanů, kteří si za ta eura budou chtít koupit zase evropské zboží. Pokud si Číňané nebudou mít co koupit za eura, nebudou eura nakupovat a euro bude oslabovat. Jinými slovy pokud budete z Číny jen dovážet a nebude vyrábět nic o co by měli Číňané zájem, Vaše měna bude oslabovat a to až do té míry, že už si nebudete moci dovolit dále v té Číně nakupovat. Chápu kam míříte. A devizový trh je od toho, aby tyto nerovnováhy vyrovnával.
      Richard Fuld
    • Re:
      15.05.2020 14:10

      Zvráceně se těším, až tohle "lití peněz" dovede k protržení bubliny státních dluhů - protože to bude zážitek srovnatelný s odpálením atomovky.
      Petr-L
  • cyklus a cenotvorba
    15.05.2020 13:07

    Hedge fond manageri poukazuji na zasadni vec. VS vyucuji ze trhy maji klicovou funkci, kterou je tzv. price discovery = cesky pokud dovolite "cenotvorba". Pokud ale na trhu investor typu centralni banka ktera se nechova komercne tj. ma neomezeny kapital na neomezeny cas a nepodleha akcionarskemu dohledu, pak nasledkem toho dochazi ke pokriveni a zkresleni cen, tj. nelze rict co je adekvatni cena daneho aktiva a to i presto ze vime jaka je hodnota tohoto aktiva. Dalo by se pokracovat dlouho o pricinach a puvode tohoto stavu. Vyjadrim to lidsky aby se kazdy mohl zamyslet. V prirode je vlk a liska (hedge funds) od toho aby udrzoval vitalitu stada (firmy), kdyz odstranime vlka a lisku stado zlenivi, nemocni jedinci budou prezivat dlouho a sirit nemoc dal a ohrozovat zdrave jedince, stado celkove zdegeneruje chcete-li.
    snb rulezz
  • ano i ne
    15.05.2020 12:53

    Slozita debata. Pokud predpokladate ze 3Q a 4Q budou prima a stejne 2021 tak klidne, at trhy leti nahoru. Ale kdyz vidite ze US nezamestnanost v kvetnu poskoci na 22% z dubnovych 15% a trhy presto rostou tak je to jiny kafe. Panove z hedge fonds tusi to, co i ctenari patria.cz ze system drzi pohromade jiz a pouze intervence centralni banky. Hold co dodat - vyse dekady trvajici levne penize vyvolali iluzi prosperity tam kde ve skutecnosti existuje pouze dluh, zadna ekvita, zadne rezervy. Nasledne levne penize nasponovali system k prasknuti, lidskou reci receno vzniklo bezpocet firem a firmicek ktere stoji na slabych nozickach tj. moc si pujcili a do prasatka moc korunek neodkladali...se zanikem techto subjektu a investicnich projektu zaniknou i pracovni mista
    snb rulezz
  • Richard
    14.05.2020 21:11

    Richarde, za co nakupuje BoJ etf? A jeste jedna otazka. Kdyz vlada vyda dluhopis, ktery je nakoupen fondem, fond ho pouzije jako kolateral u cedulove banky, ktera mu za nej poskytne likviditu, kterou muze fond vrhnout na trh uz do nikoli nerizikoveho instrumentu, ale treba do nasich oblibenych akcii.... dale netreba rozepisovat....takto to funguje...ty penize neprimo na trh dorazej. Ne vsechny, ale mnogo :) jeste jedna poznamka. V podstate az do doby nedavne bylo zvykem, ze veritel obdrzel od dluznika urok. Toto slo s QE do kopru, ptz vrchnim veritelem a dodavatelem likvidity se staly centralni banky v podstate za hubicku. Stradatele tedy jiz nemaji motivaci pujcovat/ukladat za mrzky, nulovy ci nedej Boze zaporny urok a centralni banky se jim snazi naznacit, ze se jejich penize bud budou znehodnocovat ci je mohou vrhnout napr do firemnich dluhopisu, akcii, etf, cfd, komodit, ..... proste nestradat, ale roztocit....peknej vecer
    Andzin
    • Re: Richard
      15.05.2020 10:29

      Nákup akcií japonskou centrální bankou není QE. Je to credit easing. Ano v tomto případě dochází k přímému tisku peněz (pokud centrální banka nakupuje od nebankovních subjektů). Všichni ale mluví o QE jako o tisku bilionů dolarů, které ženou akcie nahoru a tak to není. Pokud centrální banka půjčí fondu proti státním dluhopisům, pak jde o zcela běžnou půjčku zajištěnou státními dluhopisy nikoliv o QE. Ne, v těchto případech nejde o peníze z QE. Při QE peníze nevznikají. Vzniká likvidita, která nemá jak uniknout kamkoliv mimo bankovní systém. Ano v krizové situaci, kdy klesá spotřeba a dochází k dezinflaci nebo dokonce k deflaci, tak úkolem centrální banky je odrazovat všechny od dalšího omezování spotřeby (od šetření) a snažit se aby peníze začaly proudit. To je samozřejmě v naprostém pořádku.
      Richard Fuld
    • Re: Richard
      14.05.2020 21:15

      Jeste poznamka, z fedu opakovane zaznivaj hlasy, ze mozna zacnou nakupovat papiry primo. Nyni se prozatim spekuluje, ze to delaj neprimo a pouzivaj investicni banky jako sveho brouka. Mozno dohledat na webech typu cnn... aneb my vyberem vyteze.... nebo pujdou do etf jako japonci, aby to vice rozlozili, ptz konkretni titul je vskutku volba vyteze...
      Andzin
  •  
    14.05.2020 20:17

    Tohle jsou známé triky masivních fondů, investorů. Pokud je nějakou dobré na trhu klid, nějaký expert na všechno vypustí zprávu ... panika ... trh vždy klesne a fešák se směje a nakoupí. Na poslední se tohle stalo počátkem dubna. Bill Ackerman jeho žvásty na TV sesypal market pod 20tis. bodů. Nakoupil a do týdne vydělal $2mld. Kdo má dolce, povahu coward může s trhem pohnout.
    Čert
  •  
    14.05.2020 16:45

    Dokud si budete myslet, že ty biliony likvidity, které vytváří při QE FED, směřují na jakékoliv trhy, tak budete vedle. :-) To se neděje. Není to možné. Takto to nefunguje. Trhy se pohybují výhradně podle toho, zda mají převahu kupující nebo prodávající. Když trhy rostou, tečou do nich další peníze, bez ohledu na to jestli zrovna FED realizuje QE. Když převáží prodejci, trhy klesají a peníze z nich odtékají a QE s tím neudělá nic. Jediný vliv QE na akciové trhy spočívá v tom, že velká část obchodníků s akciemi VĚŘÍ tomu, že FED při QE tiskne peníze, které automaticky míří na akciový trh. To je ale holý nesmysl.
    Richard Fuld
    • Rád bych se dovzdělal
      14.05.2020 19:17

      QE posiluje bilanci bezdůvodně? Proč se staví tak silná vozová hradba? Obává se někdo, že by mohla nastat převaha prodávajících třeba tím, že prodat prostě musí. Místo aby měsíčně investovali, musí najednou prodávat, aby přežili? Nebo dokonce dominoefekt? Jeníček od vedle 3 roky měsíčně investoval 5000 do fondu dluhopisů, ale v dubnu nahlásil, že spořit přestává a svých 180 tisíc možná bude potřebovat vybrat. Kolik peněz ve skutečnosti ze systému vypadne od tohoto jednoho? Mařence od vedle koncem května t.r. končí termínovaný vklad na 3mil a prý ho asi neobnoví a bude sedět na hotovosti tak dlouho, aby si koupila levněji druhý byt. Kolik peněz ze systému asi vypadne, když se svět najednou (opět po nějakou dobu) nechová předvídatelně? Kolik vlastníků a spoluvlastníků bank a globálních firem ručí za vklady a půjčky jinak než akciemi? Co mají QE peníze zajistit, míří zprostředkovaně jen k penzistům? Co bude dělat s hotovostí Buffett je zřejmé. Co bude dělat s hotovostí Apple je otázka. Kdo další má jistou, že má dost hotovosti, když se výrazně zpomalila spotřeba a neví se kolik bude na konci 2020 nezaměstnaných a v jakém trendu? Investiční žraloci si budují mediální alibi a jejich výhodou je, že mají info o Jeníkovi a Mařence v každém koutu Země, jako i o veřejně neobchodovaných společnostech a změnách toku jejich hotovosti, aby jim dali nabídku, kterou nelze odmítnout.
      Mudr.c
      • Re: Rád bych se dovzdělal
        14.05.2020 20:11

        That makes sense.
        Čert
      • Re: Rád bych se dovzdělal
        14.05.2020 20:10

        Jediným důvodem proč probíhá QE je, aby FED držitelům státních dluhopisů přesvědčivě deklaroval, že je schopen tyto dluhopisy kdykoliv koupit. Vedlejším efektem je, že tak dokáže držet nízko i dlouhodobé úrokové sazby. V rámci QE se ale netisknou žádné peníze, které by jakákoliv banka mohla použít na nákup akcií, nebo je půjčit na nákup akcií někomu jinému. Banka na nákup akcií potřebuje především volný vlastní kapitál. Jak je to s Mařenkou a Jeníčkem neřeším.
        Richard Fuld
        • Re:
          15.05.2020 0:10

          QE samosebou není o tisku bankovek. A rozumím i tomu, že emoce rozhodují o nákupu/prodeji akcií. QE posiluje bilanci. Nejsem ten povolaný, ale když už pojem vlastní kapitál, tak třeba KB má vlastní kapitál asi 100mld Kč (základní kapitál 19mld + 53mld nerozdělený zisk = volný vlastní kapitál zaplombovaný doporučením nevyplácet divi; a je dobré mít nerozdělený zisk i jako rezervu k pokrytí budoucí účetní ztráty, než aby se museli akcionáři skládat z vlastních úspor...). Závazky celkem jsou 1000mld, o 900mld víc. Kdysi platilo, že společnost ručí za své závazky do výše svého nesplaceného základního jmění/nerozděleného zisku. Vše nad 100mld musí být tedy nějak zajištěno. Jeníčka a Mařenku to nezajímá, pokud si však peníze vyberou a do jiné banky je neuloží (nebo bankroty), vznikne nejistota v poměru 1/10. QE jako zajišťovací instrument má zajistit vše z titulu poslední instance. Jen panuje nejistota, zda současný objem zajištění bude stačit na všechny Jeníčky s Mařenkami. Další věc k diskusi je, jestli FED může dluhopisy kdykoliv koupit. Možná nejsem jediný, kdo si myslí, že je nikdy nemůže vykoupit. Vlastně to ani nikdo nechce, systém se přece naučil vytloukat klín klínem, proto nechť vzniknou "věčně státní dluhopisy".
          Mudr.c
          •  
            15.05.2020 11:41

            Vlastní kapitál je 100 mld. Pravidla kapitálové přiměřenosti umožňují bance zatížit svou bilanci rizikově váženými aktivy (úvěry, akcie, dluhopisy...) např. až do výše 900 mld. Bilance banky je 1000 mld. Z toho rizikově vážená aktiva jsou např. 850 mld. a 150 mld představují státní dluhopisy (státní dluhopisy mají rizikovou váhu nulovou = jejich držení neváže vlastní kapitál banky). Uvedená situace znamená, že banka disponuje částí vlastního kapitálu, který přesahuje požadavky pravidel kapitálové přiměřenosti, a pouze tento vlastní kapitál umožňuje bance další nakoupení rizikových aktiv (nebo půjčení úvěrů) až do výše 50 mld (900 - 850). Banka nemůže vyplatit veškerý nerozdělený zisk (kdyby banka vyplatila dividendu 53 mld, její vlastní kapitál by se snížil na 47 mld a tím by se banka dostala do situace, kdy zcela dramaticky neplní pravidla kapitálové přiměřenosti a přestala by být solventní). Banka může vyplatit jen tu část zisku, která není zatížena rizikovými aktivy. Pokud si uvědomíte toto základní omezení bank, pak už Vám bude jasné, že v ohledu schopnosti banky nakupovat riziková aktiva (poskytovat úvěry, vyplácet dividendy) nezáleží na tom, kolik drží likvidity na rezervním účtu u centrální banky. Pokud banka prodá centrální bance veškeré své státní dluhopisy za 150 mld, stane se pouze to, že namísto bezrizikových státních dluhopisů bude banka v aktivech držet bezrizikovou likviditu. Schopnost banky nakupovat akcie, či jiná riziková aktiva, nebo poskytovat úvěry se nijak nezmění. Pořád ji pravidla kapitálové přiměřenosti budou omezovat tak, že může koupit např. akcie za 50 mld. To, že má banka na rezervním účtu najednou 150 mld. neznamená, že to jsou peníze, za které může nakoupit riziková aktiva. Pokud by tak učinila, dostala by se do nucené zprávy. Ve skutečnosti by vypořádání takovéto transakce zabránila centrální banka. Snad tedy již chápete, proč nemůžu akceptovat, pokud někdo napíše, že v rámci QE banky získaly biliony dolarů, kterými ženou akcie nahoru. A teď k výběrům hotovosti. Zde je to taky prosté. Pokud banka potřebuje hotovost pro vyplacení klientů v hotovosti, půjčí si hotovost od centrální banky a jako zástavu poskytne státní dluhopisy. Problém je v tom, že banky mají vždy mnohem méně státních dluhopisů směnitelných za hotovost, než činí objem vkladů jejich klientů. Banky mohou podle pravidel kapitálové přiměřenosti mít v aktivech maximálně 15% závazků emitovaných jediným emitentem, a to platí i pro státní dluhopisy. Pokud tedy banka drží maximální podíl státních dluhopisů, může v tomto okamžiku vyplatit pouze 15% vkladů v hotovosti . Jednoduše samotná existence možnosti vybírat peníze v hotovosti způsobuje to, že tato možnost je zcela systematicky omezena a nejde o nějakou chybu systému, nebo snad dokonce podvod na klienty, jak se někdy tvrdí. Podle mě tento systémový nedostatek efektivně řeší pojištění vkladů. Pokud bychom chtěli zajistit, že banky budou vždy schopné vyplatit klientů všechny peníze v hotovosti, museli bychom uzákonit, že banky nesmí půjčovat peníze nikomu jinému, než státu. Jistě chápete absurditu takového řešení. Stejně absurdní je tím pádem ale také požadavek, aby všechny peníze klientů mohly jít vybrat z bank v hotovosti.
            Richard Fuld
            • Re:
              16.05.2020 0:31

              Ano děkuji za vyčerpávající rozbor a nezbývá než v principu souhlasit. Nicméně jsem reagoval na tezi, že biliony likvidity rozhodně nejsou určeny jakýmkoliv trhům. Podle mého jednoznačně jsou, a to tak, že každý uživatel takto vygenerovaných QE peněz (elektronických) jejich zapůjčením si na dobu určitou posiluje svoji bilanci proti riziku na trhu. Na příkladu bilance KB jsem chtěl demonstrovat to, že pokud bude hodnota výběrů hotovosti Jendou a Mařenou větší než X, stroj se může zadřít. Proč by si všichni vkladatelé nemohli vybrat své vklady, když je budou nutně potřebovat, klidně v jeden moment? Pravděpodobnost je nízká, ale udělat to mohou, jsou to jejich peníze. Ano, existují poměrové ukazatele, minimální rezervy, zátěžové testy. Teď však stroj normálně nejede a hrozí, že banky nevyhoví daným ukazatelům. A proto tvoří rezervy. A posilují bilanci. A někdo vypustil názor, že doposud schválená injekce nemusí stačit. Mně to nepřijde divné, když uvážím, že 30 milionů Mařen a Jendů přestane dostávat obvyklou výplatu a naopak stát bude muset zvětšit svůj dluh, aby jim dal podporu. Dalším desítkám milionů zbylých zaměstnaných přijde menší výplata, když přece odvedli o dost méně práce než obvykle. A aby zaplatili hypotéky možná budou muset něco prodat nebo sáhnout do rezerv. Nejistota na třetí. Hodnota akcií s QE nejspíš vůbec přímo nesouvisí. Na druhou stranu vidím velmi velmi a velmi silnou politickou motivaci, aby američtí občané nechudli, kromě zmíněné rostoucí nezaměstnanosti, ještě i klesající cenou akcií.
              Mudr.c
              •  
                17.05.2020 18:35

                Píšete: "biliony likvidity rozhodně nejsou určeny jakýmkoliv trhům. Podle mého jednoznačně jsou... každý uživatel takto vygenerovaných QE peněz (elektronických) jejich zapůjčením si na dobu určitou posiluje svoji bilanci proti riziku na trhu" Neposiluje nic. Likvidita získaná bankou prodejem státních dluhopisů nijak její bilanci neposílí. Namísto státních dluhopisů je v bilanci bank likvidita držená ne rezervním účtu centrální banky. Žádné posílení bilance ani zvýšená odolnost proti riziku se tímto nekoná. z hlediska hodnocení "rizikovosti bilance banky" je v podstatě úplně jedno, jestli drží státní dluhopisy nebo likviditu v podobě rezerv u centrální banky. Píšete: Pravděpodobnost, že všichni budou chtít vybrat z bank své všechny peníze v hotovosti je nízká, ale udělat to mohou, jsou to jejich peníze. Ano jejich peníze jsou ty, co jsou bezhotovostně evidovány na vkladových účtech bank, ale peníze v hotovosti, jsou jiné. Jsou to bezhotovostní peníze přeměněné na hotovost emitovanou centrální bankou a tento převod je možný pouze u části těch bezhotovostních peněz, jak jsem vysvětlil dříve. De iure mají právo vybrat všichni všechny peníze ze všech bank v hotovosti. De facto to není možné. Pokud se o to pokusí, narazí na hradbu kapitálových kontrol, které to jednoduše neumožní. Budou pak rádi, že své peníze mohou používat alespoň bezhotovostně.
                Richard Fuld
        •  
          14.05.2020 20:49

          A když ten někdo, kdo držel ty dluhopisy předtím, má teď volnou cash, může si s ní dělat co chce. A část putuje i do akcií...
          qwer
          •  
            15.05.2020 11:52

            Ano když ten někdo není banka, může si s utrženými penězi dělat co chce. Standardně ale centrální banky nakupují v rámci QE státní dluhopisy od bank (k tomuto viz výše můj rozsáhlejší příspěvek). Současně platí, že ten někdo může dluhopisy standardně kdykoliv prodat komukoliv jinému, než centrální bance, tedy mimo QE. To, že se někdo dostane k penězům utrženým za dluhopisy a investuje je do akcií, je běžná věc, která se přece děje i mimo QE. QE za růst akcií nemůže. Za ten mohou ti, kdo je kupují. To oni prodávají dluhopisy a nakupují akcie. Je to jejich rozhodnutí. Současně uvedené ale neplatí pro banky, které jsou v drtivé většině QE transakcí protistranou centrální banky. Ty biliony likvidity zůstanou v bankovním systému a na akciové trhy nijak neprosáknou. Ty biliony banky nemají k dispozici ve smyslu, že by za ně mohly nakupovat akcie, nebo že by v takovém objemu mohly začít poskytovat úvěry.
            Richard Fuld
    •  
      14.05.2020 19:04

      Tak to se teda rad necham poucit, kudy ty penize z QE cestujou a kde konci.
      Ai-kun
      •  
        14.05.2020 20:18

        Peníze při QE nevznikají, tudíž ani nikam necestují. Při QE vzniká likvidita, kterou banka jako nadbytečnou může držet na rezervním účtu centrální banky nebo ji půjčit jiné bance na mezibankovním depozitním trhu. Pokud banka chce nakoupit akcie, pak tyto nakupuje za nově vzniklé peníze, které (zjednodušeně řečeno) připíše na účet prodávajícího a její likvidita držená na rezervním účtu se nijak nezmění. Pro nákup jakýchkoliv rizikově vážených aktiv potřebuje banka dostatečný volný vlastní kapitál, tak aby i po nákupu např. akcií stále plnila pravidla kapitálové přiměřenosti. K nákupu čehokoliv banka používá nově vytvářené peníze a žádnou zásobu likvidity nepotřebuje. Likviditu banka potřebuje nejčastěji na vypořádání mezibankovního platebního styku, když z dané banky odtékají vklady klientů.
        Richard Fuld
        •  
          14.05.2020 20:52

          Jeníčka s Mařenkou neřešíš, ale tohle je spíš jak pejsek s kočičkou pekl dort...
          qwer
          •  
            15.05.2020 12:00

            To, že tomu nerozumíte, neznamená, že je na tom něco špatného. :-) Dovzdělejte se a třeba Vám to začne dávat smysl. Doporučuji knihu Prof. Josef Jílek Finance v globální ekonomice I. Jedna z nejlepších knih, kterou si o penězích a bankovním systému můžete přečíst, ne-li jediná. :-)
            Richard Fuld
    •  
      14.05.2020 18:37

      Tak to by mě zajímalo, proč to QE teda vlastně dělají, když jde o oddělené nádoby. Jako že ty biliony pouští s tím, že spoléhají na naivitu obchodníků, přičemž pár zasvěcených a Richard Fuld ví, jak je to doopravdy? LOL :) Technicky ty konkrétní dolary sice nejdou do žádných akcií, ale vliv na akcie mají sakra velký a jsou za tím tvrdé a naprosto konkrétní mechanismy, nikoliv víra a naivita. Hlavní point je ale úplně jinde - v této krizi totiž nejde jen o QE a zásahy centrálních bank. Enormní prachy, a to reálné prachy, lijou do ekonomiky všechny vlády na světě. V americe jde už v podstatě o formu "helicopter money", kde i malým firmám přistávají na účtech konkrétní částky na podporu v krizi. To jsou reálné peníze, které jsou v balance sheets reálných firem. Jen se podívejte u nás např. na podporu OSVČ - to není QE, ale regulérní prachy, které v předchozích krizích prostě nebyly a pro firmy mají naprosto konkrétní a zásadní význam - nejde tady jen o kreditní riziko apod. Takže situace je jiná v porovnání se všemi předchozími "prasklými bublinami" a vývoj do budoucna bude určitě zajímavý...
      Monty_CZ
      •  
        14.05.2020 20:30

        QE je tu jenom proto, aby deklarovalo schopnost centrálních bank odkoupit jakékoliv množství státních dluhopisů. Vedlejším efektem je schopnost držet dlouhodobé sazby dole. QE se koná kvůli podpoře trhu se státními dluhopisy, nikoliv akciového trhu. Žádné tvrdé a konkrétní mechanismy mezi QE a akciovým trhem neexistují. Naopak trh s likviditou a ostatní svět jsou skutečně hermeticky oddělené nádoby. Naproti tomu, ano vlády lijí do ekonomiky peníze, a ty mohou následně po té, co protečou ekonomikou volně proudit na akciový trh. V tomto pointu naprostý souhlas. Ale ty biliony dolarové likvidity vznikající při QE na akciový trh nijak neprosakují. Současná situace je jiná, vážnější a důvody té situace jsou mnohem lepší než při hypokrizi. Tedy z hlediska obav, zda nynější řešení nevyvolají morální hazard.
        Richard Fuld
      •  
        14.05.2020 20:24

        Ideální je, že stát, rodina a jednotlivec je tak bohatý že si nějakou dobu může dovolit financovat sám sebe, z hotovosti. Jelikož státy v podstatě nemají žádný cash, musí si půjčit - tisknout. Dle mne, je to nezodpovědné hospodaření v dobrých letech a ještě horší matematika v letech špatných. Nicméně, státy a politici to mají rádi poněvadž nemají žádnou zodpovědnost. Jednou to někdo musí splatit. Daně, daně, daně... kdy je u nás den daň prázdnin, 13.6.? Brzy to bude třeba až konec června atd...
        Čert
        •  
          14.05.2020 20:35

          Ideální to jistě je, ale žijeme v realitě. Jinak státní dluhy není nutné splácet. Proč by jako mělo být nutné splácet státní dluhy, když je jednoduše můžeme refinancovat?
          Richard Fuld
      •  
        14.05.2020 18:56

        Nicméně tady ty prachy třeba pro soukromníky jsou kapkou v moři. Na to padne počítám několik stovek milionů. Reálně ale budou vydány stovky miliard, které skončí kdo ví kde. Navíc ani nebudou moc vidět. Mezi firmami se začíná rozjíždět opožděné placení a žádný miliardy nepomohly...
        qwer
        •  
          15.05.2020 12:02

          Ano, reálná pomoc státu bude ve stovkách milionů. Ve stamiliardách budou státní záruky za bankami poskytnuté úvěry, které by mohly pomoci tomu, aby se firmy udržely nad hladinou.
          Richard Fuld
    •  
      14.05.2020 17:31

      Tak to je Nobelovu cenu, objevit, že když mají převahu kupující, tak to roste a když prodávající, tak to klesá. Myslím, že takovouhle souvislost ještě nikdo neobjevil...
      qwer
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data