Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Angeloni: Jak je to s novou strategií Fedu

Angeloni: Jak je to s novou strategií Fedu

24.09.2020 6:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Při hodnocení „Powellovy doktríny“, tedy nově představené strategie Fedu, je třeba brát v úvahu to, že americká centrální banka se nachází v nelehké pozici. Na jednu stranu je změnami v americkém hospodářství nucena k akci a k tomu, aby dávala větší váhu nezaměstnanosti. Na stranu druhou ale Fed nechce nechat sazby klesnout do záporu tak, jak to učinily jiné centrální banky. K tomu se od roku 2017 nachází pod „těžkým politickým tlakem“, aby svou politiku více uvolnil. Tento tlak na něj vytváří vláda, která „opakovaně ukázala, že nezávislost centrální banky pro ni není relevantní“. Na stránkách VoxEU to tvrdí ekonom Ignazio Angeloni, který následně rozebírá svůj pohled na změny ve strategii Fedu.

Podle ekonoma došlo ke dvěma významným posunům v americké ekonomice, které tlačily na to, aby Fed svůj přístup přehodnotil. Za prvé, trh práce si v posledních letech vedl mimořádně dobře, ale nedocházelo k tlakům na růst inflace. Jinak řečeno, zdá se, že Phillipsova křivka se výrazně zploštila. Druhou změnou je posun v takzvaných neutrálních sazbách. Tedy v sazbách, při kterých by ekonomika měla být v rovnováze, plné zaměstnanosti a stabilní inflaci. K tomu všemu se inflace dlouhodobě pohybuje pod 2 %, během oživení se nezvyšuje, ale klesá během útlumu. Fed se tak obává, že inflační očekávání se mohou posunout dolů, což by vyvolalo další tlaky na pokles sazeb.

Trh na oznámení nové strategie Fedu reagoval bez větších výkyvů, možná proto, že podobné věci už viděl dříve. Důležité je si uvědomit, že nově oznámená snaha Fedu o vyvážení období slabší inflace obdobím inflace pohybující se nad 2 % stojí na jednom základním předpokladu: Inflační očekávání jsou formována na základě inflace z minulých let. Podle ekonoma ale nemá takový předpoklad nijak silný empirický základ. K tomu se přidává předpoklad, že inflační očekávání formují skutečnou inflaci. Olivier Blanchard představil v roce 2016 studii, která tento pohled do určité míry potvrzuje, ale jiné analýzy již tak nevyznívají.

Angeloni tvrdí, že nová strategie vyvolává důležitou otázku týkající se nástrojů, které by Fed měl při sledování inflačního cíle použít. Jelikož nyní se bude po období inflace podstřelující inflační cíl snažit o její zvednutí nad cíl, je namístě se ptát, čím toho dosáhne. Fed sám o žádných nových nástrojích nehovořil, což implikuje, že bude více využívat to, co doposud, Tedy více takzvané forward guidance, více nákupů aktiv a možná explicitní koordinace jeho politiky s politikou fiskální. Absence nových nástrojů ale může podle ekonoma podkopat důvěru v nový systém.

Ekonom poukazuje na práci Charlese Goodharta, který tvrdí, že inflace byla v minulém období tažena dolů zejména globálním demografickým vývojem a změnami v mezinárodním obchodu. Jde o faktory, se kterými mohou centrální banky na straně inflace učinit jen málo a platí to zejména, pokud jednají izolovaně. Goodhart se ale domnívá, že popsané faktory postupně zmizí a v takovém případě by se inflace zvedla na inflační cíl. Jenže taková změna celého prostředí by znamenala, že nově oznámená strategie Fedu již nebude potřeba a bude od ní upuštěno, protože inflaci bude lehké držet dlouhodobě u 2 %. Jestliže pak zmíněné faktory nezmizí, nová strategie bude neúčinná, protože centrální banka nebude mít nástroje, jak ji naplnit, predikuje Angeloni.

Zdroj: VoxEU



 

Čtěte více:

Zlomový okamžik pro centrální banky
21.09.2020 5:52
Americký ekonom Barry Eichengreen, který se zabývá hospodářskými dějin...
Na bublinu si vystačíme sami
16.09.2020 18:28
Končící dvoudenní rokování Fedu možná opět přinese pár komentářů o tom...
Fed nakopl Wall Street. Podrží sazby u nuly do roku 2023. Toto jsou dvě podmínky, které jimi pohnou
16.09.2020 20:25
Americká centrální banka Fed ponechala úrokové sazby v souladu s oček...
Ekonom Jan Čermák: Fed chce vidět nezaměstnanost na před-COVIDové úrovni
16.09.2020 22:03
Americká centrální banka pokračuje v jasné signalizaci, jež říká: abyc...
Perly týdne: Největší riziko na trhu, ospravedlnění cen akcií a u nás hypotéční rekordy
18.09.2020 12:37
Fed ve skutečnosti nechce sazby nízko, likvidita není jako v roce 20...

Váš názor
  • Během deseti let
    24.09.2020 9:03

    Opravdu je možné, že všichni ti absolventi špičkových ekonomických škol během deseti let úplně zhloupli a ztratili selský rozum?
    Pracovitý Prosecký
  • Pod jakým tlakem?
    24.09.2020 9:00

    Pod jakým těžkým politickým tlakem se FED nachází, proboha? Centrální bankéři jsou platově i profesně na pretidentovi nezávislí. Navíc jsou to natolik kvalifikovaní lidé, že si v soukromém sekoru vydělají násobně více. Proč se sebou nechají ta vláčet? To popírá vše, co jsme se o centrálním bankovnictví učili a co osmdesát let fungovalo!
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data