Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reuters: Po America First může přijít povzbuzení pro zahraniční trhy

Reuters: Po America First může přijít povzbuzení pro zahraniční trhy

22.10.2020 13:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Po čtyřech letech agendy pod vlajkou America First někteří správci majetku mimo Spojené státy potichoučku věří, že to bude zbytek světa, co po listopadových prezidentských volbách v USA zazáří.

Na vítězství Joea Bidena ukazuje několik průzkumů veřejného mínění. Investoři, kteří tipují velké investiční vítěze povolebního období, se pro případ Bidenova vítězství přiklánějí k aktivům jako rozvíjející se trhy nebo akcie evropských bank. Opatrní jsou naopak u trhů jako Rusko, kterých by se změna v Bílém domě mohla dotknout.

Vzmach hospodářského růstu USA doprovázený zvýšením korporátní daně, což se obojí čeká od Bidena, by mohly vytlačit kapitál z indexu S&P 500 na jiné trhy, obzvláště pokud bude počátkem příštího roku k dispozici vakcína proti koronaviru.

Pro rozvíjející se trhy by mohl být pozitivním bodem konsensus týkající se slabšího dolaru, ke kterému přispějí předvídatelnější zahraniční obchod a zahraniční politika Bidenova prezidentství.

Podle Valentijna van Nieuwenhuijzena, investičního ředitele ve správci aktiv NN IP, budou pro trhy klíčové vztahy mezi USA a Čínou.

„Biden nebude dále zvyšovat napětí, také se ale nebude agresivně stahovat. Očekávám stabilizaci vztahu spíše než jeho eskalaci, což bude výhodou pro trh a poskytne určitý další prostor zbytku světa,“ uvedl podle Reuters.

Mnoho investorů říká, že upřednostňují evropské cyklické tituly, tedy firmy, kterým se daří v prosperující ekonomice a mají zisky, když navyšování výdajů zvedá dluhopisové výnosy.

Cyklické akcie (ropné firmy, automobilky a banky) obvykle outperformují „růstové“ akcie, když se zvedají dluhopisové výnosy. Americkým trhům dominují růstové akcie, především technologie.

America First Biden bondy

Případné Bidenovo vítězství by na geopolitické a bezpečnostní úrovni mohlo být rovněž bodem obratu „ve vztahu s Evropou,“ domnívá se analytik. Z takového vývoje by podle něj mohly profitovat evropští vývozci od Itálie po Francii a němečtí výrobci aut.

Na příklad index MSCI pro evropské automobilky, který by méně podléhal americkým clům za Bidena, svou výkonností překonal od června širší regionální akciový trh více než dvojnásobně.

America First Biden akcie automobilky

Množství nejistoty je pro investory ale stále obrovské, protože průzkumy veřejného mínění mohou s blížícím se dnem D změnit směr.

Investiční ředitel společnosti Stanhope Capital Jonathan Bell navyšuje expozici na Asii. Bidenovo vítězství by podle něj bylo sice pozitivní, asijské trhy jsou ale dost odolné na to, aby ustály i překvapivé Trumpovo vítězství.

„Jestliže vyhraje Trump, mohli byste asi vydělat víc v USA….Asie bude ale pravděpodobně pořád profitovat. Zatímco pokud vyhraje Biden, americký trh na tom bude asi tak, jak se čeká, a Asie bude profitovat,“ uvedl Bell.

Pokud vyhraje Trump, mohly by být mezi vítězi společnosti, které by mohly profitovat z dalších škrtů korporátní daně, domnívají se správci fondů.

America First

Opatření pod hlavičkou Trumpovy agendy America First se často uvádějí jako příčina toho, proč se tak dramaticky snížily americké investice v zahraničí.

Čísla amerického ministerstvo obchodu ukazují, že americké přímé zahraniční investice (FDI) vzrostly loni o zhruba 94 miliard USD. To je méně než poloviny částky za rok 2015. Čisté toky do Evropy dosahovaly jenom 8,3 miliardy USD, zatímco v roce 2015 to bylo 152 miliard USD.

America First přímé zahraniční investice

Klesly také americké investice do zahraničních akcií a dluhopisů. Účty s americkým domicilem, které sleduje poradenská společnost eVestment, vytáhly za poledních 5 let z evropských akcií zhruba 23 miliard USD, z akcií v Asii a Tichomoří 21 miliard a z akcií rozvíjejících se trhů 20 miliard.

Dirk Willer, globální šéf rozvíjejících se trhů v Citigroup, odhaduje, že americké zahraniční odlivy se zotaví, pokud ustoupí řinčení obchodní války. A i kdyby se Biden držel tvrdého postoje vůči Číně, pravděpodobně bude méně chaotický.

Rozvíjející se vítězové

Přesvědčivé Bidenovo vítězství by podle investorů mohlo prospět především rozvíjejícím se trhům, což je oblast, které se prezidentování demokratických kandidátů daří historicky lépe.

America First rozvíjející se trhy

Nyní by jim mohl pomáhat také slabší dolar a menší tlak na firmy, aby přesouvaly podnikatelské aktivity zpět do Spojených států. Ze změny imigrační politiky a obchodní politiky by mohly mít prospěch Latinská Amerika a především Mexiko.

America First forex peso

Zisky pesa ale od počátku června, kdy se průzkumy převážily na stranu Bidena, byly na úrok ruského rublu.

Bidenovo vítězství by mohlo být špatnou zprávou pro Moskvu v podobě tvrdší americké administrativy a nižších cen ropy, pokud by Biden prosazoval svoji zelenou agendu.

America First Biden Rusko rubl

„Stále existuje víc než dost důvodů k tomu, proč by Rusové mohli očekávat další sankce. Je tu Biden, který je více než ochoten Rusko potrestat,“ řekl šéf rozvíjejících se trhů ve společnosti Amundi Yerlan Syzdykov. Ten je vůči Rusku nyní investičně „opatrný“.

Zdroj: Reuters

Prezidentské volby v největší ekonomice světa bývají zásadním spouštěčem pro kapitálové trhy a pravidelně dokáží rozpoutat značné pohyby cen. Nejinak tomu pravděpodobně bude i letos. V Patria Finance Vás pro toto zajímavé období chceme podpořit ojedinělou nabídkou! Staňte se klientem či klientkou Patria Finance a nakupujte až do konce letošního roku americké akcie bez poplatků! Využijte výkyvů na trzích, které americké volby mohou opět provázet, a nakupujte akcie firem, jako jsou Apple, Tesla nebo Microsoft, až do Silvestra bez poplatků! Více informací ZDE.

 
 
 
 

Čtěte více:

Nepřeceňujme zotavení po COVID-19
22.10.2020 5:55
Světová ekonomika se zvedla z hlubin prvotního propadu v důsledku COVI...
Hanke: Hyperinflace a pravidlo 95 procent
22.10.2020 10:59
Slovo hyperinflace se v médiích objevuje snad každý den. Může to být v...
Nejvyšší dividendové výnosy na světě
21.10.2020 17:26
Podívejme se dnes na nejvyšší dividendové výnosy na světě a poté na to...
Automobilce Tesla stoupl zisk o 131 %
22.10.2020 8:24
Americkému výrobci elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí stoupl čist...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university