Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Ničení“ akciové hodnoty a paradox moderního investora

„Ničení“ akciové hodnoty a paradox moderního investora

03.12.2020 17:57

Anita Balchandani je partnerkou v McKinsey & Co. a na Bloomberg Markets tvrdila, že 73 % odvětví módy nyní ničí hodnotu. V roce 2019 to prý bylo 60 % a odvětví se prý již nějakou dobu rozděluje na vítěze a poražené. Velkým rozdílem je to, zda jde firma cestou digitalizace, výhodu mají i silné značky, silné rozvahy a jednoduchý podnikatelský model. Pozitivně prý působí i posun k udržitelnosti. Mě na celém rozhovoru zaujalo zejména to „ničení hodnoty“, kterému bych se dnes rád věnoval trochu více.

Včera jsem zde psal o Tesle a u ní se ještě nedávno občas hovořilo o tom, že „pálí peníze“. Podobné zkratky můžeme slyšet u řady dalších firem, jejichž provozní tok hotovosti nepokrývá jejich investice a na úrovni volného toku hotovosti jsou tak v záporu. Přitom ale nejde nutně o ničení/pálení, ale o investice prováděné ve víře, že budou odpovídajícím způsobem zhodnoceny. Lze mít samozřejmě různé názory na to, zda se tato víra naplní, ale podobně lze mít různé názory na to, jaká bude úroda brambor. Nikdo ale nebude asi považovat brambory zasazené do země jako brambory vyhozené („spálené“). V principu to stejné může být s onou destrukcí hodnoty. 

Jak se (ne)ničí hodnota

Ve zmíněném rozhovoru nezaznělo, co přesně se tímto výrazem míní, ale obvykle jde o nějakou variantu porovnávání ziskovosti a požadované návratnosti. Pokud je tedy například požadovaná návratnost vlastního jmění CoE u nějaké firmy 10 % a návratnost vlastního jmění ROE firmy jen 5 %, říká se, že tato firma ničí hodnotu - hodnotu kapitálu, který je v ní zainvestován. Zejména pro manažerské potřeby se pak ono ROE dá rozdělit na řadu dalších ukazatelů a „vystopovat“ tak, kde dochází k oné destrukci: třeba v obratu pracovního kapitálu, v obratu dlouhodobých aktiv, na úrovni hrubých marží, provozních marží...

Tento princip byl formalizován, například ukazatelem nazývaným Economic Value Added, který lze rozšířit třeba známou Du Pont analýzou. Aswath Damodaran se na svých stránkách pokouší o odhad EVA u jednotlivých odvětví v americké ekonomice (poslední data k lednu 2020). Jde o jednoduchý rozdíl mezi ROE a CoE a ten na počátku letošního roku dosahoval velmi vysokých hodnot třeba u televizních stanic (85 procentních bodů), či retailu zaměřujícího se na stavební materiály a vybavení domů (podobné hodnoty). Naopak třeba elelektronika hodnotu výrazně ničila (18 procentních bodů) a to samé platilo třeba o obnovitelných energiích (13 procentních bodů). V absolutní hodnotě (rozdíl mezi zisky a požadovanou návratností vyjádřenou jako „požadované“ zisky) vytvořily největší EVA banky (asi 48 miliard dolarů), nejvíce hodnoty zničily služby v ropné energetice (33 miliard dolarů).

Podobné srovnávání požadované a dosahované návratnosti má svou logiku už proto, že bere do úvahy rizikovost firmy (čím větší rizikovost, tím větší požadovaná návratnost). S obvyklým postupem se ale pojí dva hlavní problémy. První z nich souvisí s tím, co tu občas připomínám – zisky jsou do značné míry účetní položkou, rozhodující je to, co firma skutečně vydělá, tedy tok hotovosti. V nejednom případě se pak od ziskovosti liší nemalou mírou. A druhý problém pramení z toho, co jsem psal v souvislosti s oním pálením peněz:

Pokud se nějaká firma nachází na počátku svého životního cyklu, její ziskovost (měřená tak či onak) může být dost dobře pod požadovanou návratností kapitálu. Stejně jako je ale zavádějící hovořit o tom, že pálí peníze, je zavádějící říkat, že ničí hodnotu. A stejná logika platí u cyklu ekonomického – pokud nějaká firma prodělává během recese, je zavádějící automaticky hovořit o tom, že ničí hodnotu. Paradoxně jí může i tvořit v případě, že se během těžkého období třeba rozhodne pro kroky a strategii, které zvýší celkovou současnou hodnotu toho, co v budoucnu vydělá. Nebo prostě tím, že recesi ustojí a pak opět vstoupí do ziskového období.

Pokud bychom tedy chtěli být přesní, tak firma ničí hodnotu jen a pouze v případě, že snižuje celkovou současnou hodnotu toho, co vydělá. Může tak jeden rok „pálit peníze“ a mít vyšší CoE než ROE třeba kvůli restrukturalizaci, investicím do nové výroby, nového produktu atd., ale hodnotu fakticky vytvořila, pokud to zlepší její dlouhodobý výhled. Konec konců vypovídající může být v tomto ohledu i Mattel, o kterém jsem tu psal v úterý.

Jak daleko se trh dívá?

V určitém smyslu vlastně hovoříme o tom, jak velký důraz klást na krátkodobé výsledky, či na dlouhodobý výhled. Měřítka typu EVA mohou podporovat krátkodobou perspektivu. Metody založené na projekcích toku hotovosti a strategickém uvažování kladou důraz na dlouhodobý výhled. Často přitom můžeme slyšet, že trh klade přílišný důraz na krátké období, což se projevuje třeba v síle reakcí na čtvrtletní výsledky. Něco do sebe má ale to, co tvrdí například Larry Summers: Pokud se podíváme, jakým firmám se na trhu daří (Amazon, Tesla a podobně), je nesmysl hovořit o krátkozrakosti trhu. Jak to ale zase zkombinovat s následujícím grafem, který ukazuje vývoj průměrného období držení akcií?
graf

Po druhé světové válce držel průměrný investor své akcie asi osm let, před čtyřmi roky to nebyl ani rok (počítám, že se to od té doby moc nezměnilo). Spolu s tím, jak dobře se na trhu vede společnostem typu FAANG je to zajímavá kombinace a až paradox (moderního investora). Je možné, že investory obecně zajímají dlouhodobé příběhy, ale velkou důvěru v ně nemají?

 

Čtěte více:

Apple je největší firmou na světě podle tržní kapitalizace
03.08.2020 9:48
Akcie americké společnosti Apple v pátek díky příznivým čtvrtletním vý...
Painter: Maximalizace hodnoty akcií, nebo něco víc?
18.09.2020 6:07
Mohou se firmy v praxi skutečně pokoušet uspokojit zájmy široké skupin...
Kterým směrem vlastně působí akciová gravitace?
23.09.2020 16:56
Někde se říká, že „čím výš se vyšplháš, o to tvrdší bude pád“. U nás n...
Epickou rally S&P 500 pohání majetek, který nevidíte ani necítíte
25.10.2020 15:20
Vezměte veškerý hmotný majetek, který vlastní všechny firmy v indexu S...
Co kdyby se z bank staly utility?
03.11.2020 18:16
Jeden známý investor včera na CNBC hovořil o tom, že banky mají „hrozn...
BTC, brambory a hodnota peněz
27.11.2020 17:19
Michael Saylor stojí v čele softwarové společnosti MicroStrategy a na ...

Váš názor
  •  
    03.12.2020 19:07

    Zdravim! Zajimavy grafik. Nekoreluje nahodou s volatilitou ? Mozna to svadi k realizacim rychlych zisku a nemusi nutne znamenat neduveru.
    Head
    •  
      04.12.2020 10:41

      Trendově se volatilita po roce 1958 skutečně zvedá, ale hodně "volatilně". Ale co potom kauzalita? JS
      jirka002
      •  
        04.12.2020 20:50

        Jeste me napada, ze v case se investovani stava diky netu snadnejsi. Pres mobil o proti osobnimu kontaktu kdysi. Pocet malych investoru roste a diky technologiim muzou zadavat pokyny cestou do prace. Spolu s volatilitou muze byt duvodem ke kratsimu drzeni pozic. Kdyby se graf ocistil od mnozstvi malych hracu a porovnal urcite "vetsi" akcionare, mozna by vypadal jinak ?
        Head
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení