Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tvrdý brexit je stále pravděpodobnější, jednání bez dohody

Tvrdý brexit je stále pravděpodobnější, jednání bez dohody

14.12.2020 9:00
Autor: ČTK

Jednání o podobě obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Británií skončila bez úspěchu. Po telefonickém rozhovoru s britským premiérem Borisem Johnsonem to řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Oba politici stanovili dnešek jako nejzazší termín pro dosažení dohody, jednání budou ale podle nich pokračovat.

"Naše vyjednávací týmy v posledních dnech pracovaly dnem i nocí. A navzdory vyčerpání po téměř ročním vyjednávání, navzdory tomu, že se neustále neplnily stanovené termíny, tak si myslíme, že je v tuto chvíli zodpovědné postoupit ještě o další míli," uvedli Johnson a von der Leyenová ve společném prohlášení.

Londýn i Brusel dávaly už v minulých dnech najevo, že dosažení dohody do dneška bude těžké. Britský ministr zahraničí Dominic Raab dnes v televizi Sky News řekl, že unii se nelíbí, že by se Británii po definitivním odchodu z EU vedlo dobře. Británie podle něj trvá na tom, že se s ní musí od příštího roku jednat jako se suverénní zemí.

Brusel je odhodlán zabránit tomu, aby Londýn získal podle unie nespravedlivou výhodu v podobě bezcelního přístupu na unijní trh, když by si zároveň stanovoval svá vlastní pravidla ohledně výroby, práv zaměstnanců a obchodních subvencí. Neshody panují i v záležitosti rybolovu a Brusel hrozí, že pokud lodě z EU nebudou mít přístup do britských vod, pak britští rybáři nebudou mít zvláštní přístup na unijní trhy, když budou chtít v EU prodávat svou produkci.

Británie nicméně tvrdí, že co se děje v jejich vodách a co se týče jejich širších obchodních pravidel, to by jako suverénní stát měla mít pod kontrolou. Londýn v sobotu potvrdil, že vzhledem k pokračujícím neshodám s Bruselem a přípravám na definitivní krach jednání o budoucích obchodních vztazích je britské námořnictvo připraveno zasáhnout, pokud v britských vodách zaznamená ilegální rybolov.

Britská libra večer začala výrazně zpevňovat, podle analytiků v úlevě z toho, že rozhovory budou pokračovat. K dolaru proti pátečnímu závěru přidávala 1,1 procenta na 1,3360 USD, k euru si připisovala jedno procento na 90,58 pence. Obchodování je ale v neděli večer nelikvidní a výhled není podle analytiků nejlepší. Libra od jara k dolaru zpevnila asi o 18 procent a začátkem prosince vystoupila nad 1,35 USD, maximum za dva a půl roku.

"Na těchto úrovních už je do kurzů započteno mnoho dobrých zpráv, a i když se do konce roku dočkáme nějaké úspornější dohody, trh se bude dívat dál a začne libru prodávat," řekla agentuře Reuters analytička společnosti State Street Global Markets Marija Veitmaneová.

Británie z unie vystoupila na konci letošního ledna. Do konce roku ale trvá přechodné období, kdy je nutné doladit všechny zbývající otázky, zejména obchodní vztahy. Pokud se Londýn s Bruselem na obchodních vztazích nedohodnou do konce roku, měly by unie a Británie mezi sebou začít od ledna vybírat cla. Británie by se pak řídila pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Havlíček:Tvrdý brexit by pro český průmysl nebyl dobrou zprávou

Nenalezení dohody mezi Evropskou unií (EU) a Velkou Británií v otázce obchodních vztahů do konce roku, tedy tzv. tvrdý brexit, by nebyla pro český průmysl dobrá zpráva. Znamenalo by to potíže pro exportéry i dovozce. Pozitivní je snaha obou stran přes přetrvávající neshody ve vyjednáváních pokračovat. ČTK to dnes sdělili ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a jeho náměstkyně Martina Tauberová.

Havlíček upozornil, že Spojené království je pro české exportéry pátým nejvýznamnějším trhem. Jedná se navíc hlavně o vývoz s vysokou přidanou hodnotou. "Zavedení cel na vývoz i dovoz proto naše firmy velmi negativně pocítí. Obávat se můžeme zejména toho, že celní zatížení a možné regulatorní překážky sníží konkurenceschopnost našich vývozců na britském trhu ve srovnání s domácími producenty," uvedl Havlíček.

Potíže mohou podle Havlíčkovy náměstkyně Tauberové zaznamenat i firmy, které z Británie dovážejí základní komponenty do své výroby. Obě ekonomiky jsou podle ní provázány hlavně v automobilovém, elektrotechnickém nebo chemickém průmyslu. Nelze podle ní opominout ani obchod se službami.

"Zejména v dnešní době, kdy se snažíme přes koronavirovou pandemii udržet naši ekonomiku v chodu, se ukazuje, jak důležité je pro naši prosperitu, aby zůstaly zachovány otevřené trhy a i jak zásadní význam má naše integrace v EU," dodal Havlíček.

Odchod Británie, ať už s dohodou nebo bez ní, bude podle Luďka Procházky, ředitele společnosti Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb, pro dovozce i vývozce od ledna znamenat povinnost předkládat celní prohlášení. Mění se podle něj také označování výrobků pro britský trh. Očekávat se dají zdržení na hraničních přechodech a tedy prodloužení a zdražení dopravy. "Tvrdý brexit může z ČR udělat sedmou nejpostiženější zemi EU. Hrozí nám propad HDP až o jedno procento. Londýn se chystá uvalit na unijní zboží clo v průměrné výši 5,7 procenta. Dovoz vozidel ale Británie i EU zatíží desetiprocentním clem, což poškodí český autoprůmysl," řekl Procházka.

 

Čtěte více:

Divoký brexit je pravděpodobnější než dohoda, prohlásila šéfka Komise
11.12.2020 13:46
Krach jednání Evropské unie s Británií je v současnosti pravděpodobněj...
Vláda projedná přechod na PES 4, jednání o brexitu budou pokračovat a USA schválily vakcínu
14.12.2020 8:52
Vláda dnes projedná návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO...

Váš názor
  • Ale ale
    14.12.2020 9:41

    Nevěřím že Vietnam nebo Japonsko by si nechali diktovat od svazových úředníků zákony ve vlastní zemi. Ani malá Kambodža na to nepřistoupila a tak dostala 20% cla. A pochybuju že když Singapur v minulý týden uzavřel s UK dohodu tak součásti je že UK bude přijímat zákony podle Singapuru. Kdyby si tak každé cizí uskupení kladlo svoje zákony a regulace pro druhé tak to bude nefunkční kentus. Arogance EU v plné kráse. Náš problém není UK ale blázniví úřednici z EU podporující zfanatizované davy klimatické sekty.
    HenryFord
    • Re: Ale ale
      14.12.2020 10:10

      Pořád píšeš o jakési aroganci a zcela ignoruješ reakce. Proč by jako Britanie mela využívat výhod členů, ale nevýhody by měli mít jen členové. To bymusela být Eu na palici. A kromě toho, jen o málo menší polovina Britů vystupovat vůbec nechtělo. O tom se zásadně nezminujes..
      Velkamedvědice
      •  
        14.12.2020 11:09

        Nedávná dohoda o volném obchodu v jihovýchodní Asii dokazuje, že k tomu není potřeba žádné členství.
        HenryFord
        • Henry
          14.12.2020 11:32

          Neznám detaily dohody s Asií,, nevím zda je tam bezcelní zona a atd..Neumím se vyjádřit..
          Velkamedvědice
        •  
          14.12.2020 11:31

          Dohoda o volném obchodu a bezcelní zóna je asi takový rozdíl, jako když vám někdo slíbí milion a někdo vám ho skutečně dá. Nebo rozdíl mezi teorií a praxí.
          ..
          •  
            14.12.2020 11:42

            Přesně tak! Známe to z EU. Třeba záležitost s nákladní dopravou.
            HenryFord
            •  
              14.12.2020 11:57

              Tak nějaké marginální byrokratické omezení platí i na volném trhu. ČR je místy používá proti dovozům polského masa a uzenin. Ale když nejsou hraniční kontroly jsou tyto byrokratické překážky poměrně neúčinné.
              ..
    • Re: Ale ale
      14.12.2020 9:56

      Tak Británie samozřejmě žádné EU regulace přijímat nemusí, ale pak se nesmí divit, že nedostanou volný přístup na EU trhy. Švýcarsko kupříkladu EU regulace respektuje.
      ..
      •  
        14.12.2020 10:50

        Švýcarsko schvaluje co přijme. EUkomanči nutí Švýcarsko, aby ty jejich totalitní hnusy platily automaticky. To stejné co po UK.
        HenryFord
        •  
          14.12.2020 11:59

          Vaše vyjádření je sice trochu lingvistický oříšek, ale bude to tak jak píšete. Švýcarsko automaticky přijímá EU hnusy v oblastech, kde se na tom s EU dohodla.
          ..
      •  
        14.12.2020 10:36

        Myslím, že se můžou na celou Eu vykašlat. Ják se zbaví nevyzpytatelných eurohujerů a kutilů tak se budeteme divit jak se posunou dopředu. !
        Homo
        •  
          14.12.2020 10:41

          Místo Eurohujerů nastoupí Britohujeři a Skotsko, Severní Irsko a možná i Wales je nebudou chtít trpět. Proč taky trpět nesmyslná britská nařízení, když budou mít svá vlastní úžasná skotská nařízení.
          ..
          •  
            14.12.2020 11:26

            Asi taky vidí budoucnost v samostatnosti. EU je poslední totalitní spolek z minulého století co zůstává a jak kope aby se udržel. SSSR, Jugoslávie, ČSSR to mají za sebou.
            HenryFord
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu loni klesla o 0,2 pct, ve 4Q ale vzrostla o 0,4 pct mezičtvrtletně
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university