Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Davies: Jak se zajistit proti vysoké inflaci

Davies: Jak se zajistit proti vysoké inflaci

29.12.2020 6:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Optimismus ohledně dalšího pandemického vývoje díky vakcíně roste, finanční trhy věří v reflaci s vyšším růstem nominálního produktu a také firemních zisků. Na stránkách Financial Times to tvrdí britský ekonom a investor Gavyn Davies. Inflace by se sice podle očekávání měla následující dva roky držet „ještě hluboko pod cílem centrálních bank“, ale tato očekávání se postupně zvyšují. A řada investorů se kvůli růstu rozvah centrálních bank a vládních dluhů snaží najít způsob, jak se zajistit proti vysoké inflaci.

Společnost Fulcrum, v jejímž čele Davies stojí, tvrdí, že získat takové zajištění není právě jednoduché. V dlouhém období by například mohl fungovat přesun z dluhopisů k akciím, protože jim by vyšší inflace mohla prospívat v případě, že by se pozitivně promítla do zisků obchodovaných firem. V krátkém období ale mohou akcie na vyšší růst cen reagovat negativně, protože ten by mohl vést k překvapení ve formě nečekaného utažení monetární politiky.

Davies zmiňuje výzkum banky Goldman Sachs, podle kterého nečekaný růst inflace nad 2 – 3 % akcie skutečně poškozuje a ekonom zmiňuje i inflační sedmdesátá léta, která nepřála dluhopisům, ani akciím. Dodává však, že jejich opakování je nepravděpodobné. Investoři by se tak mohli obrátit k obligacím, jejichž výnosy jsou chráněny proti inflaci. (TIPS). Jenže zde naráží na to, že tohoto jejich pozitiva si již mnozí všimli a jejich výnosy se tak nyní nacházejí v záporných hodnotách.

Cestou zajištění proti inflaci může být podle ekonoma ropa nebo zlato, protože tato aktiva v minulosti často reagovala na nečekanou vyšší inflaci svým růstem. Davies uzavírá s tím, že nejlepší cestou by tak mohlo být portfolio složené z některých komodit, TIPS a možná i krátkodobých obligací. Takové portfolio je ale podle něj nutné aktivně spravovat a být si vědom, že s sebou ponese své náklady v případě, že se inflace nezvedne.

Fed má plán....

Bob Michele z JPMorgan Asset Management pro Bloomberg Markets uvedl, že před sedmi měsíci se domníval, že produkční mezeru v americké ekonomice se nepodaří uzavřít dříve než za deset let. Následná stimulace na monetární i fiskální rovině ale byla podle jeho slov tak mohutná, že tato mezera se uzavře do pěti let. Dluhopisové trhy jsou podle ekonoma příliš optimistické ohledně dalšího vývoje sazeb, protože Fed nebude schopen bez jakékoliv reakce sledovat, jak se inflace „měsíc po měsíci drží na 2,5 % a podle některých měřítek na 3 %“.

„Připomíná mi to slova velkého filozofa Mika Tysona, který řekl, že plán mají všichni, ale jen do chvíle, kdy dostanou první úder,“ uvedl ekonom s tím, že Fed bude podle něj přesně v takové situaci ve druhém či třetím čtvrtletí příštího roku. To znamená, že bude čelit vyšší inflaci a přes svůj plán „nebude schopen dál čekat, až bude dosaženo plné zaměstnanosti“.

Zdroj: FT, Bloomberg Markets, Youtube

 

 
 

Čtěte více:

Víkendář: Fed změnil svou strategii, bylo by to vhodné i u ECB?
22.11.2020 9:23
ECB je v procesu hodnocení a analýzy své monetární politiky. Skončit m...
Monetární politika je zralá na změnu od podlahy
23.11.2020 15:11
Když Fed začal v roce 2008 nakupovat cenné papíry a zvětšovat svou roz...
Meziměsíční růst spotřebitelských cen v USA v listopadu zrychlil
10.12.2020 16:14
Spotřebitelské ceny v USA v listopadu stouply o 0,2 procenta, meziročn...
„Dezinflačník“ Yardeni: Volcker zlomil trend a od té doby se nic výrazně nezměnilo
16.12.2020 5:57
Známý investor a ekonom Ed Yardeni na svém blogu vzpomíná, že pojem de...

Váš názor
  • Jaký je cíl investování?
    29.12.2020 10:42

    Dluhopisy vázané na inflaci mají ten problém, že řeší jen oficiální inflaci. Ne tu reálnou. A už vůbec ne procento růstu peněžní zásoby. A podle mě (a asi i podle Friedmana) se růst peněžní zásoby dříve či později promítne do cen. Dnes se promítá zcela jistě do cen investičních instrumentů (a zatím ne do cen běžného spotřebního zboží) - pohleďme na akcie, bitcoin či nemovitosti. Tam vidíme tu inflaci způsobenou růstem peněžní zásoby. A pokud tedy přijmeme fakt, že růst peněžní zásoby se dnes projevuje hlavně v investičních instrumentech, tak pak je podle mne zcela na místě trvat na tom, že zisková je pouze ta investice, která překonává růst peněžní zásoby. Tedy znovu: pokud nové peníze tečou hlavně do akcií, nemovitostí či bitcoinu, tak důvod ke spokojenosti má POUZE TEN, jehož investice rostou více, než o co roste měnová báze. Pokud se měnová báze zvýší o 10% a moje investice vzrostou jen o 5%, žádný důvod k radosti to není. Zkuste si představit, kde budete za 20 let (pokud objem peněz v oběhu poroste o 10%pa, ale ziskovost vašich investic bude jen nominálních 5%). Podle mě v takovém případě za těch 20 let pohledem do zpětného zrcátka zjistíte, že jste vlastně zchudli, prodělali.
    Hayek
    • Re: Jaký je cíl investování?
      30.12.2020 10:19

      Ujasněte si o čem vlastně píšete. Peněžní zásoba a měnová báze jsou dva zcela odlišné pojmy a Váš příspěvek se tváří, jako by to bylo totéž. :-)
      Richard Fuld
    • Re: Jaký je cíl investování?
      29.12.2020 10:45

      Nebo ještě jinak: "Stabilně zhodnocovat investice a 5%pa při 10%pa růstu měnové zásoby, není žádné umění." Je to tak maximálně tak poloúspěšná snaha o minimalizaci ztrát.
      Hayek
      •  
        29.12.2020 18:15

        vždy je to úhel pohledu, protože pak jsou tací a třeba v ČR většina, kteří neinvestují vůbec a tam to bolí ještě víc ...
        NcGeorge
        • _______________________
          29.12.2020 19:08

          No samozřejmě. Ale tady nejsme na Novinkách, kam chodí ta většina, která chodí na muzikály, nebo doma kouká na estrády na Nově a popíjí k tomu pivo z 1.5l PETky :-) Ti lidé se nechovají nezodpovědně jen tím, že by neinvestovali. Dělají i daleko horší věci: zanedbávají svou kvalifikaci i vzdělání svých dětí, berou si spotřebitelské úvěry na nesmysly typu dovolená, věří politikům, že i za 20 let bude na penze a zdravotní péči "zdarma", atd....
          Hayek
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data