Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Damodaran: Nevěřte zjednodušeným poučkám

Damodaran: Nevěřte zjednodušeným poučkám

12.01.2021 14:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Známý valuační a investiční odborník Aswath Damodaran na svém blogu přemítá o uplynulém roce a o lekcích, které (nejen on) přinesl. Podle profesora žijeme v době, ve které uctíváme data. Zároveň ale mají přístup k datům téměř všichni a to snižuje jejich investiční hodnotu. A platí, že „data jsou zajímavá, ale pokud je nelze jednoduše monetizovat prostřednictvím nějakého produktu či služby, nemají hodnotu“. Jaké jsou další Damodaranovy postřehy?

Profesor podle svých slov pracuje s běžně dostupnými daty a k tomu má přístup k datům z placených databází, ale ten má dlouhá řada jiných. Má tedy smysl s takovými daty pracovat? Podle Damodaran ano, a to hned z několika důvodů. V první řadě umožní vytvořit si svou vlastní perspektivu a obrázek, podle kterého pak posuzujeme konkrétní případy a situaci. Někdo se tak může například domnívat, že nějaká firma a akcie je atraktivní, pokud se obchoduje s poměrem tržní hodnoty akcie a její hodnoty účetní ve výši 1,5. Jenže takový závěr je lepší činit až poté, co víme, jak se tento poměr běžně pohybuje v celém odvětví nebo u podobných společností.

Se získáním perspektivy souvisí problém takzvaného tunelového vnímání. Tedy vnímání, které představuje úzký pohled na nějakou věc daný tím, že se na něco specializujeme. Pokud například nějaký analytik či investor sleduje jedno nebo dvě odvětví a pár firem v něm, může podle něj soudit i odvětví jiná či celou ekonomiku, kde ovšem panuje jiná situace. Data pak umožňují rozšířit tento tunelový pohled a získat širší obrázek.

Damodaran pokračuje s tím, že data pak někdy pomáhají odbourat vyložené nesmysly. Jinak řečeno, „každý má právo na svůj názor, ale ne na svá data.“ Problém, kdy si lidé zakládají své názory na pochybných základech, je podle profesora rozšířen. Otázky, jako je vývoj zadlužení firem, finanční stabilita společností, které provádí odkupy, či skutečná daňová zátěž amerických firem by měly být zodpovězeny daty a ne volnými argumenty a názory.

V neposlední řadě je pak podle Damodarana dobré nepřijímat automaticky osvědčená pravidla a rady, ale zkoumat je pomocí faktů a dat. Podobná pravidla mohou mít například formu používání příliš zjednodušených valuačních násobků. Jiným příkladem je podle Damodarana používání rizikové prémie za malou velikost. „Tato prémie byla objevena na počátku osmdesátých let, když vědci zjistili, že akcie malých společností v USA vynášejí výrazně víc než akcie velkých firem. Ukazovala to data z let 1926–1980. V následujících desetiletích ale prémie malých společností zmizela, ovšem zvyky a lenost ji udržují při životě a je při valuacích stále používána,“ píše Damodaran.

Na závěr Damodaran poukazuje na to, že data nemusí být objektivní a neplatí, že lidé, kteří s nimi pracují, musí mít objektivní názory. „Pokud máte nějaký předsudek či předem vytvořený názor, je neuvěřitelné, jak rychle jste schopni ohnout data tak, aby reflektovala vaši pozici,“ míní profesor, který na svém blogu (http://aswathdamodaran.blogspot.com/) umožňuje přístup k mnoha databázím s investičními a valuačními daty.

Zdroj: Blog Aswatha Damodarana


 

Čtěte více:

Damodaran: Je štěpení akcií příležitostí?
08.09.2020 10:42
„Jsem hrdý na svou kreativitu, když jde o nalezení nějaké hodnoty v té...
Damodaran: Úpadek hodnotového investování
27.10.2020 6:35
Profesor financí a známý valuační odborník Aswath Damodaran podle svýc...
Damodaran: Jaké akcie investoři nejvíce oceňují
10.11.2020 15:54
Rychlé oživení na akciových trzích vedlo některé investory k přesvědče...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data