Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reflační šílenství rozšiřuje propast mezi USA a Evropou

Reflační šílenství rozšiřuje propast mezi USA a Evropou

17.02.2021 11:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropa zůstává ve stínu tak jako nikdy předtím, a to díky reflačnímu šílenství napříč Atlantikem. Rostoucí náklady na energie sice zvyšují výnosy jak amerických státních dluhopisů, tak německých bundů, ale tržní inflační očekávání v USA předhánějí ta v eurozóně nejmasivněji za více než deset let. Zatímco Bílý dům připravuje stimulační balíček ve výši 1,9 bilionu dolarů na podporu růstu, v unii se odehrává zcela jiný příběh, v němž váznoucí očkování hrozí dalším zesílením recese.

To manažerům peněz, jako je BlueBay Asset Management a Aberdeen Standard Investments, nabízí historické možnosti divergenčních obchodů mezi USA a Evropou. „V roce 2021 se zaměřujeme na reflační téma, to vnímáme v USA jako nejvýraznější díky expanzivní fiskální politice,“ řekl portfolio manažer Mark Dowding z BlueBay Asset. "Ale spíše se domnívám, že se inflace v eurozóně vrátí po dočasném růstu dolů, i když se inflace v USA letos posune výše.“

Dluhový ukazatel budoucí inflace v Německu klesá oproti svému americkému protějšku na historické minimum. Křivky amerických státních dluhopisů a bundů se od sebe oddalují na úrovně nevídané už deset let.

Společnosti s malou kapitalizací na evropském kontinentu, které jsou propojeny s hospodářským cyklem, zaostávají ve srovnání se svým americkým benchmarkem. Podobně i investiční strategie napojené na ekonomickou expanzi v eurozóně silně zaostávají za svými americkými protějšky, i když minulý týden zaznamenaly velké pohyby.

Výnosy německých 30letých dluhopisů se poprvé za pět měsíců přehouply do pozitivního teritoria a jejich americké ekvivalenty dosáhly jednoročního maxima. Pětileté evropské forwardy a pětileté evropské inflační swapy (klíčový ukazatel dlouhodobých cenových očekávání) vzrostly na úroveň roku 2019.

I po datech o spotřebitelských cenách minulý týden vzrostly dluhopisové ukazatele amerických inflačních očekávání na nejvyšší hodnotu od roku 2014. Výnosová křivka, barometr ekonomického zdraví, testovala nejstrmější úrovně za posledních pět let.

Zažehnutí zde bylo dvojí: výzva ministryně financí Janet Yellenové ke stimulu, který vyvede USA z koronakrize, a snaha dosadit bývalého prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho na post italského premiéra. Přesto zvažované přísné lockdowny, opožděné očkování a deflační tlaky dopadly na nezáživné evropské trhy a rozvířily reflační obchody. Minulý týden Evropská komise snížila prognózu růstu na rok 2021 na 3,8 % z 4,2 %, zatímco v roce 2022 předpokládá růst cen o průměrných 1,3 %. A Mezinárodní měnový fond hodnotí tento region jako zaostávající za svými mezinárodními kolegy.

„Eurozóna se po zavedení vakcín poněkud zotaví, ale strukturální problémy tohoto regionu přetrvávají,“ uvedl Charles Diebel ze společnosti Mediolanum International Funds. Tento portfoliový manažer sází na to, že 10letý spread mezi americkými státními dluhopisy a bundy dosáhne 200 bazických bodů oproti současným přibližně 160.

Reflační skeptici jako Steven Major mezitím říkají svým klientům, aby sázeli proti nedávnému pokroku na tržních cenových očekáváních. "Zdá se divné, že trh nacenil ECB tak, že dosáhne svého inflačního cíle, a to v době, kdy míra ekonomické stagnace argumentuje pro udržení akomodativní politiky," uvedl v komentáři globální vedoucí výzkumu dluhopisů u HSBC. "Navrhujeme opačné pozice."

Na jednu stranu jsou rodící se reflační obchody v Evropě jednoduše přeléváním americké rally, přičemž ta se řídí nedávnými prohlášeními Fedu, že bude tolerovat dočasné přestřelení inflace. "Pokud by byly trhy v USA a eurozóně od sebe zcela izolované, vsadili bychom se, že by na této straně Atlantiku nedocházelo k žádným reflačním obchodům," uvedli stratégové z ING Groep.

A výsledek? Americké cenové tlaky se zatím zdají omezené, ale je tu víra, že hospodářský cyklus ve Spojených státech půjde nahoru, zatímco v Evropě se očekává jeho stagnace. "USA právě teď procházejí masivní kreativní destrukcí - ale víme, že se tvrdě odrazí," řekl manažer portfolia Luke Hickmore ze společnosti Aberdeen Standard Investments. "Rád bych, aby tomu tak bylo i v Evropě, ale nevidím k tomu mnoho důkazů."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Davies: Jak se zajistit proti vysoké inflaci
29.12.2020 6:03
Optimismus ohledně dalšího pandemického vývoje díky vakcíně roste, fin...
Výnosy dluhopisů a inflace v roce 2021
14.01.2021 16:03
Výnosy vládních obligací budou v letošním roce zřejmě růst a to samo o...
Rizikem akciové rally mohou být sázky na růst inflace
09.02.2021 12:58
Poprvé po dlouhé době se na Wall Street debatuje o tom, kdy by mohly a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university