Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: Proč (ne)vlastnit Berkshire a proč nekupoval během propadu trhu

Buffett: Proč (ne)vlastnit Berkshire a proč nekupoval během propadu trhu

04.05.2021 11:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro by měli akcionáři Berkshire Hathaway držet v dalších letech dál akcie této společnosti namísto toho, aby své investice diverzifikovali v indexu S&P 500? Warren Buffett o víkendové valné hromadě firmy nejdříve přenechal odpověď na tuto otázku Charliemu Mungerovi, který prostě uvedl, že on sám je v pohodě s držením akcií Berkshire, protože je preferuje před celým trhem. Co k tomu dodal Buffett?

Známý investor navázal na svého kolegu s tím, že on sám Berkshire nikdy nikomu nedoporučoval, naopak doporučuje investice do indexového fondu, který pokrývá celý trh. Dodal, že si nemyslí, že by většina lidí byla schopná soustavně vybírat dobré akcie a Berkshire má „unikátní akcionáře“, kteří si namísto výběru akcií vybrali Mungera a na společnost hledí jako na něco, co jim dlouhodobě spravuje jejich úspory. „Mám rád Berkshire, ale člověk, který neví o akciích nic a nemá k naší firmě nějaký zvláštní vztah, udělá dobře, pokud si koupí index S&P 500,“ řekl investor.

Jedna z dalších otázek se týkala toho, proč Berkshire nevyužila strachu, který na trhu během propadu panoval, k nákupu akcií, a to zejména ve chvíli, kdy se vláda rozhodla pomoci řadě firem a stimulovat ekonomiku. Buffett nejdříve poukázal na to, že během období strachu Berkshire prodala jen malý zlomek toho, co vlastní. Pak se investor věnoval leteckým společnostem, které dostaly významnou část vládní pomoci. Podle něj se tak dělo zejména ve formě garancí a ne úvěrů a šlo celkově o dobrou politiku, i když on sám by si přál, aby vláda takto mohla pomáhat všem, a to včetně malých restaurací.

„Bylo naprosto v pořádku, že vláda pomohla celému odvětví letecké dopravy,“ pokračoval investor s tím, že na toto odvětví dolehla krize, za kterou nemohlo. Kdyby pomoc nepřišla, firmy by zkrachovaly. A nyní si představme, že by Berkshire byla významným akcionářem v leteckých firmách. Jestliže by měly „takového velmi bohatého akcionáře“, nemusely by politici podle Buffetta ohledně pomoci dojít ke stejnému závěru, k jakému skutečně došli. A on sám podle svých slov míní, že by pomoc pravděpodobně schválena nebyla. 

Buffett dodal, že ze zpětného pohledu se může zdát, že Berkshire měla během propadu nakupovat, ale znovu poukázal na to, kolik firem již vlastní a že se jich v té době nezbavovala. A akcie leteckých firem si také vedly velmi dobře, ale z výše popsaného důvodu tomu bylo možná proto, že Berkshire se jejich akcií zbavila. Pozitivně pak Buffett hovořil o mezinárodních leteckých společnostech, protože „lidé stále chtějí cestovat“. 

Zdroj: Yahoo Finance


 
 

Čtěte více:

Famiglietti: Výnosová křivka a roky ekonomického růstu
30.04.2021 15:22
Na trhu se v posledních týdnech hodně hovoří o napřimování výnosové kř...
Gylfason: Proč někdo uvažuje o spojení Islandu s USA
03.05.2021 6:05
Economist Intelligence Unit se domnívá, že demokracie na Islandu je ze...
Poválečné a současné splácení dluhů, monetizace, dominance
30.04.2021 17:25
Co ve vztahu k současné situaci ukazuje poválečné splácení dluhů? Tímt...
Berkshire Hathaway: Nejhorší dopady pandemie jsou za námi
03.05.2021 8:31
Společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v...
Buffett za nástupce označil Abela, Munger nenávidí úspěch bitcoinu
03.05.2021 16:31
Americký investor a zakladatel společnosti Berkshire Hathaway Warren B...

Váš názor
  • Nenakupoval, protože neznal dno
    04.05.2021 11:33

    nenakupoval, protože neznal dno a, na rozdíl od různých kovbojů, musí dbát o svou serioznost.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Nenakupoval, protože neznal dno
      04.05.2021 11:51

      A v tomto je veľký rozdiel medzi hodnotovým investovaním a špekulatívnym stádovitým rozhadzovaním peňazí. Asi je možné Bufeťákovi vyčítať veľa vecí, ale rozhodne nie racionalitu v zvažovaní ekonomicko-finančných súvislostí. Na rozdiel od laického a gamblerského prístupu.
      Uncle_Scrooge
      • Těžko ovšem
        04.05.2021 11:56

        být racionální na neracionálním trhu... Co by kupoval teď?
        Bo
        • Re: Těžko ovšem
          04.05.2021 15:08

          Problém je s investičním horizontem a možnými investičními nástroji. V USA nyní vypisuji PUT opce na indexy a mám 80% peněz v hotovosti. To znamená, že pokud nedoje ke korekci, tak se výnos bude pohybovat okolo 10-15%. Při korekci dojde k přiřazení a budu mít větší alokaci v indexu. Větší korekci budu investovat do pákových indexů (2x a 3x páka) s tím, že návrat za 5-7 let na trajektorii výnosu indexu je průměrně 7-10%. Prostě investiční horizont je důležitý, nad 10 let je i dnešní zahřátý trh celkem v pohodě. I když po internetové bublině tval návtat NDX na vrchol 16 let, ale to není dnešní situace.
          Skladník
          •  
            04.05.2021 15:53

            Držet páková ETF dlouhodobě je nesmysl a nepochopení jejich konstrukce. Pokud myslíš ETF....a ne třeba turbo certfikáty
            Velkamedvědice
            • Pákové ETF
              05.05.2021 21:24

              Pákové ETF nedržím dlouhodobě i když to není na růstovém trhu problém. Indexové pákově ETF má tu výhodu, že opční prámie jsou vyšší a i s nižší DELTOU, tedy dále od aktální ceny jsou slušné výdělky. Teprve v korekcích se nechávám přiřadit. Jinak eneefektivita ETF na indexu není to samé jako na komoditním ETF. V tom je ten zásadní rozdíl.
              Skladník
              • Re: Pákové ETF
                05.05.2021 22:56

                Zásadní rozdíl je, že při delším držení díky volatilitě, může pákový ETF může vydělat daleko m méně jako vlastní index bez pák...viz. https://finlord.cz/2016/04/pakove-etf-na-co-si-dat-sakramentsky-pozor/. Nejzásadnější problém bude compounding, „tracking-error“ https://www.quastic.cz/opce/rizika-aneb-na-co-si-dat-pozor-u-pakovych-etf/, https://www.quastic.cz/opce/uvod-pakovych-etf/
                Velkamedvědice
              • Re: Pákové ETF
                05.05.2021 21:28

                I když i na komoditním ETF v době negativního contanga to může smysl dávat, ale tam obchoduji spíše komoditní spready. Na to ale musí tvůj broker obchodovat future kontrakty.
                Skladník
                • Skladník
                  05.05.2021 22:36

                  Komoditní sem neřešil. Vúbec sem neřešil podklad a nerozebírám contanga nebo backwardation. mLuvím o konstrukci pákového ETF. Při delší době tě okrádá a nekopíruje podklad krát páka. je určeno k dením obchodům, nebo kratším trendům.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Skladník
                    06.05.2021 8:29

                    Tak je to fond se s poplatky, tedy o to je proti indexu vždy o něco hůře, ale to je každy fond. Pákový má větší volatilitu a proto je tam průměrování výnosnější.
                    Skladník
                    •  
                      06.05.2021 8:36

                      Tedy je mi jedno jestli 3x Nasdaq udělá jen 2,5x tolik co NDX x3. Pořád je to vyšší výnos proti Nasdaq. Vzhledem k tomu, že trhy v čase mají stále růstovou tendenci, je mi to jedno. Pokud investorovi nevadí vysoké riziko s ohledem na volatilitu, pak jde o výnosnější strategii. Ale znovu podotýkám, že k přiřazení dochází jen při korekcích. Tedy se jedná o nákupy se slevou na nižších cenách a postupně. Čili obdoba pravidelné investice + průmia z opcí :)
                      Skladník
                      • Skladník
                        06.05.2021 15:20

                        Není to tak. Odkazy sem ti poskytl. Nejde jen o poplatky, ale o compounding, „tracking-error“........Pákové ETF: kam se poděly výnosy? Od 13/7/2006 do 15/1/2015 dosáhl investor do indexu S&P 500 výnos včetně dividend kolem 84 %. Jaké výnosy zaznamenali investoři do napákovaných ETF? Nebyla to žádná sláva. Investoři do SSO dosáhli celkový výnos kolem 77 %. Investoři do inverzního SDS pak ztratili 90% kapitálu..... Jak je možné, že fond s dvojnásobnou pákou (SSO) má po téměř deseti letech horší výsledky než celý akciový trh, který šel nahoru o více než 80 %? Neměl by mít výnos 160 %? Kde udělali soudruzi z USA chybu? Nikde. Výsledek je způsoben zejména jednoduchou finanční matematikou a z menší části vyššími poplatky pákových ETF. Larry Fink z Black Rocku holt ví, že investora nesmí zajímat jenom potenciální výnosy, ale i očekávaná volatilita......https://finlord.cz/2016/04/pakove-etf-na-co-si-dat-sakramentsky-pozor/ výsledek je jasný. V dlouhém úseku díky volatilitě dosáhneš pouhým open endem jedna ku jedné více, než pomocí pákového... Upozornil jsme tě. je to tvoje věc. Hezký den.
                        Velkamedvědice
                        • Re: Skladník
                          07.05.2021 10:09

                          Pročetl jsem odkazy. Nic nového pod sluncem :) Ahoj
                          Skladník
                          •  
                            07.05.2021 10:17

                            https://www.barchart.com/etfs-funds/quotes/SSO/interactive-chart
                            Skladník
                        • Re: Skladník
                          07.05.2021 9:11

                          Díky za upozornění, ale obchoduji to již 11 let. Jinak si můžeš porovnat výkonnnost na srovnávacím grafu třeba barchart.com. Měj se faj
                          Skladník
                          • Jsem si vědom rizik
                            07.05.2021 9:25

                            Předpokládám že víš co je průměrování a proč mám rád propady i o 90%. Taky sis vybral období krize před a po roce 2008. Nic proti tomu, ale asi jsi úplně nepochopil, jak to obchoduji. Zažil jsem na trzích internetovou bublinu i rok 2008. Myslím, že i trochu té matematiky zvládnu a vím jak pákové ETF funguje. Podle toho jej používám. Po propadech nastává oživení zde je opravdová síla pákových ETF. Měj se fajn a ť se daří.
                            Skladník
          •  
            04.05.2021 15:39

            Přes koho vypisujes a kolik tě stojí přiřazení? Taky uvažuji o PUTkach :)
            BlackRock
            • cena přiřazení na PUT opcích
              05.05.2021 21:35

              Cena přiřazení závisí na obchodovaném ETF nebo podkladovém aktivu. U akcií a ETF je to 100 ks, tedy podle vypsané STRIKE ceny. Osobně to mám okolo 10.000 USD na 1 PUT výpis. Na SPY je to nyní cca 41.000 USD, IWM 22.200 USD. Na pákovém TQQQ ( 3x Nasdaq ) 9900 USD. Na ropě WTI je margin okolo 150.000 Kč výpis PUT 51 na JUN future
              Skladník
            • brokeři na opce
              05.05.2021 21:20

              Interactive Brokers a Tasty Works
              Skladník
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení