Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Důsledky silného globálního oživení a extrémně slabý dolarový sentiment

Perly týdne: Důsledky silného globálního oživení a extrémně slabý dolarový sentiment

04.06.2021 13:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Morgan Stanley se domnívá, že končí fáze oprav americké ekonomiky. TD Securities nevěří v další udržitelný růst cen ropy a v posilování dolaru. Barry Ritholtz míní, že rok 2020 byl ohledně chování investorů výjimkou a Jim O’Neill uvažuje o důsledcích silného globálního oživení. A ještě více v nových Perlách týdne.

Ropná karta, inflace, dolar: Na trhu s ropou se vytváří převis poptávky nad nabídkou. To táhne ceny nahoru a to je negativní zpráva pro země, které ropu dováží. Pro Bloomberg Markets to uvedl měnový stratég Mitul Kotecha, který pracuje pro TD Securities. Prospívat naopak vyšší ceny ropy budou zemím vyvážejícím ropu a obecně se dá říci, že rozvíjejícím se ekonomikám vyšší ceny ropy skutečně pomáhají. Ovšem s výjimkou uvedených importérů. V Asii jsou zejména oni a tento region tak spíše tratí.

Je možné, že by současná vyšší inflace spolu s rostoucími cenami ropy výrazně zvýšila výnosy amerických vládních obligací? Stratég se domnívá, že pravděpodobně ne. Na to, aby trhy nějak výrazně reagovaly, by podle něj musel přijít znatelnější posun v cenách ropy. A k němu spíše nedojde, protože OPEC nakonec zareaguje na rostoucí poptávku zvýšením těžby. Pokud by se pak ceny ropy dostaly přes určitou hranici, bude to stimulovat i americkou těžbu z břidlic.

Kotecha se domnívá, že trhy přijaly tezi Fedu o tom, že inflační tlaky jsou jen přechodného charakteru. V prostředí rostoucích inflačních tlaků a tenzí na nabídkové straně ekonomiky se totiž výnosy amerických obligací v podstatě nemění a to značí, že investoři skutečně vnímají tyto tlaky jako přechodné tak, jako Fed.

Stratég byl tázán i na vývoj v Číně a na měnový kurz renminbi. Podle něj čínská centrální banka vysílá signály směřující proti posilování renminbi, ale „trhy neposlouchají“ a kurz tak má stále tendenci posilovat. Do země se totiž hrne kapitál motivovaný oslabujícím dolarem a cílem čínské centrální banky pak může být spíše to, aby kurz renminbi posiloval jen pomalu, než aby tento směr úplně obrátil. K tomu stratég dodal, že Čína byla v posledních letech jednou z nejméně aktivních zemí co se týče intervencí na měnovém trhu.

Jaký je výhled na dolaru? Kotecha míní, že sentiment na americké měně je extrémně slabý. Na obrat by tu byl potřeba buď výraznější růst výnosů amerických obligací. Či posun směrem ke globální averzi k riziku, který by investory tlačil do bezpečných přístavů. Stratég ale nepředpokládá, že k něčemu takovému dojde i proto, že volatilita na trzích je celkově nízko a dluhopisové trhy „konsolidují“. Nejsme tak v prostředí vybízejícím pro nákup dolaru.

Inflace a dolar: Kurzu americké měny k euru se věnuje Nordea. V následujícím grafu porovnává rozdíl mezi evropskou a americkou inflací na straně jedné a kurz dolaru k euru na straně druhé. Rozdíl v jádrových inflacích je nyní rekordní, Nordea tvrdí, že jeho výše je pro eurodolar předstihovým indikátorem a to v časovém horizontu pěti měsíců:

perly 1

Zdroj: Twitter

Stále nejasná inflace a názory marginálního centrálního bankéře: Rozhovor pro Bloomberg Markets poskytl známý ekonom Jim O’Neill, který nyní působí ve vedení Chatham House. Centrální banky by nyní podle něj udělaly největší chybu, pokud by se „rychle snažily něco udělat“. Globální ekonomická data se podle ekonoma nyní chovají predikovatelným způsobem. Některá sice ukazují, že inflace by se mohla zvedat udržitelným způsobem, ale centrální banky by to neměly brát jako danou věc. O’Neill o tom podle svých slov stále přesvědčen není, i když „možné to je“. Pokud ale bude globální oživení pokračovat současným tempem dalších několik měsíců, „centrální banky budou muset začít uvažovat o stáhnutí své uvolněné politiky, o tom není pochyb“.

Ekonom poukázal na to, že akciové trhy byly v květnu poměrně volatelní, ovšem celkově bez větších zisků To jej nepřekvapuje, protože v následujících měsících budou podle něj z globální ekonomiky skutečně přicházet silná data a „marginální centrální bankéř“ se bude ve svých názorech posouvat směrem ke změně politiky. Podle ekonoma nezačnou centrální banky hovořit přímo o utažení politiky, ale spíše o omezení likvidity, která z jejich strany na trhy proudí.

„Meme“ raketa: Vývoji na amerických akcií se věnuje i následující graf, který porovnává návratnost indexu složeného z akcií preferovaných retailovými investory s indexem takzvaných meme akcií. Tedy titulů, o kterých se intenzivně diskutuje na sociálních sítích obvykle bez toho, aby základem byla nějaká fundamentální změna ve společnosti. Retailový index si za poslední rok připisuje téměř 100 %, ale ve srovnání s druhým indexem jde jen o zlomek jeho návratnosti.

perly 2

Zdroj: Twitter

Technologie a výjimečný rok 2020: Známý investor Barry Ritholtz hovořil na Bloomberg Markets o tom, že do roku 2020 převládal na trzích přístup založený na pasivním investování, rok 2020 ale přinesl změnu. Otázkou je, zda půjde o posun dlouhodobý, či jen přechodný jev. Ritholtz má podle svých slov spíše dojem, že dění v minulém roce bylo ovlivněno tím, že lidé seděli doma a „nudili se“. Takže spíše nastane opět posun směrem k pasivnímu investování. Ukáže se to například na objemech akcií zobchodovaných přes platformu Robinhood, která se stala populární mezi retailovými investory.

Ritholtz pak hovořil o tom, že podle řady studií táhne trh nahoru obvykle jen zlomek všech obchodovaných akcií. Jde tedy o to, jak nevynechat právě tento malý počet tahounů a jednou z možností je investovat s těmi, kteří dovedou dobře vybírat akcie – investovat aktivně. Takovým člověkem je podle Ritholtze třeba Bill Miller. Problém zde ale tkví v tom, že dopředu lze těžko určit, kdo takovým investorem skutečně je. Dominantním tématem jsou pak nyní na trhu a v investicích technologie. A to nejen velké technologické firmy, ale i technologie samotné, které jsou implementovány dlouhou řadou společností.

Fáze oprav končí: Morgan Stanley v komentáři k následujícímu grafu píše, že ekonomika se dostává z počáteční fáze „oprav“. V grafu je konkrétně vyznačen vývoj cyklického indikátoru, který banka používá. Pokud tomu tak bude, přichází fáze oživení:

perly 3

 

Čtěte více:

Medvědí rotace mezi růstem a hodnotou, technologický vrchol
02.06.2021 17:26
Již řadu měsíců se hovoří o tom, zda si povedou lépe růstové akcie, či...
Investiční tip Stellantis - Cyklus pořád žije
04.06.2021 5:56
Cyklické oživení. Doznívající téma, které má pořád svoji váhu a potenc...
Biden rozšířil listinu čínských firem, se kterými Američané nesmí obchodovat
04.06.2021 8:51
Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsal exekutivní příkaz, je...
Chce se Američanům zpět do práce? Akcie i dluhopisy jsou dopoledne opatrné
04.06.2021 10:34
Závěr týdne bude hlavně o amerických datech z trhu práce. Ta přitáhnou...
Šílenství kolem AMC pokračuje. Provozovatel kin prodal spekulantům ze sociálních sítí draho další akcie
04.06.2021 10:50
Americký provozovatel kin AMC Entertainment ve čtvrtek už podruhé využ...
Jan Bureš: Co bude hýbat kurzem české koruny a kde ji čekat na konci roku?
04.06.2021 11:48
Tempo hospodářského růstu v Česku. Výše úrokových sazeb v Česku a te...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m