Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Digitalizace dolaru a akcie jen za správnou cenu

Perly týdne: Digitalizace dolaru a akcie jen za správnou cenu

16.07.2021 11:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Goldman Sachs míní, že americké trhy jsou nyní zhruba na své férové hodnotě a tudíž „není prostor pro chyby“. Atraktivní by mohl být třeba průmysl, Jeremy Siegel zase hovoří o dividendových titulech. Čína má podle oficiálních čísel finančně neuvěřitelně silný korporátní sektor a ještě více v nových Perlách týdne.

Ani zdaleka u konce: Profesor financí a dlouhodobý býk Jeremy Siegel na CNBC hovořil o tom, že inflace donutí Fed k tomu, „aby jednal“. I přesto je v systému stále hodně likvidity a ta poteče do akcií. Býčí trh tak není ani zdaleka u konce. K tomu profesor zopakoval to, co říká již delší dobu: Akcie jsou reálným aktivem a tudíž představují dobrou ochranu proti inflaci. Nyní dodal, že to platí zejména o dividendových titulech, které jsou mnohem lepší, než třeba dluhopisy. Atraktivita dividendových akcií podle Siegela ale také „neznamená, že by se investoři měli vyhýbat technologiím“. Profesor dodal, že se stále domnívá, že ke konci roku se výnosy desetiletých vládních obligací budou pohybovat u 2 %.

Čínská kvalita: Jak je to s kvalitou korporátních dluhopisů v USA a v Číně? Pokud bychom bez výhrad brali za bernou minci následující graf, byla by na tom Čína nesrovnatelně lépe než americký korporátní sektor, protože celých 60 % emisí zde má nejvyšší možný rating. A téměř celý zbytek má rating o pouhý jeden, či dva stupně nižší. V USA je rozdělení mnohem vyrovnanější, na nejvyšší ratingové kategorie dosáhne jen zlomek firem, nejvíce jich má rating mezi A a BBB- (nebo jsou bez ratingu).

perly 1

Zdroj: Twitter

Jak ale na Twitteru poukazuje investor Brad Gold, ony rozdíly „musí být způsobeny tím, jak je kvalita hodnocena a ne kvalitou samotnou“.

Na hraně a akciová participace za správnou cenu: Pokud máme důvěru v ekonomický vývoj, tak historie ukazuje, že akcie jsou tím nejlepším místem, kde se můžeme nacházet. Pro Bloomberg Markets to uvedla investiční veteránka Abby Joseph Cohen, která působí jako strategička v Goldman Sachs. K tomu ale dodala, že „participace na akciovém trhu by měla probíhat za tu správnou cenu“.

Cohen v souvislosti s valuacemi poukázala na to, že „sazby již možná nebudou tak přátelské“. Valuační modely pak podle ní ukazují, že trhy jsou nyní „zhruba na své férové hodnotě“. Pokud by sazby rostly, „valuace by byly méně atraktivní“ a svým způsobem se tak nyní pohybujeme „na hranici“.

K tomu Cohen dodala, že její kolega David Kostin odhaduje současnou férovou hodnotu indexu S&P 500 na 4300 bodů a tudíž nyní „není žádný prostor pro chybu“. Jinak řečeno, pokud by na trh dorazily nečekané špatné zprávy, vyvolalo by to vyšší volatilitu. Následující graf ukazuje vývoj poměru cen akcií k tržbám na akcii u celého trhu a v sektoru informačních technologií:

perly 2

Zdroj: Twitter

Cohen následně hovořila o tom, že se pohybujeme v prostředí, které je naprosto unikátní. Negativní zprávy pro akcie by podle ní mohly přijít například ze strany komodit, ale k tomu dodala, že to se spíše týká zahraničních trhů, protože v USA nemají vyšší ceny komodit na ekonomiku a trhy takový vliv. Jak se strategička dívá na akciové sázky na otevírání ekonomiky?

Cohen odpověděla, že v první řadě se dívá na to, jak na tom konkrétní společnost skutečně je. Protože její zařazení do nějakého sektoru nemusí být úplně vypovídající například ohledně toho, jak moc by firma mohla těžit z oživení, či dané fáze cyklu. Nyní by podle strategičky mohly získávat společnosti, které vyrábí investiční zboží, protože by mělo dojít ke zvýšení investic v americkém firemním sektoru. K tomu se přidávají očekávané vládní investice do infrastruktury.

Velikost vládních investic je ještě otevřenou otázkou a bude dána politickým jednáním. Strategička ale doplnila, že podle ní Spojené státy investice do infrastruktury naléhavě potřebují. U firemního sektoru pak připomněla, že v posledních letech docházelo k většímu použití volného toku hotovosti na jiné, než investiční plány. Zde Cohen míní, že by mohlo dojít ke změně, protože i firmy musí více investovat. Dividendy mohou růst také, ale „pokud jste ředitelem obchodované firmy a díváte se na ceny akcií, ptáte se, zda by za tyto ceny měly probíhat odkupy“.

Vyšší ceny akcií by tak přes nižší atraktivitu odkupů mohly nakonec vést k vyšším kapitálovým výdajům firem. Celkově pak současná situace nahrává průmyslovým firmám, ale i u nich je podle strategičky dobré dívat se na konkrétní společnosti a ne postupovat plošně. Ohledně vládních výdajů dochází podle jejího názoru již roky k chybě v tom, že vláda snižuje výdaje a investice do základního výzkumu. Ekonomickému růstu by dlouhodobě prospělo, kdyby se vláda jen „vrátila tam, kde kdysi byla“.

Citlivost na komoditní šoky: Oxford Economics v následujícím grafu srovnává reakci jádrové inflace v eurozóně na řadu komoditních šoků (pohyb cen komodit větší než jedna směrodatná odchylka). Zatímco v sedmdesátých letech inflace reagovala citlivě, v následujících desetiletích vazba téměř mizí:

perly 3

Zdroj: Twitter

Přísněji na kryptoměny: CNBC poukazuje na to, že šéf Fedu by rád viděl přísnější regulaci kryptoměn. MacKenzie Sigalos tvrdila, že Jerome Powell není fanouškem těchto aktiv a zejména to platí o takzvaných stablecoins, tedy digitálních měnách krytých nějakým jiným aktivem. Tím může být dolar, či třeba nějaká komodita, což by mělo snižovat volatilitu takové kryptoměny.

Podle CNBC se centrální bankéři obecně staví proti tomu, aby se větší část finančního systému posouvala směrem k málo regulovaným kryptoměnám a některé centrální banky proto zvažují vytvoření své vlastní digitální měny. Podle CNBC tak nyní uvažuje dokonce 85 % centrálních bank. I Fed zvažuje vytvoření digitální dolaru a Powel míní, že USA by nepotřebovaly kryptoměny, pokud by existovala taková forma dolaru. CNBC ovšem dodává, že stablecoins tu budou i nadále a pro Fed je tak „klíčovou prioritou, aby regulace v této oblasti nezůstala pozadu“.  

 
 

Čtěte více:

FAANG jako univerzální defenziva nebo oběť vyšších reálných sazeb?
13.07.2021 14:39
Víme, že jsme ve druhém roce oživení a historicky to pro akcie bývá sl...
Výroba iPhonů letos vzhůru o pětinu a
14.07.2021 11:03
Apple požádal své dodavatele, aby letos vyrobili až 90 milionů přístro...
Uhlíkové clo, povolenky na emise z cargo lodí a nová auta bez zplodin. Brusel má nový plán šetrnosti ke klimatu
14.07.2021 15:25
Prodej nových aut na benzínový či dieselový pohon bude možná v Evropsk...
NortonLifeLock chce získat Avast. Akcie vylétly o 17 % a vynesly pražskou burzu nejvýše za 10 let
15.07.2021 8:05
Pražská burza dnes nevídaně rostla. Index PX stoupl na 1197,16 bodu, c...
Fed bude americkou ekonomiku podporovat tak dlouhou, dokud se nezotaví, oznámil Powell
15.07.2021 8:31
Americká centrální banka (Fed) bude měnovou politikou výrazně podporov...
Je to sice horší, ale za to delší (valuační) cesta
15.07.2021 17:46
Co vlastně čekáme od nějakého valuačního měřítka/násobku (na úrovni ce...
Revolut získal dalších 800 milionů dolarů, valuace firmy roste na 33 miliard
15.07.2021 13:33
Britská fintechová společnost Revolut, která působí i na českém trhu, ...
Výsledky Morgan Stanley investory nepřesvědčily, akcie krátce po zveřejnění míří dolů
15.07.2021 13:55
Banka Morgan Stanley reportovala více než 11% skok na svém čtvrtletním...
Růst průmyslové výroby v USA kvůli slabé produkci aut zpomalil
15.07.2021 16:13
Tempo růstu průmyslové výroby ve Spojených státech v červnu zpomalilo...
Investiční tip Amazon: Trh Fedu věří, my budeme taky
16.07.2021 11:06
Fedu se kupodivu podařilo trhy přesvědčit, že inflace je jen dočasná....
Rozbřesk: Co brzdí prodeje aut v Evropě? Prostě nejsou
16.07.2021 9:14
V posledních dnech sice přicházejí zprávy především o zelené budoucnos...
Automobilka Porsche prodala v pololetí dosud nejvíce vozů v historii
16.07.2021 9:59
Německý výrobce sportovních vozů Porsche prodal v prvním pololetí dosu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university