Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat k jednoduchosti podruhé - cyklické a defenzivní akcie

Návrat k jednoduchosti podruhé - cyklické a defenzivní akcie

22.07.2021 17:43

Včera jsme trochu fundamentálně rozebírali rotaci mezi takzvanými růstovými a hodnotovými tituly, dnes se podobnou optikou podíváme na další dvě populární skupiny – akcie cyklické a defenzivní.

1. Tam a nazpátek: Z následujícího grafu vidíme, že cyklické akcie po roce 2001 postupně získávaly nad defenzivou, ta ale začala kralovat s krizí roku 2008. A pak přišlo období časově hodně podobných tří cyklů, kdy se karty neustále obracely. Posledního dna (pro cyklické akcie) bylo dosaženo na přelomu let 2019/2020, poslední měsíce přinesly další nástup na cyklus, ale poslední týdny naznačují opětovný obrat směrem dolů. Což by bylo v souladu s tím, co tu píšu třeba o vlivu Číny na globální i americkou ekonomiku a podobně. Ne, že by měla přijít recese, ale spíše bychom mohli hovořit o upuštění velmi našponovaných růstových očekávání. Z hlediska dlouhodobého stabilního růstu nabíhajícího do přepalování ekonomické aktivity možná až zdravý jev.

hodnotové cyklické akcie soustružník
Zdroj: Twitter

2. Hodnota: Včera jsem rotaci mezi růstem a hodnotovými tituly zasazoval do základního fundamentálního rámce, udělejme nyní to samé s dnešními dvěma typy akcií. První firma je vyloženě defenzivní, akcie vyplácí dividendu ve výši 10 dolarů, čeká se její stagnace a požadovaná návratnost tu je 5 %. Hodnota takové akcie je na 200 dolarech (10 děleno 5 %). Mohlo by jít třeba o nějakou utilitu, která nereaguje na cyklus. Druhá firma je opačného rázu, na cyklus reaguje hodně. Její požadovaná návratnost je tak vyšší, dosahuje 15 %. Vyplácí dividendu 30 dolarů a také se u ní čeká dlouhodobá stagnace, ovšem napříč cyklem. Hodnota takové akcie je také 200 dolarů (30 děleno 15 %).

Pokud si takto obě akcie typizujeme, ukazuje se jedna zajímavá věc – druhá akcie musí na dosažení stejné hodnoty vyplácet mnohem vyšší průměrnou dividendu než ta první. A to kvůli vyšší požadované návratnosti, která odráží to, že akcie/její dividenda je volatilnější. Či přesněji řečeno, reaguje na cyklus. Na stranu druhou ale hovoříme o tom, že obě akcie by měly dlouhodobě nabízet dividendu stabilní. Ta první soustavně, ta druhá napříč cyklem – během boomu vyšší, než 30 dolarů, během útlumu nižší, ale v průměru (měl by být vážený časovou hodnotou) právě oněch 30. Takže lze uvažovat o tom, jak se tu vlastně rizikovost liší pro investory, kteří chtějí akcie držet skutečně dlouhodobě.

Pointa mého příkladu je hlavně v tom, že pokud jsou obě akcie na efektivním trhu správně naceněné, opět lze z fundamentálního pohledu těžko hovořit o nějaké smysluplné rotaci tak, jako u růstu a hodnoty. Pokud by zrovna byla recese, první akcie má hodnotu 200 dolarů a kdyby ji investoři chtěli kvůli recesi nakupovat a vyhnali tím její cenu výše, kupují předražené aktivum jen kvůli tomu, že je to typově defenzíva. Zrcadlové prodeje druhé akcie by snížily její cenu pod 200 dolarů a investoři by pak prodávali podhodnocené aktivum jen proto, že je to cyklická akcie. V opačném gardu by to zase fungovalo během boomu. U oné cyklické akcie by takovému chování napomáhalo to, že dividenda je zrovna nad nebo pod oním cyklickým standardem – viz níže.

3. Neustálé přestřelování?
Ony fluktuace popsané v grafu po roce 2009 můžeme z tohoto pohledu vnímat jako přestřelování oné fundamentální roviny jedním a pak zase druhým směrem (obrazně řečeno fluktuace kolem oněch 200 dolarů). K mému příkladu samozřejmě můžeme přidat řadu doplnění, které celkový obrázek a výsledné závěry mění. Včetně, či možná hlavně, toho, že recese a boomy mění nejen krátkodobý, ale i dlouhodobý výhled (v onom příkladu tedy onu dividendovou stabilitu).

Stejně jako včera jsem ale dnes chtěl hlavně poukázat na to, že docela dobrým výchozím bodem může být byť jednoduchý odhad hodnoty. Který zejména u cyklické akcie odráží nějaký dlouhodobý trend a chování napříč cyklem. Právě u cyklických titulů to totiž může svádět k tomu, že vezmeme aktuální výsledky a na ně nasadíme nějaký dlouhodobý růst. Pokud se tak učiní během recese, výsledek je úplně jiný, než pokud se tak učiní během boomu.

Je to, jako by v uvedeném příkladu dividenda cyklického titulu fluktuovala mezi 20 a 40 dolary. A během recese bychom předpokládali, že nyní bude dividenda již navždy 20 dolarů a během boomu zase 40 dolarů. Podobné to může být i u firem zaměřených na komodity, které si prochází specifickým investičním cyklem „nízké ceny komodity, nízké investice a následně vysoké ceny a zase vysoké investice a tak dál“.

 

Čtěte více:

Je to sice horší, ale za to delší (valuační) cesta
15.07.2021 17:46
Co vlastně čekáme od nějakého valuačního měřítka/násobku (na úrovni ce...
Globální inflace, ekonomická aktivita a funkční projekce
16.07.2021 18:20
Nedávno jsem tu psal o tom, že pokud hovoříme o projekcích dalšího eko...
Výnosy odtržené od inflace
19.07.2021 17:08
Dnes pohled na prohlubování mezery mezi výnosy vládních obligací a sou...
Buffettův indikátor a top pětka na trhu
20.07.2021 17:53
Na počátku padesátých let odpovídala kapitalizace amerického akciového...
Růstově hodnotový guláš a návrat k jednoduchosti
21.07.2021 17:12
Podle některých názorů bude ekonomický boom v USA slábnout (viz i má p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení