Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neobvyklý cyklus na akciích a korporátní versus státní dluhopisy

Neobvyklý cyklus na akciích a korporátní versus státní dluhopisy

10.08.2021 12:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Howard Marks, který založil investiční společnost Oaktree Capital a představuje v investičním světě známou postavu, hovořil na Bloomberg Markets o svém pohledu na současné dění na trzích a dalším výhledu. Začal odpovědí na otázku týkající se současných rizikových prémií na korporátních dluhopisech a uvedl, že v minulosti nebyl jediný rok, kdy by tyto prémie nedokázaly eliminovat ztráty, které mu způsobila neschopnost některých emitentů splácet své závazky. A i současná výše prémií je podle investora u dluhopisů s vysokým výnosem dostatečná na to, aby budoucí ztráty pokryla.


 

Marks se tedy domnívá, že jeho investice do korporátních dluhopisů vynesou mnohem více než investice do vládních obligací, protože ony rizikové prémie i po započítání ztráty přinesou dodatečné zisky. Jinak řečeno, ti, kteří dnes nakoupí korporátní dluhopisy s nízkým ratingem, na tom budou v delším období lépe než investoři do vládních dluhopisů. Marks doplnil, že mohou být roky, kdy tomu tak nebude, ale on tohle dělá již 43 let a vyplatí se to. Podle Markse se nyní pohybujeme ve „světě nízkých výnosů“, řada jeho klientů ale „potřebuje výnos kolem 7 %“, což je v současnosti hodně složité. On sám se podle svých slov zaměřuje na cenné papíry s pevným výnosem, což v praxi znamená, že výnosy jsou dané, ale k tomu je nutno počítat s rizikem, že na očekávanou výši nedosáhnou.

Cílem tak je minimalizovat právě toto riziko neschopnosti splácet, tedy defaultu. To, které společnosti se mu nevyhnou, se ukáže až v budoucnu, ale Marksovy fondy podle jeho slov mají přidávat hodnotu právě v tom, že se takovým společnostem dokážou vyhýbat tak, že u jejich portfolií je nižší míra defaultů než na celém trhu. Bloomberg jeho slova doplnil o následující graf, který ukazuje vývoj počtu emitentů, kteří se v daný časový okamžik nacházeli ve finančních problémech. Podle grafu se nyní jejich počet pohybuje kolem 114, což je historicky velmi nízké číslo, i když nejde o rekordně nízký počet:
1
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Marks byl následně tázán na jeho pohled na aktuální fázi tržního a ekonomického cyklu. Bloomberg k tomu nabídl následující schéma, které ukazuje, jak se trhy přesouvají od optimismu k euforii a následně strachu a panice. S tím, že nejlepší příležitost k nákupu aktiv je na dně cyklu, po němž začínají ožívat naděje a objevuje se optimismus:
2
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Investor míní, že cyklus na trzích se někdy kryje s cyklem ekonomickým, jindy jej může o něco předbíhat. Nyní se nacházíme v počátečních fázích nového cyklu, ekonomika teprve ožívá, ale ceny akcií již leží vysoko, což je neobvyklý jev. Na dotaz týkající se monetární politiky Marks nejdříve uvedl, že by určitě nechtěl sedět v čele Fedu. Pokud by ale měl o jeho politice rozhodovat, tíhnul by podle svých slov spíše k tomu, aby centrální banka nezasahovala do dění na trzích. V současné době je pak podle investora ekonomika dost silná na to, aby Fed mohl zvyšovat sazby. Marks nicméně doplnil, že Fed s tímto pohledem nesouhlasí a trh práce podle něj ještě není dost silný.

Na závěr byl Marks tázán na ukončení nákupu aktiv a negativní reakci trhů, která se s takovým krokem pojila v minulosti a o které se hovoří i nyní. Podle jeho názoru je to podobné, jako když rodiče dětem řeknou, že se již nebudou dívat na televizi a půjdou spát. Děti se pak mohou rozčilovat, ale to by nemělo rozhodnutí rodičů ovlivnit. Podobně by Fed měl činit to, co je dobré pro ekonomiku a nehledět na reakci trhů. Tomu, že reakce trhů může ale ekonomiku také ovlivnit, se ovšem nevěnoval.

Zdroj: Bloomberg Markets

 
 

Čtěte více:

Fed stále ještě na cestě k útlumu expanze
28.07.2021 22:09
Od červnového zasedání Fedu učinila americká ekonomika pokrok. Ten vša...
Americké akcie, čínská karta
30.07.2021 17:25
Před časem jsem poukazoval na zajímavou korelaci mezi čínským úvěrovým...
Má QE ještě smysl?
04.08.2021 12:27
Politico zveřejnilo zajímavou úvahu o současném programu nákupu aktiv ...
Další obrat mezi hodnotovými a růstovými akciemi
05.08.2021 17:14
Poslední týdny by mohly naznačovat, že padají naděje těch, kteří doufa...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m