Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Konečně přichází doba vodíku, trhu se v příštím roce povede dobře, příležitosti v logistice

Perly týdne: Konečně přichází doba vodíku, trhu se v příštím roce povede dobře, příležitosti v logistice

15.10.2021 12:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Trh váhá, ale podle Federated Hermes se mu v roce 2022 povede dobře a příležitosti jsou třeba na akciích malých firem. The Economist míní, že i když vodík zatím nenaplnil očekávání, které do něj vkládala řada firem, jeho doba nyní skutečně nastává. A ještě více v nových Perlách týdne.

Stabilní, ale stále velmi vysoké valuace: Deutsche Bank poukazuje na to, že valuace amerických akcií „jsou od května pozoruhodně stabilní“. Graf konkrétně ukazuje, že po propadu z března 2020 se PE prudce zvedá až na nad hodnotu 23, od té doby se drží v relativně stabilním pásmu, které je ale velmi vysoko ve srovnání s hodnotami z období před počátkem roku 2020:

01
Zdroj: Twitter

Doba vodíková je tu:
Již před desetiletími sázela řada firem na vodík. Patřila mezi ně třeba Toyota, či Chrysler. K většímu rozšíření této technologie v dopravě ale nedošlo i přesto, že se o vodíku hovořilo jako o energetické budoucnosti. Na CNBC to tvrdil Vijay Vaitheeswaran z časopisu The Economist, podle kterého vodík v určitém smyslu připomíná elektřinu. Není tu totiž zdrojem energie sám o sobě, protože v čisté formě jej na Zemi nenajdeme. Je nutno jej získat z jiných zdrojů, což vyžaduje energii, pak ale slouží jako její nosič podobně, jako elektřina.

S ohledem na historický vývoj je podle ekonoma pochopitelná skepse vůči vodíku, nicméně jeho vyššímu využití nyní nahrává snaha o výraznou dekarbonizaci světové ekonomiky. Podobně jako elektřinu jej lze vyrábět „čistě“ a energii je schopen efektivně uskladnit i na delší dobu, než baterie. Může tak za pár let hrát významnou roli v celém systému výroby, přenosu a uskladnění elektrické energie, protože posun k obnovitelným zdrojům zde vyvolává vyšší potřebu uskladnění energie.

Problémem je u vodíku stále jeho cena a výrobní náklady. Zde ale ekonom poukázal na to, jak během několika let prudce klesly náklady u obnovitelných zdrojů energie a s nimi spojenými technologiemi. Morgan Stanley tak například očekává, že v USA v oblastech s nejnižšími náklady výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů se během pár let stane konkurenceschopný i vodík.


Výnosy nahoru, či dolů? MarketDeskResearch v následujícím grafu srovnává pohyb reálných výnosů desetiletých vládních obligací v USA s vývojem PMI ve výrobním sektoru. Rok 2018 přinesl pokles obou proměnných, obrat u PMI nastal v roce 2020, zatímco reálné výnosy se drží stále u svého dna. MarketDeskReserach ale v komentáři ke grafu tvrdí, že poslední obrat PMI směrem vzhůru věští vyšší reálné výnosy:

02
Zdroj: Twitter

Druhý graf srovnává sklon výnosové křivky a vývojem spotřebitelské důvěry v USA. Vyšší spotřebitelská důvěra se pojí s větším rozdílem mezi dlouhodobými a krátkodobými výnosy, naopak její nižší hodnoty mají tendenci jít ruku v ruce s plošší výnosovou křivkou. Spotřebitelská důvěra přitom v posledních měsících znatelně klesla, což by podle grafu mělo naznačovat i zplošťování výnosové křivky, tedy zmenšování rozdílu v dlouhodobých a krátkodobých výnosech:

03
Zdroj: Twitter

Trh váhá, příležitosti ale jsou: Americký akciový trh dosáhl svého maxima na počátku září, od té doby akcie hledají směr, protože investoři „zápasí“ s řadou témat, včetně monetární politiky a taperingu a problémů ve výrobních vertikálách. Akcie malých firem dokonce dosáhly svého vrcholu již řadu měsíců dříve a to ukazuje, jakou výzvou je nyní pro investice makroekonomické prostředí. Pro CNBC to uvedl Stephen DeNichilo z Federated Hermes s tím, že řada firem nyní varuje před horšími výsledky z důvodu výrobních problémů a nedostatku materiálu.

I přes uvedené faktory ale investor čeká, že akciový trh si v roce 2022 povede dobře. Nahoru by jej měla táhnout pokračující vysoká ziskovost firemního sektoru, který je jí schopen dosahovat i přes nákladové tlaky. K tomu se přidávají vysoké úspory amerických domácností a jejich finanční síla. K tomu je „spotřebitel schopen v kratším období ustátá vyšší inflaci“. Jaké akcie DeNichillo považuje za atraktivní?

Investor hovořil o GXO Logistics, která se zaměřuje zejména na logistiku spojenou s internetovými obchody a spolupracuje s firmami jako je Nestle, či Nike. Je schopná „dopravovat zboží rychleji a levněji“. Velkou výhodou firmy má být její propracovaná „reverzní logistika“. Jde o proces často používaný ve firmách jako Nike, kdy si zákazník objedná více druhů obuvi a velkou část zboží pak vrátí a nechá si jen tu, která mu vyhovuje. Podle investora jde pro firmy z logistického hlediska o znatelnou zátěž a třeba Nike jí nechce nést a tudíž celý proces převádí na GXO Logistics. Vedle této firmy byl zmíněn Cryoport a společnost Novanta.

Investor může být optimistou ohledně ziskovosti obchodovaných firem, ale jak ukazuje následující graf od BofA, třetí čtvrtletí tohoto roku přineslo poměrně vysoký počet varování ohledně aktuální ziskovosti:

04
Zdroj: Twitter



Čtěte více:

Perly týdne: Zlom v cyklu, výnosy blízko 1 % a Čína jako příležitost, či chyba
10.09.2021 13:22
Morgan Stanley predikuje oslabení amerických akcií dané obratem v cykl...
Perly týdne: Elektromobily Ferrari, pokrizových 12,5 % ročně a nejpopulárnější sázky na finančních trzích
17.09.2021 12:25
Americký akciový trh je na horní hranici pokrizového koridoru, míří na...
Perly týdne: Ropa k 80 – 90 dolarům, příklon k aktivnímu investování a kauza Evergrande
24.09.2021 12:05
BofA ukazuje, kam se přesouvá pozornost investorů během pozdějších fáz...
Perly týdne: Dolar nad zlato a důsledky zanedbané staré ekonomiky
01.10.2021 13:02
Jeff Currie míní, že nyní pozorujeme důsledky zanedbávání staré ekonom...
Perly týdne: Cíl u Tesly na 150 dolarech, aktivní výběr akcií a zima rozhodující o inflaci
08.10.2021 12:06
Morgan Stanley se domnívá, že trh jako celek nedokáže naplnit současná...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m