Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co kdyby se všichni investoři začali chovat jako pan Buffett?

Co kdyby se všichni investoři začali chovat jako pan Buffett?

12.11.2021 17:55

Obvykle se vyhýbám tomu, abych něco přidával k nekonečné řadě různých úvah zaměřených na pana Buffetta, jeho investice a vše další, co se kolem točí. Dnes po delší době udělám výjimku, a to v souvislosti s tím, co jsme si mohli tento týden přečíst v článku „Mankiw: Skutečná rizikovost akcií a úvahy o trvale udržitelných vysokých valuacích“. Otázka: Co by se stalo s trhem, kdyby se všichni chovali jako pan Buffett?

1. Prémie a hodnota akcií jako funkce investičního horizontu: Pan Mankiw v onom článku vzpomínal na rok 1999, kdy psal komentář k jedné knize predikující prudký a udržitelný růst amerického akciového trhu. Důvodem tohoto růstu měl být zajímavý, ale málo zmiňovaný jev: Akcie jsou na jednu stranu jednoznačně volatilnější než dluhopisy, což vede k tomu, že u nich investoři požadují vyšší návratnost. Jako kompenzaci za to, že vedle zajímavých zisků mohou také realizovat nezajímavé ztráty (ve srovnání s dluhopisy). Jenže historie také ukazuje, že pokud investor drží akcie hodně dlouho, v podstatě vždy realizuje (zajímavé) zisky (a nějakému riziku tedy moc nečelí).

Pokud totiž budeme akcie držet dostatečně dlouho, vlastně by nemusely nabízet téměř žádnou kompenzaci za vyšší riziko, protože by se s nimi vyšší riziko v podstatě nepojilo. Co ale ti, kteří nechtějí investovat dlouhodobě? To je otázka. Pokud by se například našlo dost dlouhodobých investorů, z trhu by vytlačili své méně trpělivé protějšky. Proč? Vezměme si jednoduchý příklad: Na trhu se obchoduje jen jedna akcie s dividendou 10 dolarů a očekávaným růstem dividend ve výši 5 % (2 % inflace a 3 % reálný růst). Bezrizikové sazby jsou na 5 % a riziková prémie je na 5 %. Hodnota akcie je pak 10 děleno 10 % (jako celková návratnost daná 5 % + 5 %) mínus ona 5 % očekávaného růstu. Tedy 200 dolarů.

Nyní na trhu přijde investor uvažující a jednající jako pan Buffett a řekne si, že ona 5% riziková prémie je pro něj příliš vysoko. Protože jemu stačí i nižší návratnost, jelikož v delším období jsou akcie mnohem méně rizikové (viz výše). Řekne si tak, že mu stačí prémie ve výši 1 %. Požadovaná návratnost tak u něj bude jen 6 % a hodnota akcie pro něj bude 10/(6 % - 5 %), tedy 1 000 dolarů. A za cenu pohybující se kolem 200 dolarů bude vesele nakupovat. Pokud by se jich našlo více, cenu budou táhnout nahoru, pro krátkodobé investory ale její cena zajímavá už nebude, protože oni chtějí vyšší kompenzaci za riziko.

2. Realita dlouhodobosti investic: Tento zjednodušený příklad ukazuje, co by se mohlo stát, pokud by investoři více lnuli k investování dlouhodobému – mohla by klesat riziková prémie a hodnota akcií by díky tomu rostla. A naopak – čím krátkodobější by byl investiční horizont těch, kteří na trhu operují, o to vyšší prémie a nižší hodnota (a na efektivním trhu i cena) akcií. Některé ekonomické modely přitom tvrdí, že prémie jsou výrazně výše, než by „měly“ být (právě s ohledem na onu dlouhodobou (ne)rizikovost akcií). A dlužno dodat i to, že prémie u akcií nelze přímo pozorovat (na rozdíl od dluhopisů), lze je jen odhadovat.

Já pro „standardní“ podmínky pro americký trh používám 5,5 %. Pokud by se investoři nyní najednou začali chovat jako pan Buffett a dlouhodobě „drželi“ (či zapomněli, že se s akciemi vůbec obchoduje), měl bych asi uvažovat o výrazném snížení mnou používané prémie. A možná čtenáře v souvislosti se současnými vysokými cenami a valuacemi napadá, zda skutečně nedochází k tomu, že by investoři byli stále dlouhodobější a hodnotu akcií tak nezvyšuje pokles rizikové prémie.

Jak jsem uvedl, měřit prémie přímo nelze, ale z různých analýz se nezdá, že by docházelo k nějakému strukturálnímu poklesu. A hlavně je tu jeden důležitý fakt: Na počátku šedesátých let dosahovala průměrná doba držení akcií vrcholu, a to na více než sedmi letech. Od té doby toto číslo soustavně klesá a nyní se pohybuje hluboko pod jedním rokem. Což je pravý opak toho, o čem hovoříme a výsledkem by naopak měl být růst prémie a pokles hodnoty akcií (ceteris paribus).

 

Čtěte více:

Buffettův indikátor a top pětka na trhu
20.07.2021 17:53
Na počátku padesátých let odpovídala kapitalizace amerického akciového...
Víkendář: Buffett o tom, proč by něco kupoval, a něco ne
14.08.2021 9:17
Když kupujeme nějakou společnost, činíme tak proto, že si ji chceme sk...
Kdo je to pan Trh a může dobrý žokej vyhrát na herce? Pár zlatých rad k
19.10.2021 18:06
V minulém článku jsme se zabývali hodnotovým investováním a pravidly B...
Mankiw: Skutečná rizikovost akcií a úvahy o trvale udržitelných vysokých valuacích
09.11.2021 11:34
Akciový index Dow se dostal nad 36 000 bodů a ekonom N. Gregory Mankiw...
Trhy rostou a Buffett otáčí kormidlem. Letos zatím víc prodává než nakupuje
12.11.2021 15:07
Warren Buffett se nechal při různých příležitostech slyšet, že když na...

Váš názor
  • Jenže oni nezačnou
    15.11.2021 8:16

    Jenže lidi se nezačnou chovat jako Warren Buffet, stejně jako velká část lidí bude bydlet v nájmu, pracovat v nezáživných profesích, kde se nenadřou, nebudou žít zdravě a úsporně, budou volit socialismus a pít alkohol. Takoví už jsou!
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m