Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obrácený tok plynu Jamalem z Německa do Polska sílí, ceny se prudce zvyšují

Obrácený tok plynu Jamalem z Německa do Polska sílí, ceny se prudce zvyšují

04.01.2022 14:04
Autor: ČTK

Plynovodem Jamal už patnáctým dnem proudí ruský plyn v obráceném směru, to znamená z Německa do Polska. Tok plynu je navíc mnohem silnější než v předchozích dnech, informovala dnes agentura Reuters. Cena plynu se kolem poledne začala výrazně zvyšovat a vykazovala růst o více než 30 procent, zůstává ale hluboko pod rekordy z konce loňského roku. Ruský prezident Vladimir Putin v prosinci řekl, že Německo nakupuje ruský plyn a prodává ho pak do Polska a na Ukrajinu. Tyto dvě země mají s Ruskem zhoršené vztahy a zdráhají se od něj plyn nakupovat přímo.

Plyn dnes ráno proudil Jamalem z Německa do Polska v hodinovém objemu téměř 9,9 milionu kilowatthodin (kWh/h), ukazují záznamy z německé měřicí stanice Mallnow, která leží u hranice s Polskem. V pondělí to bylo 5,8 milionu a minulý týden ve čtvrtek 1,2 milionu kWh/h. Jamal přivádí do Evropy plyn ze sibiřské části Ruska.

Plynovodem Jamal proudí zhruba šestina běžného ročního objemu plynu, který Rusko vyváží do Evropy a Turecka. Rusko preferuje dlouhodobé smlouvy na dodávání plynu, od kterých se však Evropská unie začala odklánět. Brusel už dlouho deklaruje, že unie chce závislost na ruském plynu snížit.

Ruský plynárenský podnik Gazprom si tak jako v minulých dnech ani na dnešek nezarezervoval žádnou tranzitní kapacitu pro export plynu Jamalem, ukazují výsledky příslušné aukce. Gazprom si na prosincové aukci zarezervoval na leden tranzitní kapacitu pro export suroviny plynovodem Jamal v objemu 8,3 milionu kWh/h.

Cena plynu ve světě se loni na podzim začala prudce zvyšovat, jak se začaly obnovovat ekonomické aktivity dříve citelně utlumené kvůli pandemii. Cena pro evropský trh se postupně vyšplhala nad 180 eur (4470 Kč) za megawatthodinu (MWh). Dnes dopoledne se cena suroviny s dodáním v únoru pohybovala ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku kolem 87 eur (2160 Kč) za MWh. Později se ale začala výrazně zvyšoval a kolem 13:00 SEČ přidávala přes 30 procent na 99 eur (2450 Kč) za MWh. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující.

Ceny plynu v posledních týdnech výrazně kolísají. Před koncem roku se po výstupu na rekord začaly rychle snižovat, až se dostaly k 80 eurům za megawatthodinu. K přechodnému poklesu cen přispěl i fakt, že se na lodích do Evropy začal více dovážet zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států.

Cena plynu dodávaného podle dlouhodobých smluv je zpravidla nižší, upozornil už dříve Gazprom. Americký list The Wall Street Journal (WSJ) po prvním citelnějším růstu cen plynu loni na podzim napsal, že Evropské unii se strategie rušení dlouhodobých smluv o dodávkách plynu z Ruska vyplácela, protože plyn byl dlouho levný a bylo ho dost. Když se ale začala citelně zvyšovat poptávka a zásobníky v některých evropských zemích nebyly před zimou dostatečně naplněny, cena prudce vzrostla. Dodávky plynu podle krátkodobých smluv, které unie preferuje, tak začaly být výrazně dražší.

Putin řekl, že Německo by mohlo přispět ke zklidnění situace na trhu, kdyby plyn neprodávalo Polákům a Ukrajincům podle smluv o takzvaných reverzních dodávkách. Obrácený tok plynu v potrubí také Gazpromu komplikuje plnění zásobníků na území EU. Podle ruského prezidenta jsou tak za vysoký růst cen plynu v Evropě zodpovědní němečtí dovozci suroviny.

Požadovaná kapacita na přepravu ruského plynu z Ukrajiny na Slovensko přes hraniční uzel Veľké Kapušany, což je další významná cesta pro přepravu ruského plynu dál do Evropy, dnes rovněž zůstává nižší. Pohybuje se kolem 285.288 MWh, o trochu více než v pondělí, kdy byla nejnižší od loňského února. Na začátku prosince ale činila téměř 900.000 MWh, ukazují data slovenského provozovatele plynovodů Eustream.

Gazprom se svými západoevropskými partnery před koncem loňského roku dokončil plynovod Nord Stream 2, který má přepravovat ruský plyn po dně Baltského moře přímo do Německa. Zdvojnásobí tak přepravní kapacitu plynovodu Nord Stream, který vede paralelně a který je v provozu od roku 2011. Německé úřady ale zatím nechtějí Nord Streamu 2 vydat povolení k zahájení provozu.

Část politiků v EU tvrdí, že Gazprom schválně dodává méně plynu, aby si vynutil brzké zprovoznění Nord Streamu 2. Kreml, který má nad Gazpromem kontrolu, taková obvinění odmítá a poukazuje na unijní energetickou politiku. Gazprom své závazky z dlouhodobých smluv plní na 100 procent, potvrzují opakovaně jeho největší odběratelé v západní Evropě. Rusko dodává přes 40 procent plynu, který se v EU spotřebovává.


Čtěte více:

Končí další dodavatel energií. Do režimu DPI přechází 5000 odběratelů Františkových energií
27.12.2021 9:34
V režimu dodavatele poslední instance (DPI) skončí dalších téměř 5000 ...
Další vývoj na trhu se zemním plynem a ropou a energetické akcie
27.12.2021 12:41
Francisco Blanch, který stojí v čele globálního komoditního výzkumu v ...
Ceny plynu v Evropě díky dovozu LNG už pět dní klesají, je to nejdéle za rok
28.12.2021 13:49
Ceny zemního plynu v Evropě už pátým dnem klesají, což je nejdéle trva...
Ceny plynu by neměly mást. Energetická krize v Evropě ještě neskončila, říká analytik
29.12.2021 16:03
Evropské ceny zemního plynu sice v posledních dnech klesají, neměli by...
Jádro a plyn přeci jen zelené? Podle EK na 20 a 10 let. Rakousko ostře proti, Salvini v Itálii jádro naopak vítá
03.01.2022 8:47
Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn na seznam zelených in...
Gazprom vyvezl do EU a Turecka loni méně plynu, než se zavázal, ukazují data Bloombergu
03.01.2022 10:55
Ruský plynárenský gigant Gazprom loni nesplnil svůj vlastní, konzervat...

Váš názor
  •  
    05.01.2022 14:52

    Je super se dozvědět, co trápí místní bolševiky.
    ..
  • Jednou, tenkkrát na východě
    04.01.2022 20:38

    ... bude o této situaci s plynem natočen film ....
    petr12
  • Sověti jsou třetím největším dodavatelem LNG do Evropy
    04.01.2022 20:18

    Kdo jsou největší dodavatelé LNG do Evropy? Analytik MK: Historicky to byl Katar, ten ale v poslední době ztrácí první pozici a nahrazují ho USA. Hned za nimi je Rusko následované Nigérií a Alžírskem. Rusko je dovozcem LNG do Evropy? Mluví se o něm jen v souvislosti s dodávkou plynovody… MK: Rusko má dva LNG terminály. Jeden na Sachalinu na Dálném východě, tím zásobuje především japonský trh. A jeden na poloostrovu Jamal, kde se dnes rozvíjí jedna z hlavních těžebních oblastí Ruska. Nejaktivnější tam ale není státní Gazprom, ale Novatek – soukromá ruská společnost zaměřující se na těžbu plynu a vývoz LNG. Vyvážet zemní plyn plynovodem smí jen Gazprom, částečně proto vznikl i tento LNG terminál. A dodávky LNG do Evropy postupně rostou.
    Špaček
  • EU musí jít cestou dlouhodobých kontraktů, to je zřejmé
    04.01.2022 20:10

    Když je letos plynu v Evropě takový nedostatek, proč se nepovedlo jednoduše dodávky LNG zase navýšit na předloňskou úroveň? Analytik MK: Dalo by se to, kapacitu máme, můžeme dodávku LNG zdvojnásobit. Ale ty velké firmy, které dovážejí plyn do Evropy, by si musely domluvit kontrakty. Je velmi komplikované nakupovat plyn jen na volném trhu ve chvíli, kdy poptávka roste. Kdyby měli dovozci kontrakty dohodnuté dlouhodobě dopředu, navázané třeba na americký index burzy Henry Hub, tak se dnes dostáváme k cenám zhruba 25 eur za megawatthodinu. A to i přesto, že třeba v Americe je trojnásobně dražší plyn než loni.
    Špaček
  • Světová poptávka po volném LNG je hlavní faktor, který ovlivňuje ceny plynu v našem regionu
    04.01.2022 19:52

    (situaci objasňují analytici EGÚ Brno Michal Kocůrek a Petr Čambala) MK: V letech 2018 i 2019 do Evropy přicházelo hodně LNG. V Číně tehdy klesla poptávka, takže LNG mířil k nám za velmi nízké ceny, prodalo se ho tu až 100 miliard kubíků. Proto tu klesala cena plynu až tak, že jsme se v roce 2020 dostali k pěti eurům za MWh. Byl to ale spíš exces, v předchozích letech se do Evropy dodávala sotva polovina. Loni se v tom promítl covid. Přišel pokles ekonomiky a jako první se rušily dodávky LNG. Rušily se dokonce i už nasmlouvané objednávky. Prodej LNG v Evropě klesl někam k 70 miliardám kubíků a teď tvoří jen zhruba čtvrtinu importu do zemí EU. Co to dělá s cenou LNG? PČ: U LNG se víc než u klasického plynu řídíme spotovou cenou volného LNG na trhu. Asi 70 procent LNG se obchoduje na základě dlouhodobých kontraktů, jejichž ceny jsou aktuálně nižší. Celkově ale cenou LNG hýbe především poptávka z Asie, klíčová je Čína. Ceny LNG jsou výrazně ovlivněny celosvětovým trhem, není to evropská záležitost. A v Číně je teď cena LNG vysoká, velmi blízká evropské úrovni. MK: Dlouhodobě je největším importérem LNG Japonsko, Čína ho ale předloni předběhla. Další velký odběratel je Jižní Korea, ale objevují se také další země jihovýchodní Asie, kde se dovoz LNG rychle rozvíjí. Evropský region nebyl vnímán jako rostoucí odbytiště, říkalo se mu „trh poslední naděje“. Což znamenalo, že když už nikdo ve světě LNG nechce, tak ho vždycky můžete zavézt do Evropy. PČ: Právě světová poptávka po volném LNG je hlavní faktor, který ovlivňuje ceny plynu v našem regionu. Jeho spotová cena určuje ceny pro Evropu právě v situacích, jako je ta současná, kdy máme aktuálně nedostatek plynu na trhu. Levněji nám ho nikdo neprodá.
    Špaček
  • Plynu je dost
    04.01.2022 15:25

    Tak ČR má plynu dost a ty spotové ceny se týkají jen DPI a lidí co volili spotovou cenu. Mě se naopak líbí, že Německo napodléhá tlakům na rychlé zprovoznění Nord Stream2. Snižování podílu na trhu pro Gasprom je také pozitivní zpráva. Norské dodávky jej již překonávají. Dlouhodobě se diverzifikace dodávek určitě vyplatí. Kdyby Gasprom chtěl udržet podíly na trhu, tak nabídne termínové výhodné ceny. Zatím se tak nestalo :)
    • Re: Plynu je dost
      04.01.2022 16:30

      DPI - jednotlivci buď mají nebo nemají dostatečný příjem/úspory, pokud jsou weak, nabídnou majetek k prodeji, mají-li nějaký; je-li v pozici DPI obec nebo VZP, zastaví se investice jako bude méně metrů nových chodníků či dříve dojde k navýšení pojistného a spotřebitel na konci řady si zvolí level, v němž bude žít. Globálně je plynu habaděj, kapacity na transport a logistiku dvojciferně rostou, výhodu mají ti s pobřežím, pokud nejde právě o Černé moře. Možná od Innogy koupí zásobníky stát za účelem posílení hmotných rezerv, ale má na to ČR zdroje? Plynu je dost, ale peněz je málo. K čemu je zásobník, když trubku lze použít jen za poplatek který není sjednán ;) Věřím, že liberalismus konečně zavládne nejen ve slepé ulici, ale v celé ČR. Výprodej jednou přijít musí.
      Mudr.c
    • Re: Plynu je dost
      04.01.2022 16:01

      Plus to chce vic terminalu na LNG - pak tu bude X dodavatelu a nebude hrozit monopolarni vydirani. Taktika /chlacholeni/ Ivana je docela jasna - dodavaji plyn dohodly hedgingem nekolik let zpet, plyn pro kratkodobe kontrakty neposilaji. Uz to v minulosti udelali nekolikkrat. Flotily tenkeru s plynem z jinych zemi jim pristrihnou tipec, Asie je momentalne plynem prezasobena.
      Gyroskop
  •  
    04.01.2022 14:29

    ještě že mám zafixovanou cenu plynu jinak bych se z politiky německa poblil, hlavně když večer v TV hlásí lživé zprávy jak za vše může Putin a Gasprom. Mnoho lidí u nás této proradné politice nerozumí a média vytváří nenávist proti rusku. Historie se neustále opakuje, lidstvo je nepoučitelné a směřuje k sebezničení
    Jim
    •  
      04.01.2022 15:51

      Němce hodnotím kladně. Přeposílají plyn Ukrajině. Velká část ruské armády se přesunula k Ukrajinské hranici a západu vyhrožuje jejím obsazením. Zřejmě UA nepovažují za partnera byť jak známo v minulosti podepsaly dokument o garanci UA hranic.
    • z poliziky Němců?
      04.01.2022 15:42

      jakože ho drze posílají do zemí, které nemají dobré vztahy s Rusákem? No to je opravdu strašné Já bych se spíš poblil z politiky Rusů asi posledních 100 let. Oni jsou příčiny všeho zla.
      bugr
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university