Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu do Německa. Berlín proti zákazu dovozu ruských energií. Gazprom: Plynu proudí dost

Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu do Německa. Berlín proti zákazu dovozu ruských energií. Gazprom: Plynu proudí dost

08.03.2022 9:55, aktualizováno: 8.3. 10:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy. V pondělí večer před takovým krokem v ruské státní televizi varoval vicepremiér Alexandr Novak. Řekl, že z takové situace by nikdo neměl prospěch. Evropské futures na zemní plyn vyrostly v reakci až o 32 procent, pak se ale vrátily zpět k úrovni 239 EUR za MWh. Německý kancléř Olaf Scholz v pondělí odmítl výzvy Spojených států a Ukrajiny na zákaz dovozu ruského plynu a ropy v rámci zahraničních sankcí uvalovaných na Rusko.

"Máme plné právo přijmout reciproční rozhodnutí a uvalit embargo na dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1, který je dnes vytížen až na 100 procent," prohlásil Novak. "Ale ještě toto rozhodnutí nepřijímáme. Nikdo tím nezíská," zdůraznil Novak. Rusko se však podle něj cítí být evropskými politiky a jejich nařčeními tlačeno tímto směrem.

Podle Novaka sleduje Rusko vyjádření západních politiků, kteří se chtějí odstřihnout od ruského plynu a ropy. Unijní politici podle něj svým počínáním přispívají k růstu cen energií.

Evropská závislost na ruských energiích je důležitým faktorem ve snaze evropských lídrů dohodnout se na tom, jak reagovat na invazi Ruska na Ukrajinu. Berlín v únoru zablokoval kontroverzní projekt plynovodu Nord Stream II a unijní činitelé podle spekulací pracují na plánu, jak ořezat nutnost dovozu z Ruska v tomto roce o 80 procent.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje ostřejší sankce proti Rusku. Nutný je podle něj bojkot ruských exportů včetně ropy a plynu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli prohlásil, že USA a EU vedou velmi aktivní jednání o zákazu dovozu ruské ropy a japonská média podle listu Politico uvedla, že Tokio se k těmto jednáním připojilo.

Berlín proti plynovému embargu

Ropné a plynové embargo ale v pondělí odmítl německý kancléř Olaf Scholz. „Evropské dodávky energií na výrobu tepla, mobilitu, dodávky elektřiny a pro průmysl nelze v této chvíli jinak zajistit,“ uvedl v prohlášení. To je podle něj důvod, proč Německo podporuje cílené sankce, ze kterých jsou záměrně vyjmuty dodávky energií. Německá spolková vláda spolupracuje podle kancléře už měsíce se svými partnery z Evropské unie i mimo ni na nalezení alternativ k ruským energiím, nejde to ale „ze dne na den“. 

„Proto je to pro nás vědomé rozhodnutí pokračovat dále v obchodních aktivitách v oblasti obstarávání energií s Ruskem.“

Projekt paralelního a nedávno dokončeného plynovodu Nord Stream 2 německá vláda zastavila, když ruský prezident Vladimir Putin před dvěma týdny uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny.

Nord Stream 1 je už více než deset let důležitým zdrojem plynu pro Německo, připomíná časopis Der Spiegel. Plynovod vede z Ruska přes Baltské moře na sever Německa a je podle Bloombergu největším kanálem ruských plynových dodávek do Evropy: Loni Nord Stream dopravil 59 miliard kubíků plynu – zhruba 40 procent toho, kolik Rusko dodává do Evropy.

Ruského plynu proudí dost

Ruského plynu proudí dnes do Evropy přes Ukrajinu i přes Polsko navzdory válečnému konfliktu stále dost. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat operátora plynovodu Jamal-Evropa i ze sdělení ruského dodavatele Gazprom. Objem plynu proudícího přes tranzitní bod Mallnow z Polska do Německa činil v noci zhruba 11,9 milionu kilowatthodin za hodinu (kWh/h), pak ale zvolnil na 7,9 milionu kWh/h, uvádějí data německého operátora Gascade. Podle údajů společnosti Refinitiv Eikon byl tok plynovodem Nord Stream 1 pod Baltským mořem dnes ráno na stabilní úrovni.

Zdroje: ČTK, Politico, Bloomberg

 

Čtěte více:

Rusko zvažuje znárodnění západních podniků, pohrozilo přerušením dodávek plynu
08.03.2022 8:03
Ani třetí kolo rozhovorů mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači o uko...
VIG oznámil výsledky, Rusko hrozí omezením dodávek plynu, futures pokračují v pádu dolů
08.03.2022 8:43
Pojišťovna VIG oznámila výsledky za fiskální rok. Rusko pohrozilo omez...
Rozbřesk: Komodity zažily další ďábelskou seanci
08.03.2022 9:44
Ropa a plyn hned na počátku nového týdne zažily ďábelskou seanci poté,...

Váš názor
  • Nemecko je ostuda Evropy
    09.03.2022 6:58

    ...uz zase. Nevahaji poslat 150MIO evropanu do energeticke chudoby kvuli boji s CO2 (protoze vedi, ze mezi nimi nemci nebudou), ale nevzdaji se sveho teplicka jenom proto, ze nekde na vychode(sic!) Putin vybiji cele vesnice, nici kulturni dedictvi a prumyslovou infrastrukturu. Nemci mu financuji valku a na Ukrajinu chteli poslat shnile zbrane. A nejvetsi ostuda bude, az to zastavi sam Putin. To budou valit oci.
    mph1
  •  
    08.03.2022 14:41

    Nenajdeme kontrastnější příklad, kde se pere morálka s byznysem - co dělat, když jiný plyn než ten "zlý" ruský není k dispozici? A Čína je ještě horší, ta je schopna stopnout byznys jen kvůli politickým názorům. Evropská energetika i ekonomika potřebuje bleskem vyřešit vlastní soběstačnost, jinak na to záhy dojede.
    Berounskej
    •  
      08.03.2022 17:27

      Británie potvrzuje, že do konce letošního roku ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů (Bloomberg)
      kominík
  • mají se čeho obávat ..?
    08.03.2022 10:14

    určitě mají ,.konečně jim dochází . že směřují k armagedonu v ekonomice a do vazalství číny...
    kominík
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data