Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve sporu o plyn prohrává Rusko i Evropa. Zatímco Evropa hledá nouzová řešení, Rusko bude muset řešit přebytky

Ve sporu o plyn prohrává Rusko i Evropa. Zatímco Evropa hledá nouzová řešení, Rusko bude muset řešit přebytky

04.04.2022 13:50
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Evropa i Rusko budou čelit těžkým ztrátám, pokud prezident Vladimir Putin dodrží svou hrozbu a omezí dodávky plynu „nepřátelským“ zemím, pokud nebudou platit v rublech. Přestože tato hrozba přichází po vrcholu zimní sezóny, tak se evropské firmy i domácnosti potácejí pod rekordními cenami energií a Moskva by si mohla odříznout jeden ze svých hlavních zdrojů příjmů.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek dekret, podle kterého musí odběratelé z takzvaných "nikoliv přátelských zemí" od pátku platit za ruský plyn v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Evropské metropole ultimátum odmítly.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík v debatním pořadu na veřejnoprávní stanici RTVS již připustil možnost, že Slovensko bude za plyn nakoupený od Ruska platit v rublech. "Abychom se neodstřihli od plynu, budeme platit v ruské měně, pokud se nedohodneme jinak," řekl Sulík ze strany Svoboda a Solidarita. Naopak Litva od začátku dubna přestala odebírat plyn z Ruska úplně. Resort energetiky této pobaltské země uvedl, že Litva svoji spotřebu této suroviny pokrývá z dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), který lodě dovážejí do terminálu v Klajpedě. Ten funguje od roku 2014.

Dodávky plynu realizované po 1. dubnu mají být zaplaceny "někdy koncem měsíce nebo na začátku příštího měsíce, tedy v květnu“. "Proto uvidíme, ještě je čas," odpověděl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na otázku, co se stane, pokud si západní firmy odmítnou účty v rublech otevřít. "Bylo by to v rozporu s dekretem podepsaným ruským prezidentem Putinem," upozornil. Rusko bude platbu v rublech, podobně jako za plyn, žádat i za další zboží, řekl v rozhovoru s televizí Rossija 1  Peskov. Západní protiruské sankce podle něj urychlily oslabení důvěry v americký dolar i v euro. Moskva bude vyvážet potraviny a plodiny pouze do přátelských zemí, uvedl dříve podle Reuters bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

Rusko loni vyvezlo do Evropy asi 155 miliard metrů krychlových plynu, což představuje více než třetinu jeho dodávek plynu. Bez něj by Evropa musela nakupovat více plynu na spotovém trhu, kde jsou ceny již zhruba o 500 % vyšší než loni. Německo a Rakousko, obě země silně závislé na ruském plynu, aktivovaly nouzové plány, které v případě potřeby zavedou přídělový systém. Plány připravují i další evropské země.

"Neochota kupujících dodržet (Putinovo) nařízení ohrožuje dodávky. Kupci i Gazprom budou v důsledku toho čelit ztrátám," řekl Dmitrij Polevoy, analytik moskevské makléřské společnosti Locko-Invest.

České plány bez ruského plynu

Pokud přestane proudit plyn z Ruska, existuje podle ministra dopravy Martina Kupky přesný plán, jak se bude postupovat. V prvních krocích by podle něj obchodníci hledali jiné cesty, jak ruský plyn nahradit. Stát by jednal také se zahraničními partnery, se kterými má uzavřené kontrakty o dodávkách plynu. Lidem by dodávky omezeny být neměly. Domácnosti jsou až v poslední řadě opatření ke snížení spotřeby této suroviny. Důležité podle Kupky je, aby Evropa postupovala jednotně a odmítala platbu za plyn v rublech. Vicepremiér Vít Rakušan v České televizi uvedl, že společnost Net4Gas připravuje napojení Česka na rakouskou plynovou soustavu. Hotové má být do roku 2028.

Podle Kupky je nyní v zásobnících plyn zhruba na 30 dní, v závislosti na počasí. Stát chtěl prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv začátkem března nakoupit až 200 milionů krychlových metrů plynu. Chtěl si vytvořit své vlastní rezervy pro případ, že by přestal proudit plyn z Ruska. Vláda nakonec návrh zavrhla, Kupka to zdůvodnil tím, že plyn byl v tu dobu drahý, oproti současným cenám by stát podle něj zaplatil víc asi o tři miliardy korun. Jasnou odpovědí na snížení energetické závislosti na Rusku je podle Kupky zahájení tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Pokud půjde vše podle plánu, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036.

Společné nákupy plynu na úrovni EU se intenzivně řeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Konkrétními technickými řešeními se bude zabývat ministerská pracovní skupina 7. dubna, řekl ministr v ČT. "My jsme v tuto chvíli asi nejblíže tomu, abychom sem dostali v takovém případě, že by se tok plynu z Ruska zastavil, norský plyn přes plynovod NETRA, který by byl podle našich propočtů v optimálním případě schopen pokrýt zhruba něco mezi čtvrtinou až třetinou potřeby ČR v zimní topné sezoně," dodal Síkela.

Tržní tahanice

Evropské země budou muset soutěžit s Asií na trhu se zkapalněným zemním plynem z Kataru nebo USA, a dokonce i mezi sebou o alternativní dodávky potrubím z míst, jako je Norsko a Alžírsko. Američtí vývozci LNG se již ukázali jako velcí vítězové evropské krize dodávek, Norsko z nich také těží. Minulý týden Spojené státy uvedly, že budou letos pracovat na dodávkách 15 miliard m3 LNG do Evropské unie. Ale ani to plně nenahradí objem, který Rusko posílá plynovody do Evropy. 

Aby bylo možné získat více LNG odjinud, musely by evropské velkoobchodní ceny plynu zůstat vyšší než asijská referenční cena LNG. Raketový růst cen plynu ale již nyní poškozuje spotřebitele a průmyslová odvětví a vlády utratily miliardy eur za opatření, která se je snaží ochránit. "Musíme si být vědomi toho, že společnosti, které podepsaly dlouhodobé smlouvy s Gazpromem, dostávají plyn za výrazně nižší ceny, než jaké musíme platit na trhu LNG. Takže to bude mít dopad na naše ceny energií," varoval minulý měsíc eurokomisař pro energetiku Kadri Simson.

"Narušení toků ruského zemního plynu do Evropy zůstává největším rizikem. Evropa má více možností alternativních dodávek a vzhledem k sezónně nízké poptávce v nadcházejících měsících nehrozí, že letos zásoby dojdou," řekl Norbert Rücker ze společnosti Swiss. Toto riziko by se však zvýšilo v zimních měsících, kdy poptávka po plynu obvykle stoupá. Plyn v evropských zásobnících by mohl stačit na jaro a léto bez omezení poptávky, ale bez opatření na úsporu energie Evropa riskuje, že začne příští zimu s pouze asi 10 % plynu v zásobnících, řekla Kateryna Filippenko, hlavní analytička společnosti Wood Mackenzie.

Kromě bojů o plyn na již napjatém globálním trhu také několik evropských zemí uvedlo, že budou muset používat více uhlí, či prodloužit životnost jaderných elektráren a zvýšit produkci z obnovitelných zdrojů.

Vlastní sabotáž?

Ale i Rusko čelí ztrátě důležitého zdroje příjmů pro své domácí finance. Poslední dostupné údaje od ruského výrobce plynu Gazprom ukazují, že v prvních devíti měsících roku 2021 jeho tržby z prodeje plynu do Evropy, Turecka a Číny činily 2,5 bilionu rublů (31 miliard dolarů). "Pro Rusko by rozhodnutí omezit dodávky bylo jako střelit se do vlastní nohy," uvedli analytici ze SEB Research.

Pokud je platební mechanismus navržen tak, aby podpořil rubl, tak ani to by se nemuselo dlouhodoběji osvědčit. Před invazí ruská centrální banka požadovala, aby 80 % cizí měny z plynu bylo převedeno na rubly. Nyní by se vše muselo převést do ruské měny. "Tento krok odřízne Rusko od životně důležitého zdroje deviz v době, kdy sankce již masivně omezily přístup ruské centrální banky k jejím vlastním devizovým rezervám," uvedli analytici Fitch Solutions.

Evropští kupci opakovaně uvedli, že tento krok představuje porušení smlouvy. Gazprom riskuje, že se zapojí do arbitrážních sporů, kdy by mohl být v budoucnu muset platit vysoké pokuty.

Další otázkou je, co bude Rusko dělat s plynem, který obvykle dodává do Evropy. Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková minulý týden uvedla, že Moskva by mohla přesměrovat dodávky mimo jiné na asijské trhy. Neexistuje však žádný plynovod, který by Rusku umožňoval posílat do Asie plyn dodávaný do Evropy. Plynovod z Ruska do Číny posílá plyn z jiných polí, než která zásobují Evropu, a neexistuje žádné propojení, které by tyto toky přesměrovalo.

Asijské trhy se navíc mohou zdráhat nakupovat od Ruska. "Znemožníte se jako dodavatel plynu i do jiných zemí. Jak pravděpodobné je například, že by se Čína nebo Indie rozhodly spoléhat na ruský plyn, pokud Rusko tak jasně ukazuje, že neváhá použít plyn jako zbraň?" “ uvedli analytici SEB Research.

Místo toho může být Rusko nuceno přečerpat plyn do domácích zásobníků, které mohou pojmout přibližně 72 miliard m3. Úložiště vlastněná Gazpromem v Evropě by mohla pojmout dalších 9 miliard m3.

Gazprom očekává, že se domácí poptávka po plynu do roku 2026 zvýší na 260 miliard m3 z 238 miliard m3 v roce 2020 a plánuje zásobníky rozšířit. Ale v krátkodobém horizontu, pokud by byl evropský plyn přesměrován do stávajících zásobníků, by byly plné za tři až čtyři měsíce a část produkce plynu by pak mohla být zastavena, což by poškodilo dlouhodobý růst, uvedli analytici.

Zdroj: Reuters, ČTK

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Proč záleží na tom, jestli se za ruský plyn platí v rublech
30.03.2022 13:17
Ruský prezident Putin 23. března překvapil svět oznámením, že „nepřáte...
Ministři připravili balíček 13 opatření kvůli zdražení energií
30.03.2022 16:56
Ministři podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) při...
Putin: Zahraniční kupci budou od pátku platit za plyn v rublech. Nenecháme se vydírat, odpovídá Evropa
31.03.2022 16:21
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého mus...
Gazprom prchá z Německa. Handelsblatt: Vláda zvažuje vyvlastnění divizí Gazpromu i Rosněfti
01.04.2022 8:42
Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes oznámila, že se stahuje z Ně...
Dodávky ruského plynu do EU pokračují nehledě na požadavek Kremlu platit rubly
01.04.2022 11:37
Dodávky ruského plynu do Evropské unie dnes pokračují navzdory požadav...
Bloomberg: Čínské podniky mají zájem o levný zkapalněný zemní plyn z Ruska
04.04.2022 10:19
Přední čínští dovozci zkapalněného zemního plynu (LNG) se zajímají o n...

Váš názor
  •  
    04.04.2022 17:13

    Tak to spuštění 2036 je jak kdyby se nic nedělalo.
    HenryFord
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m