Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo bude čelit recesi, když se zastaví dodávky ruského plynu a ropy, tvrdí banky

Německo bude čelit recesi, když se zastaví dodávky ruského plynu a ropy, tvrdí banky

04.04.2022 12:15, aktualizováno: 4.4. 16:17
Autor: ČTK

Aktualizováno

Německá ekonomika závislá na ruských energiích bude čelit hluboké recesi, pokud se zastaví dodávky ruského plynu a ropyvaruje německá bankovní lobby BDB. Podle hlavy BDB a zároveň šéfa Deutsche Bank Christiana Sewinga německé banky letos kvůli válce na Ukrajině očekávají prudké oslabení hospodářského růstu na zhruba dvě procenta. Německý vicekancléř a zároveň ministr hospodářství Robert Habeck mezitím dnes uvedl, že Evropská unie může výrazně přitvrdit sankce proti Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Možné okamžité embargo na dovoz energetických surovin z Ruska ale nepodpořil kvůli vysoké energetické závislosti Německa na Rusku. Obdobně Rakousko podporuje zesílení sankcí proti Rusku, ale nikoli embargo na dovoz plynu.

"Situace by byla ještě horší, kdyby byl zastaven dovoz nebo dodávky ruské ropy a zemního plynu. Výrazná recese v Německu by pak byla prakticky nevyhnutelná," řekl Sewing. "Otázka vládní pomoci pro společnosti a sektory by se pak stala ještě naléhavější," dodal a znovu vyzval Evropskou centrální banku (ECB), aby zasáhla proti inflaci.

ECB by podle Sewinga měla ukončit svůj program nákupů aktiv a vyslat signál ohledně úrokových sazeb, jejichž zvyšováním se dá s inflací bojovat. "Signál je urgentně zapotřebí," řekl Sewing.

ECB usiluje o to, aby inflace v eurozóně ve střednědobém horizontu činila dvě procenta. V březnu ale byla míra inflace v zemích platících eurem na rekordních 7,5 procenta. V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, vystoupila minulý měsíc na 7,3 procenta a byla nejvýše od znovusjednocení země v roce 1990.

Studie poradenské společnosti Deloitte varuje dokonce před nejhorší poválečnou inflací. Ta by podle ní mohla nastat, pokud by se boje na Ukrajině protáhly hluboko do příštího roku. V takovém případě by německá ekonomika, která loni rostla o 2,9 procenta a na níž je závislá řada českých firem, letos přidala jen 0,6 procenta, zatímco inflace by se vyšplhala na 8,3 procenta. Tak rychle se ceny v Německu nezvyšovaly zatím nikdy od druhé světové války. Přes sedm procent se dostaly jen v 50. letech a v důsledku ropné krize z roku 1973.

Habeck: Unijní sankce mohou být tvrdší. Okamžité embargo ale nechceme

Habeck dnes uvedl, že Německo chce být co nejdříve nezávislé na Rusku. Okamžité embargo ale Berlín odmítá. "Mnohokrát jsem řekl, že tvrdě pracujeme na snížení naší energetické závislosti na Rusku," řekl Habeck. Uvedl, že Německo je na tom jinak než jiné evropské země, neboť příliš spoléhalo na zásobování fosilními energetickými surovinami z Ruska.

"Nejdříve se chceme zbavit závislosti na ruských fosilních palivech, pak i na fosilních palivech obecně," řekl Habeck. Ten již v březnu oznámil, že Německo se do podzimu může zbavit závislosti na ruském uhlí a do konce roku možná na ruské ropě, do poloviny roku 2024 pak může být země nezávislá i na ruském plynu.

V případě plynu dnes uvedl, že Německo v posledních týdnech snížilo dovoz plynu z Ruska z 55 na 40 procent. Dodal ale, že plyn je klíčovým zdrojem pro německý průmysl a vytápění, protože jen z 15 procent se používá k výrobě elektrické energie.

Ani Rakousko nepodporuje embargo na plyn

Rakousko podporuje zesílení sankcí proti Rusku, ale nikoli embargo na dovoz plynu, řekl rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Šéf rakouské diplomacie i vicekancléř Werner Kogler se vyslovili pro mezinárodní vyšetření událostí v ukrajinském městě Buča, kde po stažení ruských vojáků zůstaly stovky mrtvých těl civilistů.

"Vždy jsme u sankcí říkali, že mají zasáhnout ty, na které cílí, a nemají se nám vrátit jako bumerang," řekl lidovecký ministr (ÖVP). V případě dodávek plynu by to podle něj byl právě tento případ.

Další sankce vůči Rusku očekává Schallenberg brzy. "Pracujeme už teď velmi intenzivně na novém sankčním balíku, který bude výhledově přijat ještě tento týden," dodal ministr. Vedle embarga na plyn podle něj existuje "dost jiných možností, jak můžeme pevněji utáhnout sankční šroub".

 

 

Čtěte více:

Německo se chystá na možný konec ruského plynu. Nyní je zajištěno, půjde o alternativní dodávky, plné zásobníky i úspory
30.03.2022 9:27
Německo očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářst...
Končí éra záporných výnosů na evropských dluhopisech a růst sazeb ECB přijde dříve?
30.03.2022 11:42
Na Ukrajině se odehrávají mnohonásobně tragičtější události od ruské a...
Putin: Zahraniční kupci budou od pátku platit za plyn v rublech. Nenecháme se vydírat, odpovídá Evropa
31.03.2022 16:21
Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého mus...
Gazprom prchá z Německa. Handelsblatt: Vláda zvažuje vyvlastnění divizí Gazpromu i Rosněfti
01.04.2022 8:42
Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes oznámila, že se stahuje z Ně...

Váš názor
  • To je snad jasné.
    04.04.2022 15:58

    Všichni odstřihávači by si měli uvědomit že rozvrácená ekonomika v EU Ukrajině nijak nepomůže. Naopak odvede pozornost k řešení vlastních problémů. Krmit miliony migrantů z exotiky a uprchlíky z Ukrajiny překvapivě stojí ještě víc energií. 8 let se tam válčí všichni to tak nějak akceptovali.
    HenryFord
    • Re: To je snad jasné.
      05.04.2022 7:45

      Jsou věci, které stojí nad penězi. Odtřihnutí je z dlouhodobého hlediske stejně žádoucí. Je to jako s náplastí. Rychlé a jednorázové strhnutí sice zabolí, ale je to vyřešeno. Zdlouhavé odpojování je problém, po válce se jistě najde spousta "stávkokazů", kteří si zase budou myslet, že s Ruskem se lze dohodnout a ve jnému levného plynu budou ochotni zase lézt komukoli do řiti. Orbán je toho zářným příkladem.
      Skladník
      • orban resp madarsko zklamalo
        05.04.2022 8:10

        to jak rekl ze vyhral nad bruselem a nad zelenskymm ve vobach je pro me sok - okamzite vyloucit z evropy!! v nemecku fakt nevim - pokazde kdyz se nemecko dostalo do recese a zacalo zbrojit jak ted se z nich stal nebezpecny soused
        eple
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.