Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak čínský lockdown dopadá na druhou největší světovou ekonomiku

Jak čínský lockdown dopadá na druhou největší světovou ekonomiku

14.04.2022 6:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Uzavírky v Číně, které mají zabránit nejhorší epidemii Covidu, poškodily ekonomiku, zastavily výrobu v hlavních technologických a finančních centrech, jako je Šen-čen a Šanghaj, a zabrzdily výdaje milionů lidí, kteří musí zůstat zavření ve svých domovech. Vláda se zatím pevně drží svého přístupu Covid Zero, což podle stratégů letos stlačí růst ekonomiky na 5 %, a tedy pod oficiální cíl kolem 5,5 %. Jak lockdown ovlivňuje kritická odvětví druhé největší světové ekonomiky?

Dopad na komodity

Čína v březnu vykázala slabé dovozy komodit. Svou daň na poptávce si vybraly vyšší ceny kvůli válce na Ukrajině i zpřísnění protivirových omezení. Nejhůře byly zasaženy nákupy zemního plynu, které klesly pod 8 milionů tun, na nejnižší úroveň od října 2020. Nákupy ropy a uhlí také zaostaly za loňským plánem. Čínští kupci mezitím omezili nákupy také zkapalněného zemního plynu, protože ceny stoupaly a domácí poptávka se zastavila. Dovoz v prvním čtvrtletí klesl o 14 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, podle údajů o přepravě.

01

Čínští zpracovatelé kovů navíc čelí překážkám při přepravě surovin i hotových výrobků, což snižuje výrobu. Šest z dvanácti závodů na výrobu měděných tyčí v sousedních provinciích Šanghaje, podle průzkumu Shanghai Metals Market, uvedlo, že buď těžbu zastavily, anebo ji plánují zastavit. Průzkum rovněž předpověděl nárůst zásob hliníku.

Ucpané přístavy

Plošný lockdown v Šanghaji způsobil přetížení největšího přístavu na světě. Fronty plavidel rostou nejen u tohoto města, ale i na dalších zastávkách, které nyní odbavují odkloněné zásilky. Počet kontejnerových lodí čekajících u Šanghaje k 11. dubnu byl o 15 % vyšší než o měsíc dříve, podle údajů o přepravě agentury Bloomberg.

04 

Zdroj: Marine Traffic; 13.4.2022

Nedostatek přístavních pracovníků v Šanghaji podle obchodníků zpomaluje předávání dokumentace potřebné k vykládání nákladu. Plavidla převážející kovy, jako je měď a železná ruda, zůstávají na moři a kamiony tak nemohou převážet zboží z přístavu do zpracovatelských závodů, řekli. Středeční údaje také ukázaly, že blokády mají významný dopad na dovoz, který v březnu meziročně klesl o 0,1 %, což je první pokles od srpna 2020.

Problémy s výrobou

Průzkumy čínských nákupních manažerů ukazují, že výroba se v březnu snížila, když malé a střední firmy zasáhly provozními problémy. Index Caixin, založený na průzkumech menších, exportně orientovaných podniků, klesl na nejhorší úroveň od začátku pandemie před dvěma lety. Některým velkým výrobním firmám se podařilo si provoz udržet díky takzvaného systému uzavřené smyčky, ve kterém byli zaměstnanci drženi ve výrobních závodech a pravidelně testováni.

02

Narušení technologií

Některé technologické společnosti pozastavily výrobu poté, co se k problémům s nedostatkem komponent přidala ještě restriktivní čínská politika. Většina hlavních technologických výrobců od Semiconductor Manufacturing International, přes Taiwan Semiconductor Manufacturing, až po výrobce iPhone Foxconn Technology Group v prvních dnech rozšíření nákazy v Šanghaji zastavila provoz. Mnoho z nich od té doby pokračuje v systému uzavřené smyčky.

Logistické problémy ale dále omezují dodávky součástek a vyčerpávají zásoby do té míry, že některým výrobcům, včetně Pegatron, Wistron a Compal Electronics, stačí zásoby už jen na několik týdnů, odhaduje poradenská společnost Trendforce. A globální krize dodávek by se mohla dále zhoršit, pokud dojde k přerušení místní výroby, což by omezilo zásoby od počítačů a herních konzolí, přes smartphony a servery až po elektromobily.

Bída automobilek

Celkový prodej osobních vozů minulý měsíc klesl o 10,9 %, což samo o sobě vytváří tlak na masivním automobilovém trhu. Nyní se některé automobilky kvůli lockdownu potýkají s problémy ve výrobě. Továrna Tesly v Šanghaji byla od 28. března zavřená. Podle odhadu Dana Ivese, analytika Wedbush Securities, vyrábí tento závod obvykle více než 2 000 vozů každý den. 

Volkswagen byl také nucen tento měsíc pozastavit svou výrobu v Šanghaji. A čínský výrobce elektromobilů Nio v sobotu uvedl, že rovněž zastavil výrobu a posunul dodávky, protože mnoho dodavatelů muselo zavřít. Výrobce autodílů Robert Bosch v pondělí oznámil, že zavřel dvě ze svých továren v Číně a ve dvou dalších provozuje systém s uzavřenou smyčkou. I on zaznamenal „dočasné dopady na logistiku a zásobování dodavatelského řetězce“.

Stopka ve stavebnictví

Prodej rypadel na domácím trhu (což je hlavní ukazatel pro stavebnictví) se v březnu oproti předchozímu roku propadl téměř o 64 %, a naznačuje tak napětí v sektoru. Také prodej domů se minulý měsíc prohloubil a 100 největších společností v zadluženém realitním průmyslu zaznamenalo podle předběžných údajů společnosti China Real Estate Information pokles tržeb o 53 % oproti předchozímu roku. To je letos nejstrmější pokles. Zásoby ocelových výztuží v Číně naznačují, že stavební činnost „mohla přejít na nižší rychlostní stupeň“, podle analýzy zveřejněné minulý týden Davidem Qu, ekonomem pokrývajícím Čínu pro Bloomberg Economics.

Inflační rizika

Uzavírky zvýšily náklady na potraviny a mohou ohrozit schopnost zajistit si dostatek obilí na tento rok kvůli komplikacím při dovozu během důležité jarní sezónu výsadby. Ceny čerstvé zeleniny v březnu meziročně vyskočily o 17,2 % ve srovnání s poklesem o 0,1 % v únoru, ukázaly tento týden údaje Národního statistického úřadu. Čínští farmáři v některých částech na severovýchodu země, kde se produkuje více než pětina čínské národní produkce obilí, se museli potýkat s omezeními, která jim brání orat a zasévat svá pole.

03

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Levné čínské akcie? Jak se to vezme...
23.03.2022 17:21
O levných akciích slyšíme neustále, ale ono to s tou levností může být...
Víkendář: Čína se podívala na vývoj v USA a řekla si, že tohle není nic pro ni
26.03.2022 17:04
Čínská vláda zpočátku ve své zemi blokovala platformy jako Google či F...
Čína zvažuje, že udělí USA plný přístup k auditům většiny firem kotovaných v New Yorku a na Nasdaq
01.04.2022 14:36
Čínské úřady se chystají udělit americkým regulačním orgánům plný přís...
Bloomberg: Čínské podniky mají zájem o levný zkapalněný zemní plyn z Ruska
04.04.2022 10:19
Přední čínští dovozci zkapalněného zemního plynu (LNG) se zajímají o n...
Bude Tesla těžit lithium? A jak na její akcie dolehne uzavřená výroba v Šanghaji?
12.04.2022 15:49
Elon Musk na Twitteru psal, že ceny lithia se dostaly na „šílené“ úrov...
Celkový obchod Číny s Ruskem i Ukrajinou v prvním čtvrtletí vzrostl
13.04.2022 10:27
Čína v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila svůj celkový obchod s Ruskem...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university