Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Atraktivita akcií ve srovnání s dluhopisy a marže obchodovaných firem na nevídaných hodnotách

Atraktivita akcií ve srovnání s dluhopisy a marže obchodovaných firem na nevídaných hodnotách

14.04.2022 16:54

Před pár dny jsem tu poukazoval na jednu podstatnou věc: Pohled na valuace amerických akcií založený na toku hotovosti vyznívá v historickém srovnání mnohem umírněněji, než třeba poměr cen a zisků PE. V médiích a mezi experty se také poměrně často používá srovnání valuací dluhopisového a akciového trhu, já se mu zase tak nevěnuji, ale dnes učiním výjimku. A přidám ještě krátce další poznámku k ziskům obchodovaných firem. Tedy druhému pilíři (vedle valuací), na kterém ceny akcií stojí.

1. Výnosy akcií a dluhopisů: Valuací dluhopisového trhu se nemyslí nic jiného, než výše výnosů. Ty se v USA během posledních týdnů pohnuly výrazně nahoru, a to tak, že celá výnosová křivka se zploštila a dokonce zaběhla do inverze. Pro akcie jsou rozhodující zejména výnosy dlouhodobé a následující graf ukazuje rozdíl mezi nimi a „výnosy“ akciového trhu. Tedy konkrétně takzvaným ziskovým výnosem, který není ničím jiným než poměrem zisků k cenám (tedy obráceným PE, podobně se dá použit dividendový výnos):
05
Zdroj: Twitter

Nadpis grafu tvrdí, že zmíněný rozdíl mezi oběma výnosy je rizikovou prémií akciového trhu, což tak není, maximálně jde o její hrubou aproximaci. Ale to nás nyní nemusí zajímat. Pointa grafu je v tom, že rozdíl ve výnosech je relativně blízko dlouhodobému průměru, ale „je nejníže od roku 2010“. Při interpretaci tak (stejně jako v řadě jiných případů) rozhoduje období, které si pro srovnání vybereme. V prvním případě (od šedesátých let) jsou akcie relativně k dluhopisům cca férově naceněné, v druhém (posledních 10 let) by byly relativně drahé (ziskový výnosy akcií nízký relativně k výnosům dluhopisů).

Tvůrci grafu si pak pohráli s tím, jaká je historická návratnost US akcií v závislosti na výši oné jakoby rizikové prémie. Její současné hodnoty by na tomto základě implikovalky návratnost akcií pod 4 %. Vyšší prémie pak celkem intuitivně implikuje budoucí návratnost vyšší (výnosy akcií se dotahují na ty dluhopisové tím, že ceny akcií rostou), a naopak.

2. Stabilizace rekordních marží: Ohledně v úvodu zmíněné ziskovosti bych dnes rád ukázal následující obrázek, který se zabývá ziskovými maržemi obchodovaných firem, ale rozdělených na technologie a zbytek trhu. Před časem jsem tu poukazoval na dlouhodobě se zvyšující podíl zisků na celkových příjmech, který má řadu makroekonomických a celospolečenských důsledků. Tento graf hovoří v podobném duchu:
06
Zdroj: Twitter

Goldman Sachs podle vyznačených projekcí čeká, že dojde cca ke stabilizaci marží, a to jak u technologií, tak zbylých sektorů. A to stabilizaci na doposud nevídaných úrovních (tedy minimálně od devadesátých let). Tedy mimo jiné žádné marže snižující nákladové tlaky, které by firmy nebyly schopny eliminovat na straně prodejních cen.


 

Čtěte více:

Vysoká inflace, rostoucí sazby a udržitelnost současných valuací
01.04.2022 17:47
Nedávno jsem tu poukazoval na zhoršení celkového prostředí pro akcie. ...
Americké recesi by se ještě možná dalo vyhnout. Firemní zisky ale přinesou zklamání
06.04.2022 6:11
Podle Google Trends se vyhledávání slova „recese“ za poslední měsíc zd...
Co předvedou zisky obchodovaných firem a jak tomu odpovídají valuace
06.04.2022 17:43
Jak se rýmují současné valuace amerických akcií s inflací a výnosy na...
Investiční tipy aktuálně: Riziko recese v USA ještě není zažehnáno. Vrchol polovodičového cyklu radí vybrat zisky
14.04.2022 18:01
Americká výnosová křivka si prošla podivným chováním, když se na přel...

Váš názor
  • Šedé zóny v grafu
    14.04.2022 22:40

    značí období recesí? Obtížně hledám příčinu mini-recese 2018 a jako nejbližší příčina mně přijde osobitá forma boje Trumpa proti plagiátorství (počátek deglobalizace?), která se projevila tlakem na americké firmy a tlakem na import (dovozní cla). 2008 tzv.Velká recese a 2000 tzv.dotcom bubble recese mají jedno společné: sazby Fedu byly vždy +5% když se ucho džbánu utrhlo. Dnes svět ví, že sazby nemají jít přes 2% jako byla hranice 2,4% v 2019 těsně než "přiletěl netopýr". Nicméně k recesi v U.S. došlo zatím vždy od r.1987 záhy po tom, co fed zvedl sazbu alespoň o 2% nahoru v souvislém sledu. (Období před 2008 zvedl sazbu o 4%) --- snad možná pro to je DNES důvod proklamovaných 7x čtvrt a nic víc? Nepřekročit "dvojku"? Ale co inflace? Hrozí snad 7x čtvrt-až-půl? Jakmile svět sklidí letošní úrodu pro nadcházející zimu, tak ceny základních potřeb nebude tak snadné financovat kreditkou při úroku 20% když při kladné nule to doposud bylo kolem 15%... /// Jistotou v záloze je QE jako prostředek eliminující potenciální krizi likvidity? Od 2008 se velmi osvědčil, souhlas. Nejprve je však vhodné stažení původní stimulace z trhu, aby v 2023 měla na trhu prostor stimulace 3.0 ve stejném objemu? Objem zatím netuší nikdo, ale administrativa má v šuplíčku fiskální balíček za 3 tisice miliard usd s názvem "cestou k uhlíkové neutralitě", v cenách roku 2020... /// Je známkou ekonomické vyspělosti globálního světa spíš schopnost většímu počtu populace když se ocitne v nouzi poskytnout sociální kompenzace STÁTNÍM APARÁTEM, anebo je to spíš schopnost větší části populace poradit si s ekonomickým vztahem NABÍDKAxPOPTÁVKA, tj.v čase dobrých USPOŘÍM na časy horší?? /// (www.federalreserve.gov/datadownload/chart.aspx - H.15 Interest rates - toto není odkaz jen jedna z cest k informacím o sazbách jak historicky plynul čas) /// GS forecast není nic než trend, dokud neexistuje důkaz číslem, držme se optimismu; k té "tržní síle/monopolizaci" asi tolik- zvýší se daně z příjmu těch globálních, to se již přece odkleplo. Jen opatrně s mírou, když lze takový dodatečný náklad hravě promítnout do konečné ceny ;-) těžko si představit situaci, že by spotřebitel usoudil "takovou službu NEZBYTNĚ nepotřebuji" - v záloze čeká celá řada pozlátek na svou šanci..
    Mudr.c
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m