Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko se dále blíží platební neschopnosti. USA mu neprodloužily výjimku umožňující splátky dluhopisů

Rusko se dále blíží platební neschopnosti. USA mu neprodloužily výjimku umožňující splátky dluhopisů

25.05.2022 10:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy Rusku znemožnily další způsob, jak splácet závazky z mezinárodních dluhopisů, což by mohlo zemi přiblížit k platební neschopnosti. Americké ministerstvo financí oznámilo, že ukončí výjimku, která umožňovala americkým držitelům ruských dluhopisů přijímat platby. Rusko, které má jinak na splácení dluhů dostatek financí, už dalo najevo, že plánuje zpochybnit jakékoliv vyhlášení platební neschopnosti.

Nová pravidla se vztahují pouze na osoby v USA. Americké banky a jednotlivci nesmějí přijímat platby dluhopisů od ruské vlády od středečních 12:01 newyorského času, kdy končí sankční výjimka umožňující tok hotovosti. Vzhledem k roli amerických bank v globálním finančním systému se však Rusku ztíží realizace plateb i jinde, upozornil server BBC.

Ale ne všechny platby Američanům jsou po 25. květnu zablokovány. Podle ministerstva financí mají američtí investoři ještě čas do 30. června, aby divestovali aktiva finanční instituce Alfa-Bank, a do 1. července, aby divestovali aktiva diamantové společnosti Alrosa.

Pokud dojde k selhání při splácení dluhů, má Rusko až 30denní lhůtu na to, aby našlo řešení, jako tomu bylo na začátku května, kdy dodalo peníze investorům na poslední chvíli poté, co byly platby původně zablokovány. Celkově Rusko do konce roku 2022 dluží asi 1 miliardu dolarů v kuponových platbách, ale má spoustu hotovosti díky miliardám, které každý týden plynou z prodeje ropy, plynu a dalších komodit.

O pravděpodobnosti vypršení výjimky informovala již minulý týden americká ministryně financí Janet Yellen, přičemž tvrdila, že vždy měla být dočasná. Vypršení platnosti výjimky „určitě zvyšuje už tak vysoké šance na ruskou neschopnost splácet,“ řekl Hassan Malik, hlavní analytik u společnosti Loomis Sayles.

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin v reakci na rozhodnutí Washingtonu oznámil, že Rusko bude splácet svůj zahraniční dluh v rublech. "Na tuto výzvu má naše země řešení. Budeme platit v rublech," napsal na síti Telegram. Dodal, že Spojené státy si o zákazu plateb v dolarech rozhodly samy.

Pokud země nesplácí dluh v předem stanovených termínech nebo ve stanovených měnách, je to považováno za platební neschopnost. Pokud se finanční prostředky nedostanou k příjemcům spíše kvůli okolnostem než neschopnosti nebo neochoty platit, může jít pouze o technickou platební neschopnost. V případě nezaplacení v termínu je zpravidla ještě 30denní ochranná lhůta, ve které má dlužník možnost zaplatit.

Krátce před potvrzením ze strany ministerstva financí řekl Dennis Hranitzky, vedoucí pro státní spory v právní firmě Quinn Emanuel, že nechat vypršet platnost výjimky je „hluboce špatné politické rozhodnutí“ a ovlivní americké investory „bez dobrého důvodu“. "Chápu, že důvodem je, že neschopnost splácet zvýší tlak na Rusko," uvedl. „Bude ale další rána z prodlení vůbec patrná vedle toho, co již způsobují stávající sankce? Rusko již nemá přístup na západní kapitálové trhy.“

Přestože je tato změna v omezeních další překážkou pro zahraniční investory k získání plateb z dluhopisů, není zatím jasné, zda to bude stačit. Za prvé držitelé dluhopisů mimo USA mohou stále finanční prostředky získávat. A protože je podle ITI Capital, jedné z největších moskevských makléřských společností, většina držitelů ruských dluhopisů v Evropě, nezbylo by dost věřitelů, kteří by mohli ohlásit nesplácení. Práh pro neschopnost splácet je obvykle 25 % nesplacených dluhopisů.

Rusko čelí hrozbě platební neschopnosti od doby, kdy západní země proti němu zavedly rozsáhlé sankce za únorovou invazi na Ukrajinu. Země byla téměř odříznuta od globálního finančního systému a zhruba polovina z jejích zahraničních rezerv byla zmrazena. Navzdory řadě omezení se Rusku podařilo od invaze uhradit splátky ze sedmi dluhopisů.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena původně udělila ruské centrální bance ze sankcí výjimku, která jí umožňovala provádět platby držitelům dluhopisů prostřednictvím amerických a mezinárodních bank. Nyní však tato výjimka zanikla.

Rusko má do konce roku splatné závazky z mezinárodních dluhopisů v objemu téměř dvě miliardy USD. Nejbližší splátka se měla uskutečnit 27. května, Rusko ale již očekávalo, že výjimka bude ukončena, a proto minulý týden oznámilo, že peníze poslalo věřitelům předčasně. Další splátky se mají uskutečnit 23. a 24. června, kdy má Rusko zaplatit téměř 400 milionů USD.

Přestože je tato změna v omezeních další překážkou pro zahraniční investory k získání plateb z dluhopisů, není zatím jasné, zda to bude stačit. Za prvé držitelé dluhopisů mimo USA mohou stále finanční prostředky získávat. A protože je podle ITI Capital, jedné z největších moskevských makléřských společností, většina držitelů ruských dluhopisů v Evropě, nezbylo by dost věřitelů, kteří by mohli ohlásit nesplácení. Práh pro neschopnost splácet je obvykle 25 % nesplacených dluhopisů.

Ratingové agentury dříve hodnotily Rusko jako zemi, do které lze investovat. Od konfliktu na Ukrajině ale přestaly Rusko hodnotit. Moskva už dříve upozornila, že peníze na splátky má a že pokud bude Rusko označeno za zemi v platební neschopnosti, bude to pouze výsledek nátlakových opatření, která si vynutil Západ.

Rusko má v oběhu mezinárodní dluhopisy v objemu asi 40 miliard USD. Zhruba polovinu z nich drží zahraniční investoři.

Zdroj: Bloomberg, ČTK

 
 

Čtěte více:

Ruská ekonomika v úvodu roku zpomalila růst
19.05.2022 8:30
Hrubý domácí produkt Ruska v prvním čtvrtletí vzrostl v meziročním sro...
Londýn uvalil sankce na tři ruské aerolinie, přijdou o miliony za prodej slotů
19.05.2022 13:24
Británie dnes uvalila sankce na ruské letecké společnosti Aeroflot, Ur...
McDonald's prodává svá ruská aktiva současnému držiteli licence Govorovi
19.05.2022 16:13
Americký řetězec fastfoodů McDonald's prodá svůj byznys v Rusku součas...
Začíná věk nedostatku, varuje analýza Bloombergu. Odstartuje jej zásah do světové ekonomiky ve výši 1,6 bilionů dolarů
23.05.2022 6:03
Vazby, které propojují globální ekonomiku a umožňují dodávky zboží v h...
Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu
23.05.2022 17:01
Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z rus...
Objem ruské ropy naložené na lodích na moři vystoupil na rekord
24.05.2022 14:06
Na moři se v současnosti nachází rekordních zhruba 62 milionů barelů r...

Váš názor
  • Upřímný dotaz
    25.05.2022 18:57

    Vadilo by Rusku za současné situace, že "je blíže defaultu"?
    Ullsperger
  •  
    25.05.2022 15:44

    It doesn’t make any sense…Russian Federation has money... There is sitting around the west more then $600 mld
    Český Čert
  •  
    25.05.2022 13:45

    Tohle je celé podivné, přání otcem myšlenky. Když jako věřitel odmítnu přijímat splátky od dlužníka, můžu pak na něj poslat podat žalobu, že mi neplatí?
    sgt.Mike
    •  
      26.05.2022 19:37

      Přesně to jsem si říkal. Věřiteli je zakázáno přijmout platbu ikdyž ji dlužník má připravenou ? Jakékoliv odssátí peněz Ruska je přeci dobré ne ??
      karel777
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data