Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak dál na trzích? Dvě velké banky čekají další ztráty. Podle třetí bude tlak mírnější

Jak dál na trzích? Dvě velké banky čekají další ztráty. Podle třetí bude tlak mírnější

21.06.2022 12:55
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Jak si po intenzivních výprodejích z minulého týdne stojí americké akciové trhy? Podle analytiků bank Morgan Stanley a Goldman Sachs musejí akcie ještě do cen plně propsat nebezpečí hospodářské recese, a mohly by tak dál klesat. Naopak podle JPMorgan Chase výprodej v druhé polovině roku pravděpodobně zmírní.

Neutuchající inflace a jestřábí centrální banky zvedají pravděpodobnost hospodářské recese. Americké a evropské akciové trhy jsou rozvířené od dubna, teprve minulý týden v pondělí ale široký americký index S&P 500 zakončil den s více než 20% ztrátou na svoje lednové rekordy a dostal se tak do medvědího trhu. Další tlak pak přineslo největší zvýšení amerických úrokových sazeb od roku 1994. Výprodej přiměl analytiky na Wall Street podle průzkumu Bloombergu snížit svoje cíle u indexu S&P 500 pro závěr letošního roku - nyní u něj za celý rok čekají pokles o 3 procenta, viz graf níže:

11  

„Tvrzení o vrcholu jestřábího postoje Fedu má zpoždění, pro druhou polovinu roku ale ještě odepsáno není,“ napsali podle Bloombergu v komentáři analytici JPMorgan v čele s Mislavem Matejkou. „Pokračující negativní přeceňování Fedu trhy pochopitelně poškodilo“, předem daný vzor to však prý být nemusí, domnívají se analytici, kteří pro druhou polovinu roku očekávají také zmírnění inflačních tlaků. Dno by mohlo být blízko i podle Mikea Bella z JPMorgan Asset Management.

Jiného názoru jsou experti Morgan Stanley. Podle nich jsou po předešlých propadech americké akcie už teď férověji naceněné, S&P 500 ale musí spadnout o dalších 15 až 20 procent na zhruba 3000 bodů, aby se do trhu plně promítl rozsah hospodářské recese, uvedli analytici této banky v čele s Michaelem Wilsonem. Ten je jedním z nejprominentnějších medvědů na Wall Street, který správně předpověděl nejnovější výprodej. „Medvědí trh neskončí, dokud nepřijde recese nebo dokud nebezpečí recese nebude odstraněno,“ domnívají se také. Podle Wilsona by si S&P 500 mohl najít dno až v blízkosti 2900 bodů, kdyby si trh postavil jako svůj základní scénář plnohodnotnou hospodářskou recesi.

Obdobně podle Goldman Sachs akcie promítají do cen nyní jenom mírnou recesi, a „jsou tak vystaveny dalšímu zhoršení očekávání“. Stratégové této banky v čele s Peterem Oppenheimerem vnímají medvědí trh jako cyklický, který se vyznačuje silnějšími rozvahami v soukromém sektoru a zápornými reálnými úrokovými sazbami. To prý může tlumit systémová rizika spojená se strukturálními medvědími trhy.

Morgan Stanley a Goldman Sachs předpokládají další pokles amerických akcií:

10

Podle investiční ředitelky bankovního domu Credit Suisse Group AG pro Evropu, Blízký východ a Afriku je pravděpodobnost recese menší než 20 procent a americké akcie jsou i po vstupu do medvědího trhu pořád atraktivní. Jedním z důvodů je zdravá finanční pozice amerických spotřebitelů vzhledem k silnému pracovnímu trhu a nahromaděné úspory z doby pandemie, které podporují jejich kupní sílu, domnívá se Nannette Hechler-Fayd’herbe. Ta také nadále dává přednost americkým akciím před evropskými. A to i přesto, že index Stoxx 600 letos svého amerického protějška S&P 500 předstihl.

Goldmani vidí americkou recesi pravděpodobněji než švýcarská manažerka: na 30 procent v příštím roce, zatímco dosud počítali s 15 procenty. Podmíněnou pravděpodobnost, že recese nenastane v prvním, ale až v druhém roce, vidí na 25 procent. To pak implikuje kumulativní pravděpodobnost 48 procent hospodářské recese v příštích dvou letech.
A jak by podle „goldmanů“ mohl útlum ekonomiky Spojených států vypadat? Kdyby ji způsobilo mírné přehřívání, byla by to recese pravděpodobně mělká, “ačkoli i mělčí recese doprovodil nárůst nezaměstnanosti v průměru o zhruba dva a půl procentního bodu,” napsali ekonomové této americké investiční banky. “Dodatečnou obavou tentokrát je, že reakce fiskální a monetární politiky by mohla být omezenější než obvykle.“

A nějaké doporučení?

Pokud jde o obecnější doporučení investorům, JPMorgan Chase potvrdila svoji radu přidat přímou expozici na Čínu. Pořád také nadvažuje rozvíjející se trhy vůči vyspělým. Na vyspělých trzích jsou analytici JPMorgan neutrální na amerických titulech a nadvažují britské akcie a akcie eurozóny. Ze sektorů nadvažují těžaře, kteří podle nich nabízejí i mimořádný dividendový výnos.

Hechler-Fayd’herbe má ve svém seznamu nahoře sektory jako energetika se silnou kapacitou v cenotvorbě. Atraktivně začínají vypadat také americké technologické tituly, protože „technologie jsou součástí naší budoucnosti a inovace v technologiích stačí na to, aby poháněly pokračující investice,“ míní manažerka. Aby vyloučila krátkodobou volatilitu, dívá se pozitivně na dividendové akcie a příležitosti vidí v infrastruktuře, obnovitelných sektorech a “nemilovaných” čínských akciích.

Zdroj: Bloomberg




 
 
 
 
 

Čtěte více:

8 kroků ke stabilnějšímu portfoliu na medvědím trhu
27.05.2022 14:39
Během velkých výprodejů na akciovém trhu se investorům obvykle doporuč...
Týdenní výhled: Fed zvedne sazby a možná zrychlí postup. S&P 500 může odstartovat rovnou v medvědím trhu
13.06.2022 12:22
Začíná týden, ve kterém zasedá americký Fed a finanční trhy jsou z toh...
Trh je o více než 20 % níže. Co ta put opce od Fedu?
14.06.2022 17:25
Americké akcie v indexu SPX letos ztratily více než pětinu své hodnoty...
V tuhle chvíli tak maximálně koala
15.06.2022 16:17
Podle nějakých definic se americký trh možná dostal k medvědovi. S ohl...
Minulý medvědí trh neměl dlouhého trvání. Teď to vypadá jinak
17.06.2022 6:06
Kam se nyní podíváte, vše je rudé. Podobná situace tu byla naposledy v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data