Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Coloseum chce využít situaci na trhu a do pěti let 25 restaurací a 50 kaváren Pascucci. Upisuje akcie na trhu START. Jak je získat?

Coloseum chce využít situaci na trhu a do pěti let 25 restaurací a 50 kaváren Pascucci. Upisuje akcie na trhu START. Jak je získat?

19.07.2022 9:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Skupina Coloseum spustila ve středu 22. června v 10:00 veřejnou nabídku svých akcií prostřednictvím trhu START pražské burzy. Získat chce v rozmezí 100 až 150 milionů korun na využití situace na gastronomickém trhu po covidu, otevírání nových restaurací a kaváren i restrukturalizaci dluhu firmy. Do veřejné nabídky jde nejvýše 425 tisíc kusů akcií, které mohou představovat až 38% podíl společnosti. V případě maximálního úpisu zůstane Jan Mužátko těsně nadpolovičním majitelem a akcionářem firmy. Upisovací období KONČÍ DNES, tedy v úterý 19. července, jak bylo změněno dodatkem prospektu č. 2 vyhotovenému ke dni 1. července 2022. Nabídky je možné podávat v cenovém rozpětí 246–304 /akcie při minimální velikosti objednávky (lotu) 100 ks. Úpis akcií končí podle pražské burzy VE 12:00. U Patria Finance je možné akcie upisovat snadno plně online v obchodní platformě Webtrader. 

„Na burzu jsme se chystali vstoupit už dříve, ale pod vlivem pandemie jsme náš záměr odložili. Jsem proto rád, že se nám konečně podařilo završit dlouhý proces čekání. Věřím, že první gastro akcie dokážou oslovit jak zkušené hráče na burze, tak drobné retailové investory, naše klienty, kteří značce Coloseum věří, chtějí přispět k jejímu dalšímu rozvoji a stát se spolumajiteli své oblíbené restaurace či kavárny,“ uvedl Jan Mužátko, majitel skupiny Coloseum. „Na uvedení první restaurační společnosti na pražskou burzu se těšíme. Lidem jsou gastro provozovny blízké, mají je spojeny s příjemnými zážitky a mají chuť do svých oblíbených podniků investovat. Věříme, že tomu bude podobně i v případě akcií Colosea,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papíru Praha.

„Jsme rádi, že se Coloseum rozhodlo získat nové finanční zdroje na domácím kapitálovém trhu. Ve vyspělých ekonomikách je běžné, že restaurační řetězce nebo jejich provozovatelé jsou tradičním sektorem, obchodovaným na burze. Coloseum vybudovalo silnou marketingovou značku a v našem regionu je prvním pozitivním příkladem vstupu na veřejný trh v daném segmentu. Věříme, že povzbudí své následovatele,“ uvádí Tomáš Jaroš, generální ředitel obchodníka s cenný papíry Patria Finance. 

Podle Jiřího Staníka, poradce při transakci, ze společnosti Helgi Library nabízí oslabený gastronomický trh unikátní příležitost pro někoho, kdo má zkušenosti a kapitál. Lidé se do restauračních provozoven vrátili, což potvrzují i čísla skupiny Coloseum. Prodej až 425 tisíc kusů nových akcií nabídne až 38% podíl ve společnosti a nový kapitál by měl pomoci skupině Coloseum realizovat ambiciózní plány, například etablovat v Česku italskou kavárenskou síť Caffé Pascucci, na kterou skupina získala desetiletou masterfranšízu.

O IPO: Základní parametry a klíčové dokumenty

Zájemci o akcie Coloseum budou moct podávat nabídky v minimální hodnotě jednoho lotu 24.600 – 30.400 za sto kusů akcií a to od uvedené středy 22. června od 10:00 do 19. července, jak bylo změněno dodatkem prospektu č. 2 vyhotovenému k 1. červenci 2022. Ze základních parametrů úpisu dále vyplývá, že upisovacím pásmem je 246 až 304 korun za akcii, lotem 100 kusů a krokem kotace 2

V souvislosti s prodloužením veřejné nabídky dojde podle uvedeného dodatku prospektu č. 2 k posunutí souvisejících dat, včetně data vypořádání a předpokládaného data přijetí k obchodování na trhu START. Emitent podle tohoto dokumentu očekává, že nové akcie budou vydány v rámci dne 22. července 2022 (Datum vypořádání). Předpokládaným datem přijetí akcií k obchodování na trhu START je 25. červenec 2022.

PROSPEKT

Dodatek č. 1 Prospektu

Dne 30. června 2022 vstoupil v platnost dodatek č. 1 schváleného Prospektu k úpisu akcií Coloseum na trh START pražské burzy. Reaguje opravou pouze na faktickou chybu popisu systému START – Veřejná nabídka, konkrétně opravuje mylně uvedené informace, že podanou objednávku nelze odvolat. V tomto důsledku nicméně investoři, kteří před uveřejněním tohoto dodatku prospektu souhlasili s koupí nebo upsáním akcií a přede dnem 30. června 2022 jim akcie nebyly dosud dodány, jsou formálně oprávněni odvolat svůj souhlas s koupí nebo upsáním akcií. Toto právo mohou investoři uplatnit u Burzy cenných papírů Praha ve lhůtě tří pracovních dnů po uveřejnění tohoto dodatku prospektu, tedy do 7. července 2022. 

Dodatek č. 2 Prospektu

Tento dodatek Prospektu k úpisu akcií Coloseum na trh START pražské burzy byl vyhotoven ke dni 1. července 2022 a byl schválen rozhodnutím České národní banky ze dne 4. července, které nabylo právní moci dne 8. července 2022. Důvodem dodatku je prodloužení veřejné nabídky o jeden týden, tedy do 19. července 2022. V souvislosti s tím dojde k posunutí souvisejících dat, včetně data vypořádání a předpokládaného data přijetí k obchodování na trhu START.

INVESTORSKÁ PREZENTACE

ANALYTICKÁ ZPRÁVA

DUE DILLIGENCE REPORT

Coloseum Holding: Recept na úspěch s vůní pizzy (profil emitenta)

Základní parametry úpisu akcií Coloseum:

Coloseum IPO Patria

Skupina Coloseum: 27 let na trhu, 1,5 milionu zákazníků, nejen pizzerie 
Skupina Coloseum letos oslavila 27 let na trhu a během téměř tří dekád se postupně vypracovala do pozice jedné z největších restauratérských sítí v Česku. Před pandemií její provozy navštívilo ročně v průměru 1,5 milionu zákazníků a může se pochlubit 45 tisíci členy věrnostního Bakarta klubu. Skupina provozuje italský koncept vlastních a franšízových restaurací Pizza Coloseum, Pivovar Národní v Praze, spravuje také například Občanskou Plovárnu s kapacitou 2 500 osob či hokejové arény v Liberci, Pardubicích a v Kladně. Od roku 2020 je součástí Skupiny také velkoobchod Pragogastro.

S pádem železné opony se milionům Čechů a Slováků doslova otevřel svět. Jinak tomu nebylo ani v případě Jana Mužátka, čerstvého absolventa hotelové školy, kterého uchvátila italská vášeň pro pizzu. V Praze ale nebyla kvalitní italská kuchyně dostupná, a tak se Mužátko rozhodl stát se tím, kdo Čechům připraví pizzu stejně kvalitně jako v Itálii. Na takový koncept potřeboval finance, a tak začal prodávat na Karlově mostě turistům piva a limonády. V polovině devadesátých let otevřel v pražské Vodičkově ulici vůbec první pizzerii Coloseum. „Bylo mi 22let a zpětně vidím, že ta restaurace moc nefungovala. Ale v tak mladém věku to to vnímáte jinak,“ směje se dnes Jan Mužátko. Ostatně neúspěch není slovo, kterému by se majitel Coloseum Holding vyhýbal. „Na tom, co se mi nepovedlo, dodnes stavím,“ říká a připomíná řetězec samoobslužných restaurací Jarmark, který založil na konci 90. let. Hosté si mohli u jednotlivých stánků vybrat z kvalitních surovin, které jim následně kuchař připravil. „Šlo o podobný princip, který dnes má například Vapiano. Předběhli jsme dobu. Hosté nás viděli jako relativně drahý koncept a nedokázali ocenit, že dostali skutečně čerstvé jídlo,“ vzpomíná Mužátko s tím, že díky Jarmarku získal „zkušenosti za sto milionů“, které se promítly do ostatních úspěšných konceptů.

Skupina Coloseum nabídne až 38 akcií na trhu START pražské burzy. Provozuje pizzerie, pivovar, Občanskou Plovárnu či hokejové arény


Na rozdíl od Jarmarku se značka Pizza Coloseum udržela a od poloviny devadesátých let se její pobočková síť rozšířila od Teplic až po Ostravu. Dnes jí ročně projde 1,5 milionu zákazníků. A další značky spojené pod Mužátkovým vedením se postupně přidávaly. Dnes stojí na čtyřech pilířích, které tvoří Pivovar Národní s vlastní pivní značkou Český lev, cateringová odnož se zázemím v pražské Občanské Plovárně a nově také kavárenský řetězec Caffé Pascucci.

Klíčovou součástí úspěchu Coloseum Holding je čtvrtý poslední pilíř a současně značka, kterou strávníci u vstupu do restaurací nevidí – Pragogastro. Velkoobchodní firma dodává do všech Mužátkových podniků z devadesáti procent nejen nápoje, potraviny a drogistické zboží, ale také technologie nebo interiéry. Zásobuje také eventy nebo libereckou a pardubickou hokejovou halu, kde má Coloseum Holding na starosti stánky s občerstvením. S Pragogastrem, jehož kamion se na trase Česko – Itálie téměř nezastaví, se tak Janu Mužátkovi podařilo vybudovat samostatně stojící ekosystém, díky kterému má nejen plnou kontrolu nad všemi surovinami, ale také maržemi.

Čtyři pilíře Coloseum Holding také zajišťují, že se skupina dokáže rychle přizpůsobit při výpadku některé ze značek. Příkladem jsou hokejové arény. „S naší cateringovou odnoží se nezastavíme v listopadu a prosinci, kdy jsou vánoční večírky. I když je pak leden a únor eventově mrtvý, hokej jede. Vždy jsem se snažil, aby byla diverzifikace na různých místech,“ říká Mužážko.

Do budoucna plánuje většinový vlastník a šéf firmy Jan Mužátko ještě více zefektivnit nákup surovin a výrobu polotovarů a současně přebudoval pražskou Občanskou plovárnu, která slouží jako eventové zázemí celého holdingu. Zařadil se tak po bok českých cateringových lídrů s vlastním místem pro pořádání akcí. Jako zásadní posun vidí zejména nový koncept kavárenského řetězce Cafe Pascucci, kde Coloseum Holding zde působí jako master franšízant. „Budeme to hodně kombinovat s Pizza Coloseum. Je to o tom osvěžit koncept našich restaurací. Například na pražských Arkádách máme v plánu mít z třetiny kavárnu, která bude otevřená nonstop a ze svou třetin restauraci. To nám také může pomoci při možném dalším lockdownu,“ přibližuje Jan Mužátko a otevírá tím téma problémů, které pro gastro obor znamenala koronavirová pandemie. „Gastro doslova padlo na zadek, ale teď už je cesta jedině nahoru. To je výzva,“ říká. „Náš koncept není časově náročný a ani profesionálně nejsme fine dining. Klíčový pojem je pro mě franšízing. Jdu cestou McDonald: tady máš pravidla, suroviny, dodavatele a ceník,“ uvádí Jan Mužátko.

Coloseum chce mít do pěti let v Česku 25 restaurací Pizza Coloseum a až 50 kaváren Cafe Pascucci. Taková expanze je důvodem, proč vstupuje na trh START pražské burzy. „Pro investory je to unikátní příležitost. Jsme jediní v Česku s tolika restauracemi, kde je jediný majitel. Naše zkušenosti jsou nepřenositelné a ojedinělé,“ dodává a znovu připomíná, že i neúspěchy celou skupinu posunuly. Podle Jana Mužátka je Coloseum Holding unikátní i v tom, že fungují naopak než jejich konkurenti. „Například chceme, aby naši klienti platili kartami. Zrychlí se tím prodej, protože nevracíte drobné mince a zmizí celkově práce s hotovostí. Oproti konkurentům se skupina Jana Mužátka vyznačuje také dobrou organizovaností a „korporátní centrálou“, díky které jsou na expanzi dobře připraveni. „Když máte dobrý centrální management, tak je jedno, jestli máte 10 nebo 20 restaurací. Máte výkonného ředitele, který má pod sebou provozního ředitele, hlavní účetní a finančního ředitele. Naše konkurence v drtivé většině případů končí na čísle pět,“ uzavírá Jan Mužátko.

Jak upisovat akcie Coloseum Holding u Patria Finance - snadno a plně online

U Patrie lze zadávat nákupní pokyny snadno online přímo v obchodní platformě Webtrader. V menu lze zvolit záložku Primární úpisy (IPO), ve které je pro zadávání pokynů zpřístupněna emise Coloseum Holding:

Coloseum IPO Patria

Skrze "N" lze podat nákupní pokyn:


Coloseum IPO Patria

Potřebujete pomoci? Makléři Patria Finance jsou Vám pro úpis akcií Coloseum Holding k dispozici na telefonním čísle +420221424109.

 
Coloseum IPO Patria
 
Nabídka Colosea pro nové akcionáře
Jan Mužátko a skupina Coloseum připravili exkluzívní odměnu pro nové akcionáře. Investor, který nakoupí během IPO akcie Coloseum Holding, získá speciální investorskou Bakartu s celoživotní slevou ve výši 10 % na útratu v restauracích Pizza Coloseum. K tomu navíc Coloseum přidá voucher v hodnotě 500 Kč.
 
Jak tuto odměnu získat?
1/ Zainvestujete do akcií Coloseum Holding během úpisu (do 19. 7. 2022, jak bylo změněno dodatkem prospektu č. 2 vyhotovenému ke dni 01.07.2022)
2/ Po ukončení IPO zašlete na email burza@coloseum.cz své základní identifikační údaje (jméno, dodací adresa)
3/ Coloseum ověří, zda jste skutečně investorem firmy a obratem zašle Investorskou Bakartu a voucher. Vy začínáte čerpat exkluzívní výhody a slevy.

 

Disclaimer:

Informace, které je Patria Finance povinna uveřejňovat v souladu s opatřeními proti omezení střetu zájmů se nacházejí na https://www.patria.cz/disclaimer.html. Z prodaného objemu emise Coloseum Holding získává obchodník až 2,75% sales fee, které je využito ke vzdělávání klientů například formou webinářů.

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

START Day živě: Lídr práškové metalurgie Gevorkyan a Coloseum míří na trh
03.05.2022 9:30
Jarní START Day trhu START pražské burzy je zde. Dopoledne patří preze...
Dvě příležitosti trhu START do poloviny roku: Nejsilnější emisí se může stát Gevorkyan, první gastronomickou Coloseum
03.05.2022 12:28
Dvě svým charakterem naprosto jiné společnosti a každá ve svém oboru u...
Novinky z trhu START: Pohled analytiků na Gevorkyan, start úpisu M&T kliky a v červnu také Coloseum
06.06.2022 15:33
Ve středu 1.6.2022 odstartovala veřejná nabídka akcií společnosti Gevo...
První domácí akcie, která chutná? Coloseum ve středu spustí IPO na trhu START
21.06.2022 15:19
Skupina Coloseum odstartuje ve středu 22. června v 10:00 veřejnou nabí...

Váš názor
  • Tak je třeba se přidat a upsat a pomoci
    18.07.2022 16:41

    Výsledek je jasný, čím víc upíšete, tím dřív bude z pana Muzatka muž.!!!!
    Starypes
  •  
    18.07.2022 11:02

    to jsou hodne optimisticke prezentace. Krize vypada ze nastupuje rychle, moc lidi na predrazene restaurace mit nemusi. EBITDA za posledni 4 roky zadna slava a cekat v pristim roce rust, to si spis zainvestuji v Admiralu a protocim to na rulete, tam je rizika mene
    Trade4fun
    •  
      18.07.2022 11:52

      Koukám, že úpis moc nejde, tak resuscitovali článek.
      Riam
      •  
        18.07.2022 17:13

        Neupisou ani pulku a neni se cemu divit. Pro me je to jedna z nejmene zajimavych spolecnosti na START. Tu perspektivitu tam nikde nevidim.
        netix
      •  
        18.07.2022 16:28

        Můj podrobný komentář o ROI a ROE a návratnosti resp. v tomto případě nenávratnosti investic z kraje června raději smazali či posunuli do archivu...
        TOMTOM
        • návratnost- tak jsem to dohledal
          18.07.2022 16:32

          Moc mi to nevychází... Pokud investor investuje cca 100-150 mio a získá cca 38% s tím, že mu to za 3 roky možná hodí cca 5 ročně? Roi / Roe? Copak k tomu pánové z Patrie řeknou? když za podobnou částku koupí státní dluhopisy nebo nějakou normální akcii tak asi dostane víc a nemusí se strachovat ... tohle je fakt jen pro "fajnšmekry" :-) ale asi se k nim nepřidám ...
          TOMTOM
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení