Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Rally na trzích: Když špatné zprávy z ekonomiky jsou skvělé pro akcie. Nabijeme si?

Rally na trzích: Když špatné zprávy z ekonomiky jsou skvělé pro akcie. Nabijeme si?

02.08.2022 15:06
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Červenec přinesl zisky akcií nevídané na to, co se děje v ekonomice a geopolitice. Tato rally se přenáší do srpna. Americké akcie v červenci předvedly nejlepší měsíční výsledek za dva roky, zatímco do ekonomiky se vkrádají stále silněji nedobré zprávy o růstu i inflaci. Vývoj je připomínkou, že fundamenty ekonomiky jsou pouze jedním z klíčových faktorů, které rozhodují o vývoji cen aktiv. Přesto významným. Za pokračující rally stojí významně také až přílišné sázky na to, že Fed lidově řečeno vyměkne, že špatná data z ekonomiky jej donutí rozmělnit utahování měnové politiky a od pevně úročených aktiv půjde hledání výnosu zpět směrem těch rizikovějších.

JPMorgan: Do druhé půlky roku kráčíme za lepším

„Výhled pro akcie pro druhou polovinu letošního roku se zlepšuje díky atraktivním valuacím. Mira, o kterou se propadly násobky z pohledu tržního ocenění, už přesáhla pokles, který je typický pro průměrnou recesi,“ poznamenali v dnešní zprávě stratégové banky JPMorgan. Ocenění akcií v klíčovém americkém indexu S&P 500 podle nich již v tuto chvíli vypadá zajímavěji, než odpovídá férovému ocenění díky přítomnosti kvalitních společností v indexu. 

Rally na trzích: Když špatné zprávy z ekonomiky jsou skvělé pro akcie. Jsme příliš hladoví?

„Přestože výhled (ekonomické aktivity) zůstává výzvou, s posunem do druhé poloviny roku jsme přesvědčeni o lepší pozici akcií vůči riziku,“ soudí Marko Kolanovic, který byl oceněn nejlepším akciovým analytikem v loňském průzkumu mezi institucionálními investory na Wall Street. Sada špatných dat z ekonomiky je podle stratéga interpretována jako podpora pro akcie při vrcholení inflace i jestřábího naladění Fedu. 

Kolanovic je jedním z těch na Wall Street, kteří průběžně sázejí na rizikovější aktiva přes výprodej, který na akciích proběhl. Do konce letošního roku budou akcie podle Kolanovice „významně výše“ proti stávajícím úrovním a to přes slabší výhledy růstu a zisků. 

Morgan Stanley či Bank of America jsou opatrnější, akcentují horší výhled zisků firem

Kolanovicům pohled kontrastuje s postojem stratégů Morgan Stanley či Bank of America, kteří akcentují právě prudký pokles výhledů pro zisky firem a odtud očekávají fundamentální tlak na ceny akcií v několika nejbližších měsících. Například stratég Wilson z Morgan Stanley, který ovšem platí za výrazného medvěda na Wall Street a stojícího vždy na té opatrnější straně, se v úvodu tohoto týdne nechal slyšet, že pokles firemní ziskovosti nastupuje a do čtvrtého letošního kvartálu se projeví ve vlně zhoršených doporučení, případně i ratingů.

„Trhy s rizikovějšími aktivy (tedy včetně akcií) pokračují v rally navzdory datům z ekonomiky, která jsou zklamáním. To znamená, že špatné zprávy jsou již v trhu započteny,“ odpovídá ale Kolanovic. Ačkoli americký HDP klesl ve druhém čtvrtletí podruhé řadě a neočekávaně tak naplnil technickou definici recese, stratégové JPMorgan tento scénář v americké ekonomice přesto neočekávají. 

Příliš sebejisté sázky na vyměklý Fed? Podle Goldman Sachs ano

Právě sázky na riziko recese americké ekonomiky a očekávání změkčení měnové politiky Fedu včetně potenciálního opětovného snížení sazeb jsou motorem pokračující rally, podle stratégů Goldman Sachs ovšem očekáváním falešným. „Díváme-li se na přecenění aktiv ve Spojených státech i Evropě, vidím je jako příliš vzývající recesi a uvolněný přístup Fedu,“ stojí v dnešní analytické zprávě banky. 

Pravdou je, že akcie vystřelily vzhůru v dosud poslední vlně od dynamických amerických technologií až po akcie i měny emerging markets právě v reakci na náznaky z Fedu v minulém týdnu, že zpřísňování sazeb bude mírnější. Důvod k tomu má zavdat právě technická recese ekonomiky či pokles spotřebitelské důvěry. Poklesem prošly výnosy amerických dluhopisů, na měsíčním dně je dolarový index, kalkulovaný agenturou Bloomberg. 

Rally na trzích: Když špatné zprávy z ekonomiky jsou skvělé pro akcie. Jsme příliš hladoví?

Odhady, kompilované agenturou Bloomberg, sázejí nyní na opětovné uvolnění úrokových sazeb Fedu s rokem 2023. Data, na kterých tyto odhady stojí, zahrnují i červencovou rekordní inflaci v eurozóně i jádrové ukazatele cen v USA, které aktuálně také rostou nad odhady.

„Jsme přesvědčeni, že trhy budou mimořádně citlivé na jakékoli výkyvy inflace, podporující jestřábí naladění měnové politiky (tedy další vzestup inflace),“ soudí stratégové Goldman Sachs

Hlavní analytik Patrie: Očekávání snadného řešení zašla příliš daleko

„Investoři stále více spoléhají na mírnější zvedání sazeb Fedem a brzký obrat v jeho politice, což se stalo základem posledního silného nárůstu akcií i dluhopisů. A tím více samozřejmě záleží, jestli předpoklad mírné centrální banky opravdu platí. Domníváme se, že očekávání "snadného řešení" zašla až příliš daleko, takže nadcházející komentáře bankéřů či data představují pro vysoké ceny aktiv riziko,“ soudí hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Finanční podmínky se podle něj vlivem tržních pohybů uvolnily, což se Fedu nebude hodit. „Jejich úroveň nyní zhruba odpovídá průměru po finanční krizi, jenže tehdy se na rozdíl od dneška řešila spíše příliš nízká než příliš vysoká inflace,“ dodává Vlk.

 
 

Čtěte více:

Růst peněžní nabídky zpomaluje, inflační tlaky klesají mnohem více, než jsem čekal, říká ředitel Evercore ISI
02.08.2022 13:26
Peněžní nabídka v americké ekonomice rostla minulý rok asi o 30 %, což...
FX strategie: Nebezpečný koktejl pro korunu a nižší tlak na Fed
02.08.2022 5:28
Nová bankovní rada a nová prognóza ČNB může být znamenat pro korunu ne...
Trhy jsou nervózní z Tchaj-wanu, ale více by měly řešit Fed
02.08.2022 11:48
Optimismus investorů se postupně přetočil do opatrnosti, a to už včera...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení