Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poprvé za generaci. Světové dluhopisy v medvědím trhu, tandemový seskok bourá zaběhlou strategii

Poprvé za generaci. Světové dluhopisy v medvědím trhu, tandemový seskok bourá zaběhlou strategii

05.09.2022 14:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Poprvé za generaci se do medvědího trhu propadly globální dluhopisy. Index vládních a firemních dluhopisů investičního stupně The Bloomberg Global Aggregate Total Return Index ztratil na svoje vrcholy z roku 2021 už více než 20 %, což naplňuje nejčastěji užívanou definici medvědího trhu. Dluhové instrumenty jsou pod tlakem centrálních bank, které jsou odhodlány potlačit inflaci i za cenu recese.

„Počítám, že táhnoucí se býčí trh v dluhopisech, který začal v polovině osmdesátek, se chýlí ke konci,“ uvedl podle Bloombergu Stephen Miller, který se pevným výnosem zabývá právě od zmíněné doby. „Výnosy se na historické úrovně, které jsme tu měli jak před, tak během pandemie, nechystají vrátit,“ podotkl.

10

Vysoká inflace, se kterou se svět v současnosti potýká, znamená, že centrální banky nebudou ochotné sáhnout k tak extrémním stimulům, které pomohly sundat výnosy amerických státních dluhopisů pod 1 procento. Končí tak čtyři dekády trvající býčí trh v dluhopisech. Pro investory je situace o to složitější, protože dluhopisy a akcie klesají paralelně: Dluhopisový ukazatel postavený Bloombergem ztratil letos 16 procent. Index globálních akcií MSCI ještě víc.

Tandemový seskok obou těchto tří aktiv rozbourává strategii, která byla posledních 40 a více let pilířem investičních strategií. Jde o klasické portfolio 60/40, ve kterém jsou investice do akcií a dluhopisů zastoupeny zhruba v tomto poměru. Jeho americký ukazatel ale letos klesá o 15 procent a letošek by pro něj mohl být nejhorším od roku 2008.

Nejvíce byly letos zasaženy evropské dluhopisy, protože ruská invaze na Ukrajinu poslala nahoru ceny zemního plynu. Asijské trhy utrpěly méně. Pomohly jim čínské bondy, kterým pomáhá volnější měnová politika tamní centrální banky, jež se snaží nastartovat čínskou ekonomiku.

11

Ve velké části světa ale probíhá přechod od dosud nevídané monetární podpory k nejprudšímu zvedání sazeb od 80. let, a to z trhů vysává likviditu, upozorňuje JPMorgan. Obzvláště tvrdé zhoršování likvidní situace pozorovali analytici této americké banky právě na dluhopisových a měnových trzích, které je také trvalejšího rázu. Medvědí momentum v dluhopisech se podle nich přibližuje extrémním hodnotám.

Zpět do šedesátek?

Ekonomická i politická realita, se kterou se teď investoři potýkají, připomíná v mnoha ohledech medvědí dluhopisový trh, který začal v druhé polovině 60. let. Tehdy náhle skončilo období nízké inflace a nezaměstnanosti. Když inflace v 70. letech zrychlila, poskočily nahoru referenční dluhopisové výnosy, a když tehdejší předseda Fedu Paul Volcker zvýšil sazby na 20 %, dorazily v roce 1981 na skoro 16 %.

Powell se ve snaze podpořit svůj jestřábí postoj minulý týden v Jackson Hole na 80. roky odvolával. Swapové trhy nyní započítávají do cen skoro 70% šanci, že Fed za více než tři týdny zvýší sazby potřetí za sebou o tři čtvrtě procentního bodu. Svižné zvedání sazeb v Jackson Hole signalizovali i jiní centrální bankéři od Evropy po Jižní Koreu a Nový Zéland.

Investoři do pevných výnosů mají navzdory rostoucím výnosům o vládní dluh pořád zájem. Zcela totiž nezmizela očekávání, že pokud hospodářský útlum pomůže ochladit poptávku, centrální bankéři budou muset změnit kurz. Opční trhy v USA pořád počítají s přinejmenším jedním snížením o čtvrt procentního bodu v příštím roce.

„Současný trend bych necharakterizoval jako nový trvalejší medvědí trh v dluhopisech, ale spíše jako nutnou korekci po období neudržitelně ultranízkých výnosů,“ uvedl Steven Oh ze společnosti PineBridge. „Naše očekávání je takové, že výnosy zůstanou podle dlouhodobých historických měřítek na nízké úrovni a rok 2022 bude v současném cyklu výnosů desetiletých dluhopisů pravděpodobně představovat vrchol.“

Určitou hodnotu ve vládních dluhopisech začíná pozorovat společnost Schroders v Sydney. „V ne tak vzdálené budoucnosti nastane ochromující příležitost kupovat bondy, neboť centrální banky nám garantují globální recesi,“ uvedla její manažerka aktiv v pevných výnosech Kellie Wood.

Bývalý ředitel Fordu míní, že výrobci elektromobilů budou čelit rostoucí potřebě hotovosti od investorů a bude docházet...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Pátek 2. září 2022

 

 
 
 

Čtěte více:

Medvědí trh i pro dluhopisy? Ukazateli světového dluhu schází jenom málo
30.08.2022 11:59
Do medvědího trhu by mohly sklouznout také dluhopisy. Indexu Bloomber...
Výnosy nahoru, akcie dolů. Podle některých investorů by S&P 500 mohl klesnout ještě o 10 procent
31.08.2022 15:39
Americké akcie připadají některým investorům opět drahé. Jestřábí kome...
Výnosy dluhopisů dlouhodobě u 3 % a chování akciového trhu
31.08.2022 17:34
Pokud bych měl parafrázovat klasika, tak nejdůležitější cenou na finan...
„Zaostávající“ cyklické sektory a co říká CAPE o budoucí návratnosti trhu
01.09.2022 18:53
V řadě mezer, které současná doba vytvořila mezi doposud silně koreluj...
Jak velkým nebezpečím je dnešní report z trhu práce?
02.09.2022 11:10
Závěr týdne dodá nová data, na která se investoři soustřeďují už minim...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba