Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská centrální banka překvapivě změnila politiku řízení výnosové křivky. De facto umožnila růst sazeb

Japonská centrální banka překvapivě změnila politiku řízení výnosové křivky. De facto umožnila růst sazeb

20.12.2022 10:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Japonská centrální banka šokovala finanční trhy nečekaným rozhodnutím změnit politiku ovlivňování výnosové křivky, čímž de facto umožnila, aby se zvýšily dlouhodobé úrokové sazby. O změně politiky dnes informovala v tiskové zprávě. Kurz japonského jenu v reakci prudce zpevnil, zatímco akcie výrazně oslabily. Japonsko je poslední vyspělou ekonomikou, která na růst inflace ve světě zatím nereagovala zvyšováním základních úroků.

Centrální banka tak nyní umožní, aby se výnos desetiletých dluhopisů japonské vlády vychyloval půl procentního bodu na každou stranu od stanovené cílové úrovně, zatímco dosud banka tolerovala pohyb o čtvrt procentního bodu na každou stranu. Cílová úroveň je stanovena na nule. Hlavní sazbu dnes centrální banka ponechala na minus 0,1 procenta, novým opatřením chce zejména vdechnout život do skomírajícího trhu s dluhopisy.

Politiku ovlivňování výnosové křivky ekonomové považují za kontroverzní. Podle obchodníků lze rozhodnutí japonské měnové autority chápat jako dlouho očekávaný bod zvratu v jejím dosavadním postoji trvat na mimořádně uvolněné měnové politice, pro kterou jsou charakteristické i záporné úrokové sazby.

"My toto rozhodnutí vnímáme jako velké překvapení. Podobně jako trh jsme očekávali, že toleranční pásmo začne rozšiřovat od jara příštího roku až nové vedení centrální banky," poznamenal podle listu Financial Times (FT) hlavní ekonom investiční banky Goldman Sachs Naohiko Baba, který má na starosti japonský trh.

Překvapivé rozhodnutí má potenciál vyvolat otřesy na globálních finančních trzích, protože pevný závazek BOJ bránit svůj 10letý výnosový strop sloužil jako kotva, která nepřímo pomáhá udržet nízké výpůjční náklady po celém světě.

Guvernér centrální banky Haruhiko Kuroda ale na tiskové konferenci popřel, že změna v nastavení tolerančního pásma u výnosové křivky se v podstatě rovná zpřísnění měnové politiky. Zdůraznil přitom, že centrální banka svůj výnosový cíl neruší. Cílem Bank of Japan, jak se japonská centrální banka nazývá, je podle něj zmírnit napětí ve fungování trhu.

Dosavadní měnová politika japonské centrální banky je podle mnoha ekonomů extrémní a přispěla v letošním roce k prudkému pádu kurzu japonské měny vůči dolaru. Devizové trhy totiž do kurzů měn započítávají úrokový diferenciál, kdy přihlížejí k vývoji úrokových sazeb ve Spojených státech. Americká centrální banka (Fed) má nyní hlavní sazbu v pásmu 4,25 až 4,50 procenta, což je maximum od roku 2007.

Aby se plán japonské centrální banky projevil v praxi, chce banka výrazně zvýšit nákupy dluhopisů. To je podle ekonomů známka, že rozšíření tolerančního pásma je doladěním současné mimořádně uvolněné měnové politiky, nikoliv odstraněním podpůrných opatření. Rozšíření pásma by ale podle centrální banky mělo náklady na tato podpůrná opatření pomoci mírnit.

Masamichi Adachi, hlavní japonský ekonom UBS Securities a bývalý představitel BOJ, řekl, že ho překvapilo, že Kuroda byl ochoten riskovat další možnou poskvrnu své pověsti. "Ať tomu BOJ říká jakkoli, je to krok směrem k exitu," řekl Adachi. "Otevírá to dveře možnému zvýšení sazeb v roce 2023 pod vedením nového guvernéra."

I když bylo hlavním záměrem Kurody životnost stimulačního rámce BOJ prodloužit, ekonomové se do značné míry shodli, že tento krok předznamenává další změny pod novým vedením. „Myslím, že centrální banka je stále blíže k provedení změny. Vzhledem k tomu, že BOJ drží více než 50 % dluhopisů, je jasné, že bude obtížné v současné politice pokračovat,“ řekl Harumi Taguchi, hlavní ekonom společnosti S&P Global Market Intelligence. „Je také čas se znovu podívat na společné prohlášení s vládou."

Kurz jenu po rozhodnutí centrální banky výrazně zpevnil, dolar k němu dopoledne ztrácel asi 3,5 procenta a pohyboval se kolem 132,15 jenu za dolar. V říjnu stál dolar i více než 148 jenů a japonská vláda už v září přistoupila k první intervenci na devizových trzích na obranu své měny od roku 1998.

01

Akcie japonských bank v odpoledním obchodování prudce vzrostly, protože investoři očekávali lepší zisky finančních institucí. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. vzrostla až o 9,6 %, nejvíce za šest let, zatímco Mizuho Financial Group také prudce vzrostla. Ale zbytek trhu klesla. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 za dnešek odepsal 2,46 procenta a uzavřel na 26.568,03 bodu. Těsně před oznámením o změně politiky centrální banky vykazoval mírný růst, pak ale prudce oslabil a ztráty už nesmazal.

02

Dominové efekty se rozšířily i daleko za hranice Japonska, kdy futures na americké akciové indexy klesly a výnosy státních dluhopisů stoupaly.

Zdroj: ČTK, Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Největší škody na akciovém trhu teprve přijdou, varuje manažer fondu Ricciardi
13.10.2022 6:01
Největší škody na akciovém trhu teprve přijdou, domnívá se John Riccia...
Ani prudce oslabující měna nemusí být důvod pro zvedání sazeb
08.11.2022 6:05
Takatoshi Ito, který nyní učí na Columbia University a působil na japo...
Natixis: Vlády toho už tolik finančně neutáhnou, nastoupí firmy
02.12.2022 6:07
Investiční banka Natixis poukazuje na to, jak moc po roce vzrostly vlá...
Extrémní náskok amerických trhů před zbytkem světa a globální ekonomika v roce 2075
13.12.2022 17:15
Úvahy o tom, že americké akcie začnou zaostávat za zbytkem světa, tu j...
Poslední bašta levných peněz se drolí, BoJ povolí vyšší výnosy
20.12.2022 10:14
Inflační vlna postupně donutila k utažení politiky všechny centrální b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m