Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jestřábí hlasy z ČNB nabírají na síle

Rozbřesk: Jestřábí hlasy z ČNB nabírají na síle

19.04.2023 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Od březnového zasedání ČNB se komunikace centrálních bankéřů posunula viditelně jestřábím směrem. Hlavní sdělení, které opakují členové bankovní rady, se zdá být jasné – v nejbližší době nepřipadá snižování úrokových sazeb v úvahu. Z pohledu toho, jak dlouho by mohly sazby setrvat na současných 7 %, se v minulém týdnu vyjádřil nejkonkrétněji guvernér Aleš Michl. Ten tweetoval, že „na snižování sazeb na podzim to nevidí“, což by značilo první pokles sazeb až v roce 2024.

Na podobnou jestřábí vlnu jsou zdá se naladěni i noví členové bankovní rady Jan Procházka a Jan Kubíček. Ti nejenže zatím odmítají debatu o poklesu sazeb, ale dokonce i opatrně zmiňují variantu signalizačního zvýšení sazeb, podobně jako další člen bankovní rady Tomáš Holub. V ČNB tak evidentně narůstá nervozita, a to vzhledem ke všem třem protiinflačním rizikům zmíněným v zimní prognóze.

Za prvé jde o mzdový vývoj, který v prvních dvou měsících roku zrychlil na dvouciferné hodnoty jak v průmyslu, tak ve stavebnictví. Za druhé se z pohledu ČNB komplikuje situace na straně veřejných financí s ohledem na tristní plnění státního rozpočtu, který pravděpodobně skončí v hlubším deficitu, než plánovaných 295 mld. A za třetí stále přetrvávají obavy o ztrátu ukotvenosti inflačních očekávání, což může dokumentovat nejen šetření ČNB mezi nefinančními podniky, ale také oživení na realitním trhu a signály, že si domácnosti na prostředí vyšších úrokových sazeb začínají jednoduše zvykat.

Tento vývoj společně s jestřábími komentáři centrálních bankéřů reflektuje také korunový peněžní trh. Ten v posledních týdnech přecenil výhled na sazby směrem nahoru – aktuálně si dokonce pohrává s myšlenkou ještě jednoho 25bps zvýšení sazeb, přičemž s prvním poklesem sazeb počítá ve druhé polovině roku. My nadále předpokládáme, že ke startu uvolňování měnové politiky dojde na listopadovém zasedání, nicméně v kontextu současné rétoriky ČNB je rizikem spíše pozdější obrat kormidla, resp. i méně agresivní snížení sazeb, než se kterým v současnosti počítáme (v souhrnu 100bps v Q4 2023). Podobně vážně pracujeme i s rizikem signalizačního zvýšení sazeb, jehož pravděpodobnost v posledních týdnech vcelku podstatně narostla.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se nadále obchoduje v pásmu 23,30-23,40 EUR/CZK a zatím vyčkává na další impulsy. Včerejší komentář viceguvernérky Evy Zamrazilové zůstal v zásadě bez odezvy, jelikož nezaznělo nic moc nového. Zamrazilová zopakovala, že snižování sazeb není na stole, dokud nebude inflace jednociferná a zároveň nebude jasně mířit do koridoru 1-3 %. Dnes bude korunový trh sledovat výsledek březnové výrobní inflace, což bude jedno z posledních důležitějších čísel před květnovým zasedáním ČNB. Předpokládáme další zvolnění výrobních cen v průmyslu, které by mělo potvrdit převahu desinflační tlaků v celé ekonomice.

Eurodolar

Na eurodolaru vládne nuda, když se měnový pár obchoduje ve velmi úzkém pásmu. I dnes přitom kalendář očekávaných událostí neobsahuje žádná důležitá data. Do obchodování by tak snad mohly promluvit jen centrální bankéři, kterých má na straně ECB promluvit několik.
Dnes po ránu nicméně zpevňuje britská libra, která reaguje na vysoký výsledek březnové inflace (meziročně se udržela nad 10 %, meziměsíčně vzrostla o 0,8 %). Nepříjemné pro Bank of England je, že stále roste jádrová inflace (6,2 % meziročně).

Akcie
Americké akciové trhy včera prošly další nevýraznou obchodní seancí, když investoři nadále vyčkávali na nové impulzy. Všechny tři hlavní indexy na Wall Street nakonec zavřely poblíž svých pondělních konečných hodnot.
Výsledkovou sezonu odstartovaly již na konci minulého týdne banky a včera k nim přidaly svá čísla i Bank of America a Goldman Sachs. Akcie Bank of America posílily za poslední tři dny o více než 6 %, a navzdory silným číslům jen stěží hledaly další nákupní zájem. Výsledky investiční banky Goldman Sachs naopak moc radosti investorům nepřinesly, když banka zklamala mimo jiné i nízkými výnosy z obchodování. Akcie Goldman Sachs nakonec odepsaly přes 1 %.


Čtěte více:

Na akciovou rally dopadá stín protichůdných signálů
19.04.2023 5:58
Evropské akcie pokračují v růstu a šplhají na maxima z poloviny února....
Navzdory všem hovorům o krizi trhy finančnímu sektoru docela fandí. A pár poznámek k zátěžovým testům...
18.04.2023 17:22
Pětiletý růst zisků amerického finančního sektoru je nyní konsenzem od...
ASML prosperuje díky silné poptávce, Netflix doufá ve zlepšení po zákrokům proti sdílení hesel a futures jsou v červeném
19.04.2023 8:49
Své výsledky reportovaly ASML, Netflix či Heineken. Londýn předává své...
Netflixu ve čtvrtletí přibylo méně předplatitelů. Čeká lepší druhou polovinu roku i díky boji se sdílením účtů
19.04.2023 8:49
Netflixu v prvním čtvrtletí přibylo 1,75 milionu předplatitelů, méně n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů