Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velké americké technologie diktují vývoj celosvětového trhu. Jaká to přináší rizika a kde hledat diverzifikaci

Velké americké technologie diktují vývoj celosvětového trhu. Jaká to přináší rizika a kde hledat diverzifikaci

20.02.2024 15:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Technologické akcie společností s velkou kapitalizací nepohánějí pouze americký akciový trh, ale také trh celosvětový. Americké akcie nyní tvoří 70 % indexu MSCI World, který je benchmarkem pro společnosti s velkou a střední kapitalizací na 23 rozvinutých trzích. Jde o největší váhu, kterou získala země, od založení indexu v roce 1986. Pět největších amerických titulů s největší kapitalizací – Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon a Meta – tvoří téměř pětinu tohoto indexu.

Světový index MSCI mění váhy regionů a zemí na základě širších ekonomických trendů. Japonské akcie tvořily během 80. let před bublinou cen aktiv více než 40 % indexu. Na počátku roku 2000 vzrostly evropské trhy na více než třetinu váhy indexu díky silnému ekonomickému růstu. Žádný trh však nedosáhl tak vysoké úrovně koncentrace jako trh v USA.

„Pokud vložíte 1 dolar ze svého důchodového účtu do pasivního URTH,“ což je ETF od iShares kopírující index MSCI World, „70 centů půjde do amerických akcií a 18 centů do top 5 amerických akcií,“ řekl generální ředitel Goldman Sachs Scott Rubner 12. února.

Nedostatečná diverzifikace je však riskantní, protože globální trh je závislý na faktorech specifických pro danou společnost. Ale pro správce aktiv, a zejména pro ty, kteří se zaměřují na poskytování výnosů v kratším časovém rámci, neexistují jasné alternativy pro diverzifikaci, které mohou zajistit růst.

Riziko vysoké koncentrace

Hlavní investiční stratég BCA Research Peter Berezin uvedl, že tato koncentrace připomíná případy, které předcházely prudkým poklesům na trhu. Vysoké úrovně koncentrace trhu na konci 20. až počátku 30. let 20. století, stejně jako v roce 2000, byly zároveň vrcholem trhu, poznamenal. Je ironií, že akciový trh má tendenci růst v obdobích navyšující se koncentrace, řekl Berezin, a zároveň poznamenal, že není jasné, zda koncentrace dále poroste.

"Trh je právě teď na nebezpečné půdě," řekl Berezin. „Riziko, že se něco pokazí, je poměrně vysoké. Takže si myslím, že dlouhodobější investoři by měli brát to, co vidí nyní u této megacap tech rally, jako znamení, že párty pravděpodobně skončí do konce tohoto roku.“

Tato masivní váha amerických akcií oproti zbytku světa přichází v době, kdy velké technologické společnosti zaznamenaly růst akcií díky sázkám na to, že umělá inteligence posílí jejich zisky. Nvidia byla jasným vítězem loňské rally poháněné umělou inteligencí, když stoupla o více než 200 %. Výrazné zisky loni zaznamenaly také Meta Platforms, Alphabet, Microsoft a Apple. Čtyři z pěti akcií z této skupiny narostly i za letošní rok.

"Prémie, kterou mají, je pro nás nebezpečná. Dokud bude dynamika ve ‚Velké sedmičce‘, bude krátkodobá výkonnost portfolia záviset na jejích dobrých i špatných vlastnostech,“ řekl Phillip Colmar, výkonný ředitel a globální stratég MRB Partners, s odkazem na sedm největších amerických akcií podle tržní kapitalizace. "V pozdních fázích takovýchto růstů, kdy je všechno opravdu napěněné a euforie je obrovská, tu je riziko, že pokud se nezúčastníte, zůstanete mimo."

Stratég také zdůraznil podobnost současného růstu vysoké koncentrace s dotcom bublinou na konci 90. let, kdy mnoho krátkodobých investorů, kteří v roce 1999 diverzifikovali mimo technologie, bylo zlikvidováno těsně před prasknutím bubliny na začátku roku 2000. Ačkoli vysoká koncentrace obecně není pro trhy zdravá, „existuje mnohem aktivnější riziko při nevlastnění těchto jmen než při jejich vlastnictví,“ říká Mike Dickson, vedoucí oddělení výzkum a vývoj produktů ve společnosti Horizon Investments.

„Pokud jste aktivní manažer, není možné, abyste měli všechna tato jména nadvážená. Takže je to rozhodně náročné z pohledu aktivního řízení. Ale to nutně neznamená, že to nemůže pokračovat,“ dodal Dickson.

Příležitosti jinde

Dalším faktorem, který přispívá k nedostatečné diverzifikaci, je repatriace finančních prostředků ze zámořských trhů zpět do USA. Zejména krize důvěry na čínském akciovém trhu a geopolitické potíže v Evropě narušily sentiment na hlavních trzích. Colmar, který doporučuje diverzifikaci mimo americký trh, vyzdvihl Japonsko jako světlé místo v Asii. Zároveň jde také o jeden z tipů Warrena Buffetta. Navzdory posledním hospodářským číslům, která ukazují, že země sklouzla do recese, Colmar řekl, že je takticky na nákup.

„Byl bych rád, kdyby se domácí data postupně zlepšovala. To by to skutečně podpořilo,“ řekl Colmar. "Ale nemyslím si, že to začne odtud; myslím, že to začne globálním obchodním cyklem." V kombinaci s levným jenem a domácí dynamikou podporovanou vládou tu může být potenciál, dodal.

Japonský Nikkei 225 vzrostl v roce 2024 o více než 14 %, čímž překonal 4,9% růst indexu S&P 500. Za posledních 12 měsíců Nikkei vzrostl o 39,3 % a obchoduje se poblíž rekordních úrovní, které nebyly zaznamenány více než 30 let.

Ohledně příležitostí na evropských akciích jsou portfolio manažeři smíšení. Evropské společnosti dosahují lepších výsledků, ale obecný pesimismus vůči eurozóně vede k tomu, že se akcie obchodují se slevou a vytvářejí tak příležitost, řekl Colmar. „Ve světě, kde máte slušný globální růst a možná prostředí s vyšším výnosem dluhopisů, chcete být tam, kde máte na své straně podporu zisků a valuací,“ řekl stratég.

Berezin však zůstává pesimističtější, pokud jde o vyhlídky eurozóny. Investorům doporučil, aby se při hodnocení svých alokací zaměřili spíše na sektory než na regiony. Ačkoli jsou evropské akcie obecně levné kvůli tomu, že má tento region málo technologií, tak ty technologie, které má, „jsou ve skutečnosti docela drahé,“ řekl Berezin a jako příklad uvedl holandského výrobce čipů ASML.

Europe Stoxx 600 narostl meziročně jen o 2,6 %, čímž zaostává za indexem širokého trhu v USA. Indexy jednotlivých zemí na tom nejsou o moc lépe. Britský FTSE 100 je za rok nižší o 0,3 %, zatímco španělský IBEX 35 je nižší o více než 2 %. Zatímco německý DAX a francouzský CAC 40 jsou každý kolem 2 % a 3 % výše, ale stále nedosahují výkonnosti S&P 500.

Zdroj: CNBC

 
 

Čtěte více:

Scénář tvrdohlavé inflace, růst americké a evropské ekonomiky a akciové trhy
16.02.2024 17:42
Commerzbank nepředpovídá pro letošní rok evropské ekonomice recesi, al...
Goldmani zvyšují svůj odhad S&P 500 do konce roku, rally budou pohánět vyšší zisky
20.02.2024 10:31
Jen několik měsíců poté, co stanovili pro index S&P 500 cílovou hodno...
Sazby a kapitálové trhy v USA a v Evropě ve scénáři utlumenějšího růstu a tvrdohlavější inflace
19.02.2024 18:11
Commerzbank to v Evropě ani v USA nevidí letos ně nějaký růstový boom ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data