Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zahraniční obchod překvapivě s přebytkem: dvě strany dobré zprávy

Zahraniční obchod překvapivě s přebytkem: dvě strany dobré zprávy

05.01.2005 9:30
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Schodek zahraničního obchodu se v listopadu překvapivě přehoupl do přebytku 5,2 miliardy korun z říjnového schodku 4,1 miliardy korun. Po 11 měsících loňského roku dosahovalo záporné saldo obchodní bilance pouze 13 miliard korun, což je nejnižší hodnota od roku 1993. Impozantní dojem této informace poněkud kazí skutečnost, že důvodem není překvapivé zvýšení vývozu, ale nečekaně nízký dovoz.

Vývoz se meziročně zvýšil o 33,2 %, což odpovídá aktuálnímu výkonu českého průmyslu, růstu vývozních cen a kalendářním variacím. Listopad měl o 2 pracovní dny více než stejný měsíc předchozího roku, zatímco říjen, kdy se vývoz zvýšil o 16,6 %, měl naopak o dva dny méně. Naše prognóza tempa růstu vývozu bylo dokonce ještě o něco vyšší. Za výrazným zvýšením celkového vývozu stojí především vyšší vývozy osobních automobilů, výpočetní techniky, televizorů a další elektrotechniky. Téměř o polovinu vzrostl vývoz chemikálií.

Hlavní příčinou překvapivého přebytku obchodní bilance je ovšem nízký dovoz. Zatímco v předchozích měsících šla tempa růstu vývozu a dovozu více méně ruku v ruce, v listopadu byl růst vývozu podstatně nižší (+20,4 %). Částečně tomu napomohl pokles cen minerálních paliv. Ceny plynu sice v listopadu ještě mírně stoupaly, ropa ovšem výrazně korigovala předchozí růst cen. Poklesu dovozních cen pomohl také slábnoucí dolar. Klíčem k překvapivě nízkému dovozu je ovšem dovoz investičního zboží. Již v říjnu bylo tempo růstu dovozu strojů s dopravních prostředků poměrně nízké. Příznivý vývoj zahraničního obchodu nemusí být jen výsledkem příznivého vývoje exportu, ale také zpomalení růstu domácí poptávky, v tomto případě investiční aktivity. Struktura výdajových položek HDP a jejich příspěvků k růstu ekonomiky bude zřejmě ve 4. čtvrtletí odlišná než v první polovině roku.

Po zahrnutí dnešních údajů a přehodnocení vývoje dovozu očekáváme, že se celoroční schodek obchodní bilance v loňském roce pohyboval na úrovni 25 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2003 by tak byl schodek o 46 miliard korun nižší. Na změny směnných relací připadá 31 miliard korun, reálné zlepšení by mělo činit zhruba 15 miliard korun.


Váš názor
  • teda
    12.01.2005 16:05

    kurva bejci chtel bych mit vase starosti. fakt. misto abyste se starali vo sebe a svy rodiny aby meli co jist i za dva roky, tak tu mlatite prazdnou slamu. ach jo
    chytrej
  • Pokud
    07.01.2005 13:00

    Pokud dolar zacne posilovat, coz by v prvnim pololeti mel, muze koruna prolomit 30 a pozvolna se vydat k 28 CZK/EUR, to by mela rikat tato cisla.
    Nero
  • Při vývozu hodnoceném v penězích
    07.01.2005 11:30

    vemte též do úvahy kolik si nadhodnotí své zboží firmy, které mají v ČR od naší socialisticko komunistické vlády daňové prázdniny (10 let)Tak se na papíře vidí úspěch a ve skutečnosti máme stále více jen holé zadky.Z čísel se nikdy nikdo nenasytil.Jen hlupáci jim věří.Každý člověk z ekonomiky vidí realitu. Zahraniční firmy vykážou velké vývozy - velké zisky - vykážou velké dnové základy ale daně platit nemusí.Vyperou si své výdělky např. z Německy u nás a zlegalizují si své příjmy.Jen my jim to tu žereme a opíjíme se z těchto nesmyslných čísel.
    Iluze č.2
  • Iluze
    06.01.2005 9:27

    Dovoz sledoval celní úřad prostřednictvím JCD.Nyní, když jsou hranice volné, se zboží nakoupí v zahraničí a doveze a prodá načerno.Jinak množstevně je dovoz spíše vyšší.Je to logické při výši našeho DPH a daní.
    orada poisson
    • Orado
      07.01.2005 10:02

      No vzhledem k tomu, že vývoz vzrostl o 20%, žijete v iluzích spíš vy. A navíc zboží se vyváží a dováží bez DPH, takže to sem nepleťte.
      Mirek Šejna
      • ano i já jsem si byl koupit lyže v Německu
        07.01.2005 11:22

        Místo DPH 19 % jsem zaplatil jen DPH 16 %.Na hranicích jsem již nic hlásit nemusel a tak se i mé lyže nedostali do statistiky.Kolik občanů to také tak dělá se vším i elektronikou ? A to ještě jsem neřekl, že ty lyže byly o 3 tisíce levnější než u nás.
        milan
        • Milane
          07.01.2005 12:23

          a co když přijede turista z EU k nám a nakoupí tady třeba české broušené sklo, bžuterii nebo šperky s granáty. Mnohé z toho je dražší než ty vaše lyže z Německa. No a on to ten turista pak v klidu proveze přes hranice, aniž by to nahlásil celníkům a dokonce nám tady za to nechá 19% DPH. Takže ony se ty individuální nákupy přes hranice jaksi vyrovnají.
          tazatel
      • Ano
        07.01.2005 10:25

        Pravda je ze sa tovar vyváža bez DPH a dováža sa bez DPH, ale keď sa dovezie uplatňuje sa naň DPH a to mal na mysli "ILUZE" , ja si myslím, že rozdiel medzi ČR a SR je, že na Slovensku sa pomaly ale iste neoplatí špekulovať ale všetko priznať.
        Rasto z LM
        • Vazeny pane
          07.01.2005 17:47

          Vazeny pane,musim konstatovat,ze vam jen zavidim.System,ktery zavedlo Slovensko nebo Estonsko je opravdu daleko daleko lepsi nez socansko komunisticky system cesky.Preji vam aby vam to vydrzelo.
          dodo
  • Čísla to nejsou špatná, ale..
    05.01.2005 22:43

    Problém je, že nás čeká ještě několik revizí, protože náš statistický úřad je jak známo spolehlivost sama..
    Pavel
  • neni nad cim jasat
    05.01.2005 17:10

    To prece jen odrazi situaci v CR.Lide maji cim dal hloubeji do kapsy.To se odrazi na dovozech.Daleko lepsi by pro nas bylo kdyby jsme meli zapornou bilanci vyvazenou prilivem investic.To v soucasne dobe signalizuje rostouci a zdravou ekonomiku.
    dodo
    • ale je
      07.01.2005 17:24

      Při pohledu na fronty v hypermarketech, zácpy na silnicích, množství čechů který potkáš od maroka až po maledivy bych neřek že si žijem tak špatně jak si pořád někdo stěžuje. Pamatuju jak byl můj sen vydělávat 8.000 kč/měs, to kdybych dneska přines domů tak bych se musel stydět.
      pavel 3
      • S tema hypermarketama pomalu.
        07.01.2005 18:07

        Tech par obchodaku ktere tady mame? To je smesne.Je jasne,ze kdyz maji napriklad OD v Hradci Kralove spadovou oblast 60 km tak se tam par lidi vzdycky sejde.V kazdem vetsim meste v USA je vic supermarketu nez v cele CR. Zacpy na silnicich jsou proto,ze mame asi nejhorsi silnicni sit v Evrope. Schvalne se podivejte az budete nekde v zahranici v jakych hotelech bydli Cesi a v jakych treba Rusove nebo Nemci. Ale jinak jsme nejlepsi.
        dodo
    • samozřejmě že je nad čím zájat
      05.01.2005 21:27

      ty investice se přeci někdy musejí projevit na vyšších exportech
      Klemix
      • tak jasejme soudruzi
        06.01.2005 11:41

        Je zajimave ze nad podobnymi cisly jasaji politici a obcane v socialistickych zemich.(napr CR nebo Spanelsko)Realne je nase ekonomicka situace velmi spatna a v dohledu nevidim zlepseni.Neumerne se zveda zadluzovani jak obyvatel tak podniku.Kupni sila klesa i pres relativni rust mezd.Dochazi k dalsimu a dalsimu zatizeni.(energie,banky,poplatky atd atd atd)A nakonec chci upozornit Klemixe,ze jsem psal o tom proc se snizuji dovozy.Jasat nad vyvozem,ktery byl smesny a zvednul se o par procent je prinejmensim nalhavani sam sobe.
        dodo
        • Soudruhu Dodo
          07.01.2005 9:50

          tak růst vývozu o 33% vám připadá směšně nízký? A o kolik procent by měl vývoz růst, aby se vám zdálo, že je dostatečný? Připadáte mi jak soudruzi bolševici, když hodnotili "neúspěchy" kapitalistické ciziny.
          Mirek Šejna
        • Re: tak jasejme soudruzi
          06.01.2005 14:24

          Jenomže ten vývoz vzrostl přes aktuální kurs měny. Co na tom vidíš spatného a kde vidíš lhaní? A že by klesala kupní síla, tím si taky nejsem jistý - kdes to četl?
          Pavel 2
          • na rozdil
            06.01.2005 16:11

            Na rozdil od nekterych jen nepapouskuju nazory ktere jsem nekde cetl,ale pozoruju jak stoupaji ceny energii,pojisteni,poplatku.surovin atd atd atd.Napriklad uvedu,ze jen ceny zeleza stouply o 100%.Stoupaji a budou ceny najmu a podobne.Sleduju jak moc se zvedlo zadluzeni obyvatel.A mozna na rozdil od jinych si dobre pamatuju,ze nam bylo uz pred triceti lety argumentovano uplne stejnymi argumenty.Podivejte se napriklad vedle na Slovensko.Jen treba na priliv opravdovych investic.Muj nazor je,ze si ve sve samolibosti zadelavame na velky prusvih.Ale po pristich volbach se proste jen rekne "to ne my ,to ti pred nami".
            dodo
            • ad Slovensko
              07.01.2005 14:59

              tak já se koukám na příliv investic na Slovensko a je stále výrazně nižší než u nás. Takže co tím chceš říct??
              Klemix
              • dovetek
                07.01.2005 20:01

                Priliv opravdovych investic se na Slovensku pozna rapidnim narustem pracovnich mist a tim i snizovanim nezamestnanosti.U nas se jen mluvi o tom jak jsme zajimavi pro zahranicni investory,ale nezamestnanost u nas klesne jedine tehdy kdyz socani vymysli dalsi urednicka mista.(nebo nektera nezrusi napr.naprosto nepotrebne celniky)Srovnejte si nektere udaje a uvidite,ze "jaksi nepasuji". Taky se podivejte na udaje o kolik se zvysily naklady na bydleni a o kolik se zvedly ceny a srovnejte to s narustem mezd a hlavne s narustem duchodu.Uvedomme si,ze v nasi prestarle spolecnosti je to dosti podstatny udaj.Zjistite,ze vetsina lidi CR si muze koupit mene nez loni.Zatim se to jeste resi zadluzenosti,ale to jeste vic situaci zhorsi.
                dodo
              • Cemu rikate priliv investic?
                07.01.2005 17:53

                Spekulativnim nakupum ceske koruny?Nebo spekulativnimu nakupu akcii ceskych podniku? Ja mel na mysli investice do opravdovych podnikatelskych aktivit ktere prinesou v budoucnu ekonomicky rust.
                dodo
            • Soudruhu Dodo
              07.01.2005 10:08

              Víš, proč vzrostly ceny železa? Protože je o ně ve světě nebývalý zájem. No a v mezinárodním obchodu funguje něco, čemu se říká poptávka a nabídka. Ale předpokládám soudruhu, že kdybys to železo prodával ty, tak bys to prodal za cenu, kterou ti nadiktovala socialistická plánovací komise na 5 let dopředu, že?
              Mirek Šejna
              • ale ale Sejno
                07.01.2005 17:40

                Ja neprodavam zelezo.Ja jen tvrdim,ze klesa kupni sila ceskeho obyvatelsva a to se projevuje na dovozu.Platy a vubec prijmy vzrostly daleko mene nez ceny a vydaje vubec.Zapomina se na to,ze v roce 2004 podstatne vzrostly ceny sluzeb,potravin,surovin atd atd.(jedina vyjimka je benzin,ale to je prechodne)Uvadena inflace je z nejakych duvodu zkreslovana.V tomto roce nas ceka dalsi rany v podobe mnoha novych poplatku a hlavne ve vyssich cenach energie zapricineneho statnim podnikem)Ekonomika je tvrde brzdena socanskou klikou.(ktere jak jsem si uz vsimnul vy celkem nadrzujete)A jeste jeden dodatek.Pokud vyvazite prd tak zvyseni vyvozu o 33% je zase jenom prd.
                dodo
  • dobrá zpráva
    05.01.2005 12:19

    Ano, to jsou velmi slušný čísla. Doufejme, že se nedočkáme revize a pokud ne, kéž by to tak vydrželov letos...
    Martin Štros
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m