Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Oslíčku otřes se … a najdi miliardy na důchody

25.05.2004 15:46
Autor: 

Kouzelného oslíčka, bezedný měšec nebo nekonečně štědrý ubrousek by ministr financí potřeboval víc než sůl. Pomalu začíná sezóna sestavování rozpočtu na příští rok a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach neváhal a pospíšil si s žádostí o prostředky na výplatu důchodů v příštím roce. Jeho představou, za niž sice není ochoten položit život, ale ministerské křeslo, je zvýšení starobních penzí o pět až šest set korun měsíčně. Kolik by musel jeho kolega z resortu financí najít ve své pokladně?

Důchody se zvyšovat budou. To je téměř jisté. Možností je ovšem několik. Kromě návrhu ministra práce a sociálních věcí, jsou ve hře ještě dvě možnosti: První z nich je valorizace ve výši inflace a jedné třetiny růstu reálných mezd, jak předepisuje zákon. V takovém případě by se průměrný starobní důchod zvýšil z letošních 7 227 Kč na 7 505 Kč (podle našich odhadů vývoje cenové hladiny a mezd), tj. o 278 Kč. Relace průměrné starobní penze a průměrné hrubé mzdy by klesla z letošních 40,6 % na 39,7 %. Nicméně v reálném srovnání by průměrný důchod převýšil úroveň roku 1989 o 0,4 % (za předpokladu, že se životní náklady penzistů zvýší stejně jako cenová hladina ve spotřebním koši zaměstnanců). Na základě našeho modelu důchodového systému by se v tomto případě výdaje na důchody zvýšily z letos plánovaných 232 mld. Kč na 241 mld. Kč.

Druhou možností je, že se vláda pokusí dodržet slib, že poměr průměrného starobního důchodu a průměrné hrubé mzdy neklesne pod 40 %. Aby se tak stalo, musely by být penze valorizovány o inflaci a dvě třetiny růstu reálných mezd. Průměrný důchod by se zvýšil o 343 Kč na 7 570 Kč a úroveň z roku 1989 by reálně převýšil o 1,3 %. Jenže ve státním rozpočtu by se muselo nalézt o dvě miliardy více, neboť celkové výdaje na důchody by stouply na 243 mld. Kč.

Obr.: Mzdy a důchody v posledních patnácti letech

Ministr práce a sociálních věcí se hodlá zasadit o zvýšení průměrné penze o pět až šest set korun. Průměrný starobní důchod by tak vzrostl o 6,9 % na 7 727 Kč, resp. 8,3 % na 7 827 Kč. V poměru k průměrné mzdě by dosáhl 40,8 % (resp. 41,4 % při valorizaci o 600 Kč). Úroveň z roku 1989 by byla reálně překročena o 3,4 % (4,7 %). Výdaje na důchody by dosáhly 248 mld. Kč v případě valorizace o 500 Kč, nebo 252 mld. Kč při valorizaci o 600 Kč. Realizace požadavku ministra práce a sociálních věcí by tedy vedla ke zvýšení výdajů na penze o 16 až 20 mld. Kč ve srovnání s letošním rokem a byla by o 7 až 11 mld. Kč dražší než minimální valorizace stanovená zákonem.

Kvůli nepříznivé demografické situaci a liknavosti vlády přizpůsobit tomu penzijní systém se vláda dostává do dvojích kleští. Na jedné straně by ráda zachovala životní úroveň důchodců (tj. relaci penzí ke mzdám), zároveň ovšem hodlá redukovat rozpočtové schodky. Pro letošek a několik následujících let si vláda vypomohla zvýšením části sociálního a sociálního zabezpečení připadající na důchody na úkor příspěvku na politiku zaměstnanosti. Tuto „parametrickou reformu“ ovšem nelze opakovat donekonečna, ani zvyšovat celkové daňové zatížení práce (viz Odborářské mýty aneb jak je to s vedlejšími náklady práce a nezaměstnaností). Přestat schovávat hlavu do písku a pochopit podstatu problému není složité (viz analýza Důchodové trápení: děti, peníze nebo chudoba?). Jen to chce přestat hledat kouzelné oslíčky a najít odvahu.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • jde o uplne neco jineho
    04.06.2004 21:47

    Porad se jenom lze.Nejen ze nebude na duchody.Ono nebude skoro na nic.Uvadeny rozpocet je naprosto lzivy.V teto zemi se kazdorocne zvetsuje dluh nekolikansobne rychleji nez se uvadi.Prikladem muze byt udrzba silnic nebo zdravotnictvi.Vsichni vi ze jen v techto oblastech rostou dluhy statu neuveritelnym tempem.Jedinou cestou jak z toho ven je podpora podnikani,snizeni dani a hlavne odbourani byrokracie.Jenze tady se ve vsech trech bodech deje presny opak.
    dodo
  • porovnanie
    26.05.2004 9:16

    Opravte ma ak sa mylim, ale nie su dochodky v grafe ciste, zatialco hrube mzdy su hrube? aky by bol priebeh pri cistej mzde.. inak s vyznenim clanku samozrejme suhlasim
    iMackie
  • Skromný pan Marek
    25.05.2004 18:28

    Tentokrát pan Marek postupuje neobvykle skromně. Neradí kupodivu vládě co by měla udělat, ale jen konstatuje že nic moc racionálního udělat nemůže. Zapomíná ovšem dodat že kdyby měla vláda těch v bankách a kampeličkách vytunelovaných 720 miliard ztracených za vlád ODS tak by měla ještě peníze na rozhazování.
    Černý
    • Pane Černý,
      26.05.2004 7:29

      já se také nechci zastávat ODS a nejsem ani odborník na tuto problematiku, ale co takhle přiznat, že období, kdy vládla ODS sebou také neslo nějaké "transformační náklady" kdy se centrálně plánovaná ekonomika musela změnit na ekonomiku tržní. Bohužel asi nejde přeskočit vývoj. Vy byste to zvládl zřejmě daleko lépe, že? A když jste načnul to rozhazování, je štěstí, že tato vláda nemá z čeho rozhazovat. On by byl ten schodek i tak stejně veliký, protože by se všechny volné prostředky lidově řečeno prožraly a stejně by bylo málo.
      Michal
      • "Transformační náklady"
        26.05.2004 8:52

        "Transformační náklady" je ohraná Klausova písnička, za kterou se daly schovat jakékoliv chyby kohokoliv. Předpokládám, že do transformačních nákladů zařadíte i vytopení pražského metra, prohranou arbitráž se CME, tunelling Harvardských fondů atd. atd. - no není mistru Železnému na stará kolena s Cony špatně, Koženému výhled na moře zatím žádné příčky také nakazí (uvidíme, co dokáže americká justice, když ta naše je "schopná" tak akorát přivést spory do Bruselu, kde to zase my všichni zaplatíme) . Jak se dělá transformace se mohl Klaus podívat v Číně - jasné zákony, rychle vymahatelné (nechme stranou ideologie) a postupné otevírání světu - reforma prakticky bez jakýchkoliv "transformačních nákladů". Co se týká důchodů - jediná rozumná cesta je zvrácení katastrofálního demografického trendu - nízká porodnost, vysoká rozvodovost (v loňském roce padl bohužel další rekord) - tedy urychlená podpora mladých rodin (i na úkor důchodců), protože pokud to tak půjde dál, tak nebude ani na důchody pro stávající důchodce. Co se týká důchodového systému - pokud je společnost zdravá, budou fungovat oba (jak průběžný tak i spořící). Pokud ale společnost vymírá (což se bohužel děje, rodí se u nás méně dětí, než za obou světových válek ....), pak průběžný je rychlejší cestou do pekel.
        PaulC
        • Mala Technicka
          17.06.2004 11:23

          Cina samozrejme jede a pristich pet sest let o ni hodne uslisime . Zacne se asi nafukovat Cinska investicni bublina. Ma vsak jednu slabost stejne jako treba Japonsko a na to taky ta bublina praskne. Ta slabost se jmenuje vytunelovane banky.
          J.Baltazar
        • No nejsem takový odborník,
          26.05.2004 10:37

          ani neznám pozadí jednotlivých prohraných arbitráží, Vy zřejmě jste informovaný podrobně. Nevymahatelnost práva a pomalost soudů není přece věcí jen Klause, za prohrané arbitráže zdá se může liknavost a neschopnost státních úředníků. Já bych to tak nesoudil. A Čínu bych sem netahal. Nabídněte životní úroveň běžného číňana tomuto národu a řekněte své názory "podpora rodin na úkor důchodců" veřejně. Určitě získáte podporu, budete zvolen a budete moci s tím něco udělat a napravit.
          Michal
          • Populistické proklamace
            17.06.2004 16:19

            Ve svém příspěvku jste uhodil hřebík na hlavičku - kdokoliv bude u vesla (koryta), bude dávat přednost populictickým řečem, které mu zajistí (znovu)zvolení. Racionalita jde stranou, do zcela nutných a nezbytných reforem se nikomu nechce a nebude chtít. K dalším komentářům - zcela souhlasím s tím, že za vlády Klausovy ODS s Luxem v zádech došlo ke zcela účelové deformaci zákonů, ve kterých ne náhodou chybí limit a sankce. Vidíte někdo světlejší zítřky?
            Inka
          • Vymahatelnost práva
            26.05.2004 12:30

            Aby mohl soudce soudit rychle, musí mít jasné zákony. Zákony z dob Klausových vlád byly ovšem vytvořeny tak, aby v nich sankce nebyly žádné nebo v praxi nevymahatelné - viz. Zákon o konkurzu a vyrovnání, tedy živná půda pro tunelování a korupci. S Čínou jste opět vedle - dynamika jejího hospodářského růstu je to, oč se tu jedná - proto jsem také uvedl ideologii nechme stranou. Ostatně G. Bush starší je častým návštěvníkem místních komunistických pohlavárů, kterým nesmíme dodat pasivní radiolokátory, přičemž USA jim poskytly doložku nejvyšších výhod a čile s nimi obchodují ...
            PaulC
    • ODS versus CSSD
      25.05.2004 23:09

      nechci se zastavat ODS, ale pochybuji, ze za vlady CSSD by se z bank a kampelicek ztratilo mene. Navic CSSD je u moci uz dostatecne dlouho na to, aby dokazala, ze dokaze take neco jineho nez se jen vymlouvat na ODS!
      Vasek
      • ČSSD x ODS
        03.06.2004 16:09

        Nechci se zastávat ČSSD, jenže nezapomeňte, že ODS zprivatizovala (nechala rozkrást) 3/4 českého průmyslu. ČSSD přišla, až když bylo po všem a k vyžranému krámu. Nebylo co prodávat, aby se to strkalo do státního rozpočtu, co zbylo, bylo pro pláč. Myslím, že jim není co závidět, i když blbostí se taky nadělali dost.
        Jarmila
Aktuální komentáře
07.05.2024
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
    Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
    6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
    7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
    7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
    8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
    9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
    9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
    11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
    13:00BP PLC (03/24 Q1)
    13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
    14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
    22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)