Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Deficit běžného účtu platební bilance prudce narůstá!

04.12.2000 10:20
Autor: 

ČNB dnes zveřejnila údaje o platební bilanci za první tři čtvrtletí tohoto roku. Patria ve třetím čtvrtletí očekávala deficit na úrovni 400 mil. dolarů, deficit je však ve skutečnosti o 112 mil. dolarů vyšší. Od začátku tohoto roku se deficit běžného účtu vyšplhal na 1 236 mil. dolarů, ve stejném období loňského roku přitom běžný účet vykázal deficit jen na úrovni 353,7 mil. dolarů. Je tedy jisté, že se běžný účet platební bilance ČR prudce zhoršuje.

Dnes zveřejněné výsledky běžného účtu jsou prvním vážným varováním. Jistě, bylo by možné argumentovat drahou ropou a jinými nerostnými palivy, ale to by nebylo úplné. Na zhoršení situace se podílí také oživení domácí poptávky, zejména investiční poptávky. V průběhu letošního roku jsme mohli pozorovat výrazný nárůst dovozu strojů a dopravních prostředků. Bilance služeb sice vykazuje příznivý vývoj (i když ve 3. čtvrtletí letošního roku byl přebytek mírně nižší, než ve stejném období minulého roku), její přebytky však nestačí kompenzovat rychle se prohlubující deficit obchodní bilance. Podle našich odhadů dosáhl schodek běžného účtu ve třetím čtvrtletí 4,1% HDP.

Finanční účet za první tři čtvrtletí vykázal přebytek 59,4 mld.Kč, což je, více než činil schodek běžného účtu. V samotném třetím čtvrtletí však došlo k obratu, když přebytek finančního účtu činil pouhých 7,9 mld. Kč oproti schodku běžného účtu ve výši 19,9 mld. Kč. Vývoj finančního účtu v současnosti určují dva faktory: příliv přímých zahraničních investic a odliv portfoliových investic. Prvně jmenovaný faktor se vyvíjí dle předpokladů, odliv portfoliových investic však opět posílil. Vzhledem ke stagnaci domácích úrokových sazeb a růstu sazeb v USA a Evropské unii se českým investorům nabídla šance investovat výhodněji v zahraničí než doma, často do instrumentů s vyšším ratingem, než mají domácí finanční instrumenty. K odlivu kapitálu dochází tak u ostatních investic. Díky tomu se přebytek finančního účtu zužuje a platební bilance jako celek se tak dostala poprvé po téměř třech letech opět do mínusu, díky čemuž se snížily celkové devizové rezervy.

Vyhlídky pro blízkou budoucnost bohužel nejsou nijak růžové. Na výraznější pokles cen nerostných surovin si patrně ještě nějakou dobu budeme muset počkat. Hospodářský růst v Evropské unii, Spojených státech, ale např. i v Maďarsku zpomaluje, což se projeví na vývoji českého exportu. Naopak domácí hospodářství by mělo dále zrychlit svůj růst a s tím lze očekávat pokračování rychlého růstu dovozu. V součtu to může znamenat další prohlubování deficitu obchodní bilance a tedy i běžného účtu platební bilance, neboť přebytek bilance služeb nebude stačit pokrývat rostoucí schodky obchodní bilance.

Naše prognózy, které nepovažujeme za přehnaně pesimistické, v současnosti ukazují na pokračování negativních tendencí na běžném účtu, což by mělo vést v roce 2000 ke schodku ve výši přes 100 mld. Kč, 5,3% HDP, a v roce 2001 až ke 130 miliardám korun, tj. 6,2% HDP. V roce 1996 dosáhl schodek 116,5 mld. Kč, nebo-li 7,4% HDP a stal se jednou z hlavních příčin měnové krize. Dnes jsme sice v jiné situaci, v ČR je dnes podstatně méně „horkých“ peněz, přesto nelze popřít, že se opět posouváme k hraně, jejíž převýšení by mohlo znamenat další negativní otřes.

Na druhou stranu v Polsku můžeme pozorovat již delší dobu vysoké schodky běžného účtu a otřesy měny byly doposud jen slabé. Kumulace problémů v jednotlivých rozvíjejících se ekonomikách však může mít negativní synergický efekt, který by mohl vést ke spuštění hromadných výprodejů pozic v jejich národních měnách, včetně korunových pozic zahraničních investorů.

Jedním z hlavních úkolů pro hospodářskou politiku se v současnosti stává udržení rozumné míry vnější nerovnováhy, abychom nemuseli znovu projít hospodářským propadem. Vhodným opatřením by byla především fiskální restrikce. K utlumení domácí poptávky bude možná nezbytné i zvýšení úrokových sazeb. Česká ekonomika si zkrátka v současnosti nemůže dovolit příliš rychlý růst, nemá-li střídavě rychle růst a procházet hlubokými propady.

(David Marek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.