Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: ČR je v desítce nejoblíbenějších zemí pro přímé investice

ČTK: ČR je v desítce nejoblíbenějších zemí pro přímé investice

11.07.2007 12:34
Autor: 

Praha 11. července (ČTK) - Česká republika patří mezi deset nejatraktivnějších zemí světa pro přímé zahraniční investice a s Brazílií se dělí o 9. až 10. místo. V Evropě je pak Česko na žebříčku zvažovaných budoucích investičních projektů na 3. místě za Německem a Polskem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young. Podle něj může ČR v následujících letech čekat další velký příliv přímých zahraničních investic.
Obchodní ředitel Ernst & Young v ČR Richard Singer dnes novinářům řekl, že nejatraktivnější zemí pro investory je podle průzkumu s velkým náskokem Čína (48 procent oslovených investorů), následovaná Spojenými státy (33 procent) a Indií (26 procent). ČR považuje za atraktivní sedm procent respondentů, což je o procento méně než předcházející rok.

"ČR sice oproti loňsku v žebříčku poklesla, stále ale soupeří se zeměmi typu Indie nebo USA. Ze středoevropských zemí je v první desítce už jen Polsko," uvedl Singer. Česko tak podle něj patří k zemím, které v příštích letech čeká příliv přímých zahraničních investic. "Zároveň už teď je zřejmé, že budou více směřovat do náročnějších odvětví," upozornil Singer.

Respondenti průzkumu podle Singera vkládají největší naděje do střední a východní Evropy. Téměř tři čtvrtiny z nich věří, že tento region bude v budoucnu pro investice ještě atraktivnější. Polovina účastníků průzkumu plánuje investovat v rozšířené EU. V Evropě se ale zájem investorů přesunuje na východ. Z první desítky nejatraktivnějších zemí proto vypadly Francie a Španělsko. Své postavení si stále drží Německo a Velká Británie. "ČR může i v budoucnu z tohoto trendu těžit," podotkl Singer.

V Evropě by si ČR jako cílovou zemi pro své projekty zvolilo 13 procent investorů, větší přednost by dali jen Německu (20 procent) a Polsku (18 procent). Střední a východní Evropa podle Singera sice postupně přichází o své renomé regionu s nízkými mzdovými náklady, pro investory je však z hlediska budoucích projektů stále zajímavější než západní.

ČR loni prostřednictvím agentury CzechInvest získala 176 investičních projektů, které mají přinést investice za rekordních 114,617 miliardy korun. Projekty, jež dostaly investiční pobídku, by v budoucnu měly vytvořit 34.824 pracovních míst. Největší loni oznámenou investicí je záměr jihokorejské automobilky Hyundai vybudovat na severu Moravy automobilový závod. Výše této investice má činit přibližně 30 miliard korun.
Česko podle průzkumu Ernst & Young patří v evropském srovnání mezi země s nejvyšším podílem investic do automobilového průmyslu a z tohoto pohledu mu připadlo třetí místo. V Evropě ČR dokázala získat čtvrtý nejvyšší počet pracovních míst (17.369). Lépe na tom je pouze Polsko, Británie a Francie. Nejvíce investičních projektů proudí do Česka z Německa, USA a Japonska, objemem investovaných peněz jsou ale Japonci druzí, a to hned za Německem.

"V loňském roce vedl automobilový průmysl jak v počtu projektů, tak v celkovém objemu investic. Avšak podíl vytvořených vysoce kvalifikovaných pracovních míst na celkovém počtu nových pracovních pozic nedosáhl ani deseti procent," upozornil dnes generální ředitel CzechInvestu Roman Čermák. CzechInvest proto podle něj letos vyhledává projekty s vysokou přidanou hodnotou ve výzkumu a vývoji, informatice a sdílených službách. "Dále se snažíme motivovat stávající investory, aby rozšiřovali své výroby a služby na území ČR," dodal.

Investiční pobídky budou moci v budoucnu zřejmě dostávat pouze technologicky náročné provozy. Nejpřístupnější by mělo být investování v regionech s velkou nezaměstnaností, kde bude moci být hranice minimální investice nižší než v ostatních oblastech. Počítá s tím novela zákona, kterou již schválil Senát a nyní ji posuzuje prezident.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university