Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je to již krize, nebo jen přehnaná reakce?

Je to již krize, nebo jen přehnaná reakce?

01.08.2007 13:44

Krize na nemovitostním trhu se rozšiřuje a zařazuje najednou bankovní tituly mezi rizikové. Analytici nyní vidí příležitost pro výhodné nákupy.

Investoři nyní zatracují bankovní tituly. To lze vyčíst nejen z cen jejich akcií, když akcie finančních institucí v posledních týdnech patřily k těm zdaleka největším propadákům. Jako by to nestačilo, vládne na trhu úvěrových derivátů nálada téměř jako před koncem světa. Zde se v uplynulých dnech ceny za zajištění proti platební neschopnosti – tzv. Credit Default Swaps (CDS) vyšplhaly do znepokojivých výšin.

Čím vyšší je cena takového instrumentu, tím výše hodnotí trh pravděpodobnost insolvence banky. Jestliže například zajištění závazků německé Commerzbank (31 EUR, -2,27%) ve výši 10 mil. eur stálo mezi 10.000 a 20.000 eur, vzrostla cena za takový CDS během několika dní na 80.000 eur. Investoři tedy v současné době odhadují, že riziko nesplácení závazků je u této banky čtyřikrát větší, než je mnohaletý průměr. A Commerzbank (31 EUR, -2,27%) není vyjímkou. Podobně dramatická situace je i u ostatních německých i mezinárodních bankovních institucí.

„Ceny za úvěrové deriváty v podstatě vyjadřují, že aktéři počítají s přicházející finanční krizí,“ říká analytik úvěrových derivátů společnosti Unicredit v Mnichově Philip Gisdakis. „Trh je hnán pouhým strachem,“ dodává s tím, že vše začalo rostoucími výpadky u amerických rizikových hypoték, rychle to ale přeskočilo na ostatní oblasti úvěrového trhu.

Podle cen CDS mezinárodně operující banky dávno neprokazují finanční stabilitu, kterou jim přisuzují renomované ratingové agentury Moody´s, Standard & Poor´s a Fitch. Zatímco americká investiční banka Bear Stearns (121 USD, -4,74%), která je v centru pozornosti amerického nemovitostního tornáda, nese stále oficielně rating A1 od Moody´s, explodující kotace CDS však ukazují jiný obrázek: trh hodnotí riziko renomované banky stejně jako u nějaké pochybné druhořadé společnosti.

Také u Deutsche Bank (99 EUR, -2,02%), jíž Moody´s teprve nedávno zvýšil známku na druhý nejvyšší stupeň, mluví úvěrové deriváty zcela jinou řečí. „Taková diskrepance není dlouho udržitelná,“ říká Gisdakis. Buď ratingové agentury nezohlednily všechna rizika a zpožďují se za skutečným vývojem, nebo jsou aktéři na trhu úvěrových derivátů nadměrně pesimističtí.

Investoři se musí rozhodnout, komu budou více věřit. Úvěrové deriváty ve své současné podobě existují teprve několik let, a proto neexistují žádné zkušenosti s tím, zda jsou tyto instrumenty vhodné jako indikátory blížící se finanční krize. Na druhou stranu ratingové agentury v historii ne vždy prokázaly ten správný nos pro blížící se propad na kapitálových trzích. V případě současné krize na americkém nemovitostním trhu vztyčili červenou vlajku příliš pozdě a také během asijské krize přišlo snížení ratingů teprve poté, co situace eskalovala a investoři po celém světě přicházeli o miliardy.

Pokud bychom věřili analytikům finančních trhů, zažívají nyní úvěrové trhy fázi přehnané panické reakce. Odborníci sice nezpochybňují, že se krize na hypotéčním trhu a tím způsobené krachy hedžových fondů zanechají ve výsledcích bank své stopy. Ale ostatní oblasti jsou podle nich v jádru zdravé, takže negativní vliv z Ameriky může být více než vykompenzován.

„Úrovně kursů, které po výprodejích výrazně spadly, nabízí příležitost pro odvážné investory,“ říká analytik ABN (35 EUR, -1,86%) Amro v Londýně Omar Fall. „Ocenění je nyní tak výhodné, jako naposledy za krize hedžových fondů před devíti lety,“ upozorňuje. Všemi očekávaný domino-efekt podle něj nepřijde. Z krize na trhu hypoték podle Falla mohou vzejít ztráty ve výši 90 mld. dolarů, proti čemuž stojí finanční aktiva po celém světě v hodnotě 140 bilionů dolarů, což je více než 1500krát větší částka.

Favoritem většiny analytiků je nyní Commerzbank (31 EUR, -2,27%), která byla na trzích vzhledem ke svým aktivitám na americkém nemovitostním trhu tvrdě zasažena, přestože ohrožené úvěry jsou v porovnání s celkovým obchodem společnosti zanedbatelné.

Podle Welt Online


Váš názor
  • dva pohledy
    01.08.2007 15:57

    Fakt těžko říct co z toho vyleze. Na jednu stranu je jasné, že přes CDS a jiné deriváty byly dluhy subprime rozprodány do světa, takže to nepředstavuje pro banky téměř žádné riziko a tohle všechno tipuji jen na přehnanou psychoreakci, nezaloženou na rálniích. Na druhou stranu jsme měsíce až čtvrtletí před poklesem sazeb a to je přesně ta nejrizikovější doba, kdy vrchol M&A aktivity (i když potom co udělal včera Citadel to nevypadá, že by měl přijít credit crunch) předurčuje pomalý nástup poklesu cen aktiv a přicházející zpomalení ekonomiky. Stále se však přikláním k tomu, že tohle je jen menší turbolence a žádná krize nehrozí. Subprime nebude mít na banky významný vliv a za měsíc se může vesele nakupovat. Teď raději moc ne, celý týden budou chodit nová data o kdečem a trh bude silně volatilní. Kromě toho byl včera úplněk, tak teď může být jen klid před bouří a za čtrnáct dnů to může přijít nanovo. No uvidíme, dost možná je teď na trhu nejnižší místo...anebo také ne....
    nicknamed
  • Názory pana Omara Falla ...
    01.08.2007 14:52

    mně připadají jako kdyby automobilka poté, co u právě vyrobeného a prodaného kousku přestali z ničeho nic fungovat brzdy, říkala, že se to stalo jen v jednom případě. Co všichni blázníte?, říká Fall. Díky za takové odhady Falle. Tady nejde jenom o hypotéky, trh je přepálený všude, kam internetové dráty dohlédnou (se dostanou). Očekávám 20-30% pokles na vyspělých trzích do konce srpna. O rozvojových trzích (včetně ČR) se raději zmiňovat nebudu. Ale žádnou paniku, trhy se vždycky za nějaký ten rok vzchopily.
    Franz
    • Re: Názory pana Omara Falla ...
      03.08.2007 10:23

      Překopírovávám z názoru na jiný článek: Během nejhlubší krize v Německu ve dvacátých letech dosahovaly ceny akcií každý den nové rekordní hodnoty - díky inflaci. Kondratěvova zima je už dávno tady, ale peněžní expanze ji úspěšně maskuje. Když Bernanke hrozí, že bude shazovat peníze z vrtulníku, tak bych mu raději věřil. A ostatní centrální banky ho budou následovat. Zhodnocení peněz není pro žádnou z rozvinutých zemí přijatelné, znamenalo by to pro ně zhroucení nejen ekonomiky, ale i celého politického systému založeného na všeobsahující intervenci státu a mandatorních výdajích. Samozřejmě že je to jen korekce, byť může být hluboká a dlouhá. Jakmile začnou státy zachraňovat krachující finanční instituce a vyplácet střadatelům náhrady za znehodnocené vklady, dočkáme se nových rekordů.
      Zdeněk
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data