Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peníze z vrtulníku, inflace a akcie

Peníze z vrtulníku, inflace a akcie

08.06.2009 12:35

Jedna ze v současnosti nejpopulárnějších investičních tezí jde po linii: hodně peněz = vysoká inflace = růst cen akcií. Podívejme se na její relevanci:

Finanční krize do značné míry narušila standardní vazby ve finančním sektoru, včetně nástrojů a účinků monetární politiky. Fed se velice snaží zvýšit objem peněz v ekonomice, aby vyrovnal pokles rychlosti jejich oběhu. Na úrovni monetární báze (peníze a rezervy bank u Fed) tak došlo k masivní expanzi – trpaslíkem je proti tomu i vrchol roku 2000. Na úrovni dalších agregátů zdaleka ne – viz graf a vývoj M2 (peníze a jejich blízké substituty), agregátu, který je zřejmě nejvýznamnější pro predikci inflace:

M2

Zdroj: Fed

Inflační riziko pak plyne z toho, že objem peněz a rychlost jejich oběhu rychle „dožene“ produkční mezeru, kterou způsobilo oslabení ekonomiky. Jinak řečeno – od současné „vrtulníkové“ politiky Fed k vysoké inflaci je relativně hodně daleko.

Dejme ale tomu, že Fedu se nepodaří přistát na úzké přistávací dráze mírné inflace a ta se skutečně zvedne na vysokou úroveň. Co to udělá s akciemi? Pák působení je několik. První z nich je ta, že se akcie díky inflaci jednoduše „přecení“ na vyšší ceny v USD; pro zahraniční investory je riziko, že dolar zaplatí za špatné přistání více, než aby pouze vynuloval tento přeceňovací efekt. Druhý hlavní efekt působí na zisky firem – tj. na to, jak se během period vysoké inflace vyvíjí marže firem – jak se rozevírají, nebo svírají nůžky mezi výstupními cenami a cenami vstupními, zejména mzdami. A třetím bodem je působení inflace na požadované míry návratnosti (myšleno nad míru danou čistou změnou cen) – např. možné vyšší požadované míry návratnosti díky vyšší nejistotě.

Možných kombinací je dost, podívejme se na to, co říkají data. Studie „Stock Prices and Inflation“* tvrdí, že krátkodobý efekt inflace na návratnost akcií je negativní, až v delším období akcie dobře poslouží jako zajištění proti inflaci. Závěrem „Stock Prices, Expected Returns, and Inflation“** je opět, že díky negativnímu vlivu na reálné zisky a požadovanou míru návratnosti je efekt vysoké inflace na akcie negativní. Jinak řečeno - obě studie se v podstatě shodují na tom, že v reálném vyjádření není inflace pro akcie žádnou dobrou zprávou v krátkém období; určitá naděje na dobrý hedging proti inflaci je u akcií až v obdobím delším – několik let. Obávám se tedy, že v úvodu prezentovaná teze má daleko do tutovky ve smyslu vzniku vysoké inflace i zajištění se proti ní, či dokonce vydělání na ní přes akcie.

*„Stock Prices and Inflation“, James W. Kolari, Ali Anari, Journal of Financial Research, Vol. XXIV, No. 4, 2001
** „Stock Prices, Expected Returns, and Inflation“, Steven A. Sharpe, Federal Reserve Board - Research & Statistics, 1999 

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • M2 nebo M3?
    08.06.2009 14:29

    Jinak by vypadal graf v porovnání s agregátem M3, v evropském chápání (obsahuje M2, podílové listy fondů peněžního trhu, emitované dluhové cenné papíry se splatností do dvou let a repo operace). Takto není zřejmá expanze US bondů, a smířlivé vyznění grafu vede k umírněné interpretaci. Pro zajímavost: Proč FED agregát M3 již nějakou dobu nezveřejňuje?
    noname
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data