Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Expert: Automobilky si razí cestu krizí dobře, ekonomiku čeká delší dno

Expert: Automobilky si razí cestu krizí dobře, ekonomiku čeká delší dno

11.06.2009 11:43

Většina automobilek si razí svou cestu ekonomickou krizí docela dobře, uvedl v rozhovoru pro Patrii Online profesor Jeffrey K. Liker, expert na automobilový průmysl a zvláště pak na strategii automobilky Toyota (79,04 USD, -0,60%). „Samozřejmě, že jsou výjimky jako Chrysler (37,97 USD, 1,69%) a GM . Věřím ale, že se obě automobilky nakonec ukáží jako životaschopné společnosti; ovšem menší a více specializované,“ doplnil Liker výhled problémových automobilek.

Na druhé straně pomyslného spektra úspěšnosti obchodního modelu stojí právě japonská Toyota, které od lednového vyhlášení loňských prodejů vozů patří titul největší automobilky na světe. „Totyota ráda říká, že „jsme jako želva, ne jako zajíc,“ uvedl v rozhovoru Liker, který je autorem celosvětového bestselleru „Tak to dělá Toyota, 14 zásad řízení největšího světového výrobce“. Toyota podle něj dosáhla svého úspěchu pomalu jako želva, díky průběžnému zlepšování během desetiletí. Společnost neustále přizpůsobuje své produkty pro různé trhy tím, že rozvíjí „štíhlou produkci“ a díky tomu vyrábí auta vysoké kvality.

Velmi silnou roli ve fungování Toyoty hraje oddělení řízení lidských zdrojů (HR). „Zatímco v jiných společnostech oddělení HR v podstatě pouze vede záznamy o zaměstnancích, v Toyotě je zodpovědné i za rozvoj a morálku zaměstnanců,“ rozkrývá ústřední principy úspěchu Liker, který se studiem Toyoty zabývá už více než 20 let. Pracovníci HR jsou velmi aktivní v udržování kontaktu se všemi členy teamů. Mají poslední slovo v najímaní, povyšování a zvyšování platů. Organizují tréninkové programy, zahrnující výuku řešení problémů. „Někteří z nejvýše postavených lidí v Toyotě dokonce sami strávili určitý čas v oddělení řízení lidských zdrojů,“ podtrhuje významnost této divize pro celý podnik Liker.

Americký trh s automobily v květnu dále klesal a tamní automobilky General Motors, Ford (6,19 USD, -1,12%) a Chrysler utrpěly dvouciferné ztráty na prodeji a svými úspornými osobními vozy jim podíl na trhu dále ubrali právě japonští výrobci. Toyota Motor sice za květen vykázala meziroční pokles prodeje v USA o 40 procent, meziměsíčně však její odbyt stoupl o 21 procent. „Základem sytému fungování Toyoty je dlouhodobé myšlení. Firma dělá vše, co může aby i nadále investovala do budoucnosti, a to i za současných podmínek, kdy prodělává,“ rozkrývá úspěšnou strategii jedničky na trhu automobilů Liker. Na rychlé následování systému řízení této jedničky v odvětví je však podle Likera vzhledem k současné krizi již pozdě. Existuje však výjimka mezi automobilkami, která nezaspala příležitost a převzala něco z nosného know-how Toyoty: „Automobilka Ford v mnohých ohledech zkopíroval aspekty fungování Toyoty, pokud jde o rozvoj produktů i samotnou výrobu. Nejdůležitější věcí, kterou se ve Fordu naučili v nedávné době, je, že je důležité rozvíjet takové produkty, které zákazníci opravdu chtějí, a vyrábět vozy vysoké kvality,“ řekl v rozhovoru Liker.

Jeffrey Liker působí také jako konzultant společnosti Optiprise, která pomáhá podnikům využít poznatky z řízení Toyoty. Mezi jeho klienty patří například společnosti Caterpillar (37,62 USD, -1,62%), Rio Tinto (3170 GBp, 0,70%) Mining nebo Harley-Davidson (16,53 USD, -2,76%). Koncept „štíhlé produkce“, jenž je specifický pro Toyotu sice napovídá, že bude aplikovatelný především na výrobní sektor, ale Likerova strategie „štíhlého myšlení“ se dá přenést do jakéhokoliv typu podnikání. „Hlavní je rozpoznat plýtvání v rámci klíčových procesů společnosti a vytrvale tyto procesy zlepšovat. To jde jednodušeji zrealizovat ve výrobě, kde máte nějaký fyzický produkt a setkáváte se s opakovanými procesy, ale implementace je možná i u procesů v sektoru služeb.“

Liker v rozhovoru v rozhovoru pro server www.patria.cz dále uvedl, že globální ekonomika má již zřejmě nejhorší turbulence za sebou, ale zotavení nebude okamžité: „Věřím, že jsme už dosáhli dna, nebo jsme již blízko. Naneštěstí to „dno“ bude trvat déle - zřejmě až do roku 2010, až pak lze očekávat nějaké zlepšení.“ Z pohledu ekonomicky erudovaného občana Spojených států panuje podle Likera v USA všeobecný strach a nejistota. „I když se vám daří relativně dobře, pravděpodobně ztrácíte hodně na hodnotě vašich důchodových investic a přemýšlíte, zda budete tím dalším, kdo přijde o práci či nějaké další investice. Lidé více uvažují o tom, jestli koupit auto, loď nebo dům, přestože jsou na tom finančně dobře. Jsou prostě opatrnější a vyčkávají, co se stane.“

Pro většinu lidí je hlavním problémem to, že ztratili práci a přišli o celoživotní úspory, pojmenoval situaci průměrné americké domácnosti Liker. Následně však dodal, že je přesvědčen, že po současné fázi vyčkávání a pozorování „v určitý okamžik nastane prudký nárůst do té doby potlačované poptávky.“


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m