Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy ano, ale jen na chvíli – co fungovalo doposud nemusí fungovat nyní

Trhy ano, ale jen na chvíli – co fungovalo doposud nemusí fungovat nyní

02.03.2010 11:54

Situaci v Řecku komentuje dost známých ekonomů, jedním z nejhlasitějších je v tomto ohledu Joseph Stiglitz. Jeho postoj se dá shrnout asi tak, že Evropa by měla Řecko podpořit, protože to je nyní obětí trhů, které mají daleko do toho, aby správně reflektovaly skutečnu situaci v této zemi. Podle ekonoma například není problém Řecka „otázkou solvence, protože tato země by byla schopna platit úroky ze svého dluhu, pokud by byly na rozumné úrovni“.

Pan Stiglitz je dlouhodobým kritikem schopností trhů, díky prodělané globální finanční krizi musí soudný liberál uznat, že jeho argumenty nejsou vždy od věci. Přesto je těžké se vyznat v tom, co skalní odpůrci trhů vlastně chtějí, respektive, jak by si představovali alternativní systém.

Sám jsem na těchto stránkách několikrát vyjadřoval názor, že globální trhy na situaci v Řecku reagovaly neadekvátně silně – zejména trhy, které přímou vazbu na něj vůbec nemají. Rizikové marže u jeho dluhu mohou nyní být velmi vysoko, bez jejich růstu by ale vůbec nedošlo k jakémukoliv posunu v ochotě Řecka něco se svými problémy dělat. A je otázkou, zda i tak bude schopno něco udělat – papír snese vše, důležitý je pohled do ulic. Každopádně ale je trhům třeba přiznat schopnost uvalit na subjekty, které z nich získávají kapitál, disciplínu (nebo pokud o ni). Ano – lehce se stane, že jim to trvá příliš dlouho a pak rychle přestřelí.

„Ideální“ by tedy asi bylo, pokud bychom trhy nechali svobodně fungovat a nechat odkrývat problémy. Ve chvíli, kdy by někde začaly růst spready, nezodpovědný subjekt by začal reálně platit za svůj laxní přístup a začal by podnikat kroky ke změně, by ale bylo třeba trhy nahradit nějakým institucionálním zásahem. Zasáhla by „nadtržní“ instituce/subjekt a (z peněz daňových poplatníků) by hříšníkovi poskytla nový kapitál, protože jeho tržní cena je již pro něj dosti vysoká a již mu nedává prostor pro nápravu – posílá ho přímo do defaultu.

Pokud se nad tím zamyslíme, vidíme, že se ale stále pohybujeme v kruhu. I pokud by to takto fungovalo, trhy by nikoho do latě nepostavili, protože hrozba by byla příliš malá. Ono to tak vlastně často funguje – je v podstatě standardem se při objevení problémů okamžitě ptát, co na to MMF, či jiná záchranná loď. Jinak řečeno – je tu klasický problém morálního hazardu, kdy za každým hříšníkem stojí záruka pomoci. Doposud systém fungoval tak, že pomocník většinou měl dostatek síly na pomoc a zároveň na vynucení nápravy na straně hříšníka poté, co trhy byly uklidněny. Morální hazard tak byl zažehnán silou pomocníků.

V současné situaci masivního nárůstu objemu státního dluhu u většiny rozvinutých ekonomik ale považuji za pravděpodobné, že tento model dostane vážné trhliny. Nemusí se to projevit hned, ale ta matematika je neúprosná: zadlužení plošně roste, ti nejslabší se budou dostávat do problémů a trhy je budou trestat, nebude již ale kdo by je zachraňoval a kdy by jim umožnil méně bolestivou (ale dlouhodobě možná také méně efektivní) cestu. A na konci toho všeho se mohou rozvinuté ekonomiky vynořit v lepším stavu, než na začátku – tak, jako Asie po krizi na konci devadesátých let.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    02.03.2010 13:17

    Pan Stiglitz, ač nobelista, by asi potřeboval lekci z reálného socialismu aby přestal propagovat podobné nesmysly :-) Ať půjčí sám peníze Řecku, za stejných podmínek jako Německu. Řecko nyní nápadně připomíná patologického hráče automatů, který veškeré půjčené, nebo ukradené peníze prohraje.
    Hrosik
    • mrtvola
      02.03.2010 13:55

      Řecko je druhá Argentina, ekonomická mrtvola, nadělali tolik dluhů, že už jim nic nepomůže, prostě ty peníze prožrali a teď to bude splácet několik generací. Možná je vyhoděj i z EURzóny. Bez práce nejsou koláče a žít na dluh se nevyplácí. Za problémy Řecka může jedna banka a to Goldman Sachs, která jim v těchto jejich podvodech na investory vehementně pomáhala. Dost nechápu, jak může někdo tyhle "židovský" bance ještě věřit... Mimochodem Goldmani doporučovali a vehementně prodávali investorům různá CDO a sami se zajišťovali na svůj účet na protistranu, což mi připadá dost amorální. Ještě k Řecku, je v Řecku něco co má ekonomický smysl, kromě turistiky?
      Venda
      • Re: venda
        03.03.2010 9:20

        Pro Goldmany to byl jenom regulérní kšeft. Problém Řecka je v tom, že má rozbujelou státní administrativu, ze které lze jít do důchodu v 45 letech. Stát si na to nevydělal a proto si půjčoval. Současná krize je krizí špatného přerozdělování. V Anglii v 19 stol. dělníci rozbíjeli stroje, které jim braly práci (příjmy). Dnes má stát dostatek prostředků, aby zajistil rozumnou rovnováhu a přerozdělení peněz od Goldmanů a jim podobných k těm, kteří je utratí (vytvoří spotřebu a odbyt). V Americe to s přerozdělováním přehnali a dostali finanční instituce do problémů. Následně to odnesl fungující, ale nemocný trh, který pustil mezi účastníky příliš mnoho půjček. Jedni na dluh vyráběli a druzí na dluh kupovali. To samé by bylo možné realizovat bez toho půjčování, ale to by Goldmani a jim podobní nemohli mít takové zisky. Podřezali si větev, na které sami sedí, ale protože si toho byli vědomi, padli do pěkného polštáře. Ergo kladívko, banky je nutno hlídat. Tož tak.
        lime
        • Re:Venda
          03.03.2010 10:07

          Není divu, že v posledních dvou letech dochází k markantnímu obrození keynesianismu ;-)
          Kalka.
          •  
            03.03.2010 10:31

            keynesianstvi je ve svete dominujicim ekon. smerem od velke deprese, bohuzel v poslednich letech ponekud dostalo zabrat jeji zakladni pravidlo, ze v konjunkture se kryje schodek vznikly stimulaci poptavky behem deprese (CR je toho typicky priklad, viz narust statniho dluhu). to, co se v poslednich dvou letech deje, je narust ulohy statu v prerozdelovani statku. jinak receno o tom, co kdo za vydelane penize dostane, zacina cim dal vic rozhodovat stat, nikoliv jednotlivec, ala dansky model. bohuzel co funguje v Dansku zjevne nefunguje v jinych zemich (CR nevyjimaje).
            petr666
      • Fundraising
        02.03.2010 16:35

        Určitě, můžou např. prodat zajímavé pozemky na pobřeží, můžou prodat mraky ostrovů a taky můžou prodat či dát do zástavy Akropolis aj. Každopádně podobných zajímavých míst tam je víc...:)
        First Knight
  •  
    02.03.2010 11:59

    kdyby řekové neprožrali více než na co si vydělají, tak by je trh netrestal, takže otázka není zda je řecko trestáno, ale zda ti ostatní včetně D, US jsou trhem správně ohodnoceni
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    02.03.2010 11:59

    kdyby řekové neprožrali více než na co si vydělají, tak by je trh netrestal, takže otázka není zda je řecko trestáno, ale zda ti ostatní včetně D, US jsou trhem správně ohodnoceni
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data