Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Festina lente

FT: Festina lente

24.06.2010 18:23
Autor: 

Festina lente – spěchej pomalu – je rada, kterou jsme zdědili po Římanech. Západní politici by si ji nyní měli vzít k srdci. Mnozí z nich dospěli pod tlakem obrovských deficitů k názoru, že by měli s fiskálním utahováním maximálně pospíchat s nadějí, že se pro ekonomiku tento krok ukáže jako expanzivní. Jaké jsou šance, že budou mít pravdu? Podle mého názoru malé.

Proč by prudké strukturální fiskální utažení mohlo podpořit oživení? Jak uvádí Alberto Alesina a Silvia Ardagna z Harvardu, menší očekávané deficity mohou zlepšit důvěru u spotřebitelů a investorů a následně zvýšit spotřebu a snížit rizikové prémie. Na nabídkové straně mohou zvýšit nabídku práce, kapitálu a podnikatelských projektů. Obecným závěrem jejich studie je následující: „Fiskální změna založená na omezení výdajů a nezvyšování daní přináší větší pravděpodobnost snížení poměru deficitů a dluhu k HDP, než změna založená na zvyšování daní. Navíc platí, že změny na výdajové stránce mají menší pravděpodobnost vyvolání recese než změny v daňové oblasti.“

Je to přesvědčivé? Jedním slovem: Ne. Autoři studie shromáždili data ze zemí OECD mezi roky 1970 a 2007. Ale vliv fiskálního utahování bude záležet na okolnostech. Pokud má být stimulační, musí být zmenšení deficitu vyváženo nárůstem čistých exportů a privátních výdajů, nebo poklesem čistých úspor. Výsledek fiskálního utahování je proto velmi rozdílný, dochází-li k němu v několika malých zemích nebo v mnoha velkých ekonomikách; je-li finanční sektor v dobrém stavu nebo ne; je-li soukromý sektor zadlužený či ne; jsou-li sazby vysoko nebo blízko nule; je-li externí poptávka silná nebo slabá, a zda měnové kurzy prudce oslabují či zda jsou stabilní.

V krátkosti: Ekonomiky s křehkým finančním systémem nyní představují polovinu světové ekonomiky (s Japonskem téměř 60 %) a nejdynamičtější velká ekonomika světa – Čína – se chová merkantilisticky. Sazby jsou blízko nuly a podniky a domácnosti mají omezenou možnost zvýšit své zadlužení. V takovém prostředí není mnoho důvodů se domnívat, že fiskální utahování podpoří růst.

Nevyhnutelně ale bude položena otázka: Jaké jsou alternativy? Pokud budou deficity dále pokračovat, trhy se vyděsí, výnosy vzrostou a dynamika dluhu bude hrozivá. Na to mám dvě odpovědi.

První z nich je ta, že cyklus oddlužení v rozvinutých ekonomikách generuje velký finanční přebytek privátního sektoru. Pokud nepředpokládáme posun k agregátním externím přebytkům (a odpovídajícím deficitům u rozvíjejících se ekonomik), tyto přebytky musí být investovány do vládních závazků. To pomáhá vysvětlit trvající nízké výnosy u bezpečnějších vládních dluhopisů.

Druhou odpovědí je to, že pokud musí vlády hospodařit s deficity, aby podpořily poptávku v době slabosti poptávky soukromého sektoru, vždy si mohou půjčit od centrální banky. Ano, je to tištění peněz. Tuto šíleně radikální politiku ale doporučoval i Milton Friedman v roce 1948. Podle něho mohla vláda v dobách recese zvyšovat nabídku peněz a během boomu ji snižovat. Příjemný na tom je fakt, že není nutné se rozhodovat, kdo ponese tíhu stimulace, protože fiskální a monetární politiky zde jsou dvěma stranami stejné mince.

Argument pro agresivní monetární politiku zůstává silný, i když ne všude stejně, protože růst širokých peněz i nominálního HDP je slabý. Friedmanova politika kvantitativního uvolňování tak stále dává dobrý smysl. Doporučuji tím politiku Roberta Mugabeho? Ne. Jako všude jinde záleží na okolnostech. V současné době je tu „příliš málo peněz, které se honí za příliš mnoha produkty“. V takovém prostředí musí být monetární politika agresivní. Až dojde k oživení, měla by být i přes rozpočtové přebytky dosažené dlouhodobou kontrolou výdajů utažena.

Obecně přijímaná moudrost říká, že silné a koordinované fiskální utažení zaměřené na výdaje podpoří růst tisíce soukromých květů. Doufám, že to bude pravda. Ale pochybuji o tom. Vlády by měly pospíchat pomalu. Pokud budou pospíchat rychle, mohou toho stejně tak rychle litovat.

Autorem článku je Martin Wolf.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
  •  
    25.06.2010 14:04

    Dříve psal Martin Wolf zajímavé články,ale už to pomalu za nic nestojí. Že by byl problém,že příliš málo peněz nahání příliš hodně produktů? Při pohledu na gigantické rozpočtové deficity a jejich ještě horší projekce na nejbližší dva-tři roky,při pohledu na centr. banky,které po světě nakupují kdejaký bezcenný papír,to tak nevypadá.Spíše chybí důvěra subjektů , a ta se tištěním peněz a rozhazováním nevytvoří,spíše naopak.
    AMOLADOS
  •  
    25.06.2010 8:24

    Autor si mohl odpustit tolik slov. Stačilo říci, že navrhuje aby rostoucí vládní dluh splatili, všichni, co mají nějaké úspory, protože jsou to oni, co za to můžou. Syslí si někde peníze a pak je jich málo. Proto je třeba takové podvratné živly potrestat.
    ..
    •  
      25.06.2010 13:28

      Že si tohle nějaký autor myslí, mě nijak nepřekvapuje, ostatně myšlenka sama je velmi stará a v ČR s ní máme bohaté zkušenosti. Spíš mě překvapuje, že to otisknou FT.
      Skeptik
  • Souhlas
    25.06.2010 7:08

    Ode mne jedno velké ano, utahování povede nakonec k vytvoření W.
    sgt.Mike
    • Re: Souhlas
      25.06.2010 8:22

      To je nejspíš pravda. Tištění peněz ale rozhodně není lepší nápad. Tím ještě žádný stát na světě nezbohatl. Již ze středověku jsou známy připady panovníků, kteří zakzili svou měnu přídavky obecných kovů (ekvivalent tištění peněz) a zpravidla se se zlou potázali - výsledkem byla pouze ještě větší hospodářská mizérie a zbídačení obyvatel.
      Skeptik
  • Ach jo...
    24.06.2010 19:08

    Jestli bude FT dál krmit čtenáře takovýmito plky tak asi brzo skončí. Fakt, že vyspělé ekonomiky dlouhodobě spotřebovávají více zdrojů, než jsou schopny vygenerovat a tudíž si žijí na poměry, nejde oblafnout žádnými triky monetární politiky. K uskrovnění nakonec dojde, protože k němu musí dojít, na tom sebegeniálnější fiskální ani monetární politika nic nezmění. Jediné, o co se hraje, je jestli můžeme ještě chvíli žít na úkor spoluobčanů spořících si na důchod nebo cokoliv jiného - pan Wolf to doporučuje, já bych před tím důrazně varoval.
    Skeptik
    • Re: Ach jo...
      25.06.2010 8:14

      Tak s tímhle názorem nemám problém. Bez snížení životní úrovně všech lidí v rozvinutém světě to asi nepůjde. Když se dívám po naší republice a vidím jak si kde jaký jouda postavil barák a nemá na to příjem, pak je jasný, jak to musí skončit.
      tk69
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba