Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Geithner před G20: Chceme zavést „normy“ kurzové politiky, které by stanovily, co je fér

Geithner před G20: Chceme zavést „normy“ kurzové politiky, které by stanovily, co je fér

21.10.2010 18:16

Americký ministr financí Timothy Geithner hodlá využít nejbližší víkendová setkání svých kolegů ze skupiny zemí G20 k prosazení nových „norem“ politiky směnných kurzů, a snížit tak závislost světové ekonomiky na amerických spotřebitelích. Zdůraznil, že USA nehledají cestu k prosperitě pomocí devalvace dolaru, světové ekonomiky se ale nezbytně potřebují dohodnout na pravidlech kurzové politiky. „V současné době neexistuje žádné objektivní hodnocení toho, co je fér,“ řekl mimo jiné v rozhovoru pro Wall Street Journal.

Záležitost takzvaných měnových válek má být hlavním tématem jednání G20, které se uskuteční v sobotu v jihokorejském městě Gyeongju a v listopadu se přesune do Soulu. Ministři financí a centrální bankéři by se měli o víkendu shodnout na tom, že „systém směnných kurzů je třeba více podřídit trhu, aby minimalizoval nepříznivé dopady přebytečné volatility a neukázněných pohybů kurzů,“ řekl anonymně jeden z představitelů skupiny. Rostou přitom pochybnosti, zda skupina tak rozdílných ekonomik, jako jsou například Argentina, Francie a USA, je schopna dosáhnout dostatečně silné dohody, která by zmírnila napětí na devizových a obchodních trzích. Brazilský ministr financí varoval před „mezinárodní měnovou válkou“, podobné prohlášení bylo slyšet z úst indického premiéra nebo Nouriela Roubiniho, který předvídá vystupňování konfliktu v obchodní války. Na rostoucí protekcionismus upozornil i guvernér Bank of England Mervin King.

Geithner řekl, že je třeba stanovit kritéria k hodnocení „udržitelnosti“ obchodních přebytků nebo deficitů jednotlivých zemí a sledovat tak, jak se globální ekonomika vyvíjí směrem k rovnovážnému růstu. Problém kompetitivních devalvací chce ministr řešit stanovením konkrétních norem, které by daly kurzové politice vlád jasné mantinely. Americká vláda uvedla, že současné podmínky nedovolují uzavření globální měnové smlouvy podobné Plaza Accord z roku 1985. Podle jednoho ze zástupců amerického ministerstva financí by prozatím stačila shoda o „společném přístupu“, a to i bez explicitních závazků, která by vedla Čínu a další země k povolení zhodnocení svých měn. „Jednotlivé země se snaží hodnotit, co je nejlepší pro jejich vlastní dobro. To není problém, který by se dal vyřešit za dva týdny, dávám tomu tři až pět let. Cílem je posunout G20 směrem k instituci s vyšším potenciálem,“ řekl Geithner.

Geithner rozdělil světové měny na tři skupiny. V první z nich jsou země, jejichž měnu lze označit za „v každém ohledu podhodnocenou“, jde především o Čínu. Dodal nicméně, že kdyby zhodnocování renminbi pokračovalo alespoň v tom úvodním tempu ze září, nerovnováha by se postupně napravila, přičemž svou roli zde hrají i ostatní rozvojové země. „Kdyby Čína věděla, že výraznější uvolnění jüanu přiměje k pohybu i ostatní měny regionu, bylo by to pro ni přijatelnější,“ míní Geithner. Do druhé skupiny zařadil „rozvíjející se ekonomiky s flexibilními kurzy, které vidí rizika výraznějšího nadhodnocení své měny nebo vzniku bublin a inflačních tlaků, a snaží se je řešit intervencemi nebo uvalením daní. Proti takovému jednání nemají podle ministra Spojené státy žádných námitek. Třetí skupinu pak tvoří „hlavní světové měny, které jsou přibližně v jedné ose“. Geithner poté zdůraznil, že USA neprovádějí žádné záměrné politiky vedoucí k devalvaci dolaru. Jak již dříve v tomto týdnu prohlásil, „žádná země nemůže cestou devalvace dospět k prosperitě a konkurenceschopnosti“.

K přiblížení se rovnováze globální ekonomiky je podle něj vyvíjet snahy k omezení obchodních přebytků exportně orientovaných zemí, jako je Čína, a snížit deficity importních ekonomik, jako jsou Spojené státy. „Zbytek světa nás chce vidět více spořit – to znamená nižší americkou poptávku po zboží ze zbytku světa. Ta se bude muset najít někde jinde.“

Americká vláda stále doufá ve shodu s Čínou, která v příštích letech počítá s přebytkem obchodní bilance kolem 4 % HDP. Příští summity naznačí, kam dále se může situace v globálním obchodě vyvíjet, jakákoli dohoda však zřejmě nebude rychlá ani jednoduchá. „Ostatní země nemají právo hodnotit, jaká úroveň obchodního přebytku je pro danou zemi rozumná,“ uvedl minulý týden mluvčí čínského ministerstva obchodu Yao Jian.

(Zdroj: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.