Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Po Minského momentu pomůže jen odpuštění dluhů, inflace nebo fiskální stimulace

Krugman: Po Minského momentu pomůže jen odpuštění dluhů, inflace nebo fiskální stimulace

03.11.2010 7:56
Autor: Redakce, Patria.cz

V pozadí světové ekonomické krize bylo dlouhé období rostoucí zadluženosti. Každý dluh je ale jen pohledávkou někoho dalšího, takže kvůli rostoucímu dluhu nikdo nezbohatl ani nezchudl. Pak ale přišel Minského moment, když investoři najednou ztratili ochotu refinancovat dluhy, o dalším zvyšování dluhu ani nemluvě. Vysoce zadlužení hráči jsou tak nuceni do oddlužení.

Tento proces musí sledovat dvě pravidla: Ti, kteří splácejí dluhy, musí utrácet méně, než činí jejich příjem. Pro celý svět platí, že spotřeba se rovná příjmům. Z toho tedy plyne, že ti, kteří nejsou nuceni ke splácení dluhů, musí utrácet oproti svému příjmu více. Je tu ale problém, protože neexistuje žádný dobrý mechanismus, jak je k tomu přimět. Nízké sazby podporují utrácení. Při současném objemu dluhu však ani nulové sazby neleží dost nízko.

A protože je nemožné zvýšit výdaje, musí klesat příjmy. Dojde ke globálnímu poklesu, při kterém jsou postiženi i dlužníci, kteří jsou donuceni k ještě větším úsporám. Řešením je politika podpory spotřeby. Fungoval by fiskální stimul ze strany vlád se silnou finanční pozicí. Kvantitativní uvolňování může pomoci, ale jen u těch, kteří nejsou ve finančních problémech. A problém by vyřešilo i odpuštění dluhů, nebo jejich částečné inflační umoření. Nyní se však nacházíme v situaci, kdy jsou po každém požadovány fiskální úspory.

Ti, kteří se zabývají pastí likvidity, již před lety říkali, co by se stalo, kdyby na ekonomiku dolehl velký negativní šok, který by stlačil sazby k nule: Rostoucí monetární báze by nezpůsobila růst širších monetárních agregátů a růst ekonomiky samotné už vůbec ne. I přes velký nárůst monetární báze by tak ekonomika namísto do inflace spadla do deflace. Výnosy vládních dluhopisů by i přes velké rozpočtové deficity zůstaly nízko, protože krátkodobé sazby by byly drženy blízko nuly.

Vše, co se během uplynulých dvou let stalo, odpovídá tomuto jednoduchému modelu. A ti, kteří implikace pasti likvidity odmítají, dělají stále stejné chyby. Mezi hlavními hráči ale nejsou patrné změny v přemýšlení. Paleomonetaristé stále očekávají hyperinflaci, jiní zase ze všeho viní Fed. A absence růstu výnosů dluhopisů nemá žádný vliv na ty, kteří se neustále obávají rozpočtových deficitů.

Uvedené je výtahem z blogů Paula Krugmana Accounting Identities a The Moral Equivalent of Stagflation.


Váš názor
  • rozumný názor
    03.11.2010 10:29

    vysokou inflaci bych považoval za ideální cestu ke zchudnutí, které bude následovat....ale zatím nepomáhají ani rotačky v us takže něco na tom Krugmanovi bude :) Jen se nezmiňuje o kultuře konzumní společnosti jejíž nákaza nás zachrání udržet určité niveau...mám zato, že jsme blízko něho :)
    MaN
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data