Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělský realitní trh čeká záplava nových nemovitostí, banky jsou tlačeny k prodeji zabavených domů

Španělský realitní trh čeká záplava nových nemovitostí, banky jsou tlačeny k prodeji zabavených domů

25.11.2010 16:07

V příštím roce by mohlo dojít k ztrojnásobení počtu domů a bytů, které se banky po nuceném převzetí od neplatičů budou snažit prodat na trhu nemovitostí, do pěti let kvůli tomu klesnou ceny španělských nemovitostí o pětinu, uvedl v rozhovoru pro Bloomberg Fernando Acuna, který v této oblasti podniká. V současnosti je podle tohoto poradce v oblasti realit a provozovatele španělského internetového portálu na trhu asi 100 tisíc residenčních nemovitostí ve vlastnictví španělských bank. V posledním letošním čtvrtletí však výrazně zesílil tlak na španělský bankovní sektor, aby se namísto čekání na vhodný okamžik pro prodej nemovitostí získaných od dlužníků raději uchýlil k prodeji hned a získal tak rychleji potřebnou likviditu.

Španělský stavební a realitní sektor se podle odhadů zajišťovny Credito y Caucion za poslední dva roky zeštíhlil o 2600 firem, které globální krize spojená se splasknutím bubliny na tamním realitním trhu donutila ukončit činnost. Výsledkem je téměř zdvojnásobení míry nezaměstnanosti dosahující skoro 20 procent a výdaje španělské vlády a centrální banky na očistnou kůra pro ekonomikou v hodnotě asi 70 miliard eur. V bankovním sektoru je však stále znát citelné zhoršení kvality úvěrových portfolií jednotlivých finančních institucí, které boom španělského stavebnictví hojně financovaly.

Podle říjnové zprávy španělské centrální banky dosahoval objem problémových úvěrů, které španělské banky poskytnuly na stavební a realitní projekty, celkové hodnoty 181 miliard eur. Regulátor bankovního trhu proto apeloval na banky, aby vyřešily svou nejhorší hotovostní pozici za tři roky prodejem aktiv, které kvůli nesplácení úvěrů získaly do vlastnictví. “Poskytovatelé úvěrů převzali obrovské množství nemovitostí od developerů a vlastníků domů a nyní jsou nuceni, aby tuto „mrtvou zátěž“ vyložili,“ popsal současnou situaci Španěl Fernando Acuna.

Španělská centrální banka od konce září zpřísnila pravidla pro tvorbu rezerv na krytí ztrát z úvěrů. Podle nové regulace musejí bankovní domy v zemi snížit hodnotu zabavených nemovitostí o 30 procent, pokud je drží déle než dva roky. Již po 12 měsících navíc nově musejí tvořit na tyto nedobytné pohledávky finanční rezervy, zatímco dosud vznikala španělským bankám stejná povinnost až po 72 měsících. V květnu centrální banka odhadla, že zavedení nové regulace pro banky vyústí v nutnost navýšit rezervy o 2 procenta a v průměru sníží jejich zisk (před zdaněním) z domácího podnikání o 10 procent.

„Banky budou muset snížit svá cenová očekávání, aby se zbavily zásob zabavených domů a bytů,“ vypočítává důsledky zakladatel společnosti R.R. de Acuna & Asociados. Tento trend povede podle realitního poradce k poklesu cen nemovitostí o 20 procent do pěti let, přičemž největší část propadu má přijít v příštím roce. Španělský realitní trh od svého vrcholu v dubnu 2007 klesl přitom již o 22,5 procenta, vyplývá z průzkumu realitního portálu Fotocasa.es a vysoké školy IESE Business School. Podle jiného průzkumu španělské asociace na ochranu zájmu spotřebitelů ADICAE přišlo letos kvůli neschopnosti splácet o dům asi 280 tisíc lidí na území Španělska.

Z konkrétních dopadů přísnější španělské bankovní regulace na finační sektor lze jmenovat například jednu z největší bankovní skupinu v zemi - Banco Santander SA, která na konci října oznámila, že s ohledem na povinnosti odepsat část hodnoty aktiv vytváří rezervu 472 milionů eur, a nedosáhne proto dříve vytyčeného cíle hospodaření za letošní rok.

“Banky jsou v nezáviděníhodné pozici,“ komentoval pro Bloomberg Fernando Encinar, spoluzakladatel španělského realitního portálu Idealista.com. „Uvědomily, si že je možná lepší se svých realitních aktiv zbavit hned, než tento problém protahovat do budoucna,“ dodal.

Ne všechny španělské banky však zatím nalezly dostatek kuráže k prezentaci ztrát bez příkras. Nejoblíbenější taktikou vedoucí k momentálnímu nafouknutí vykazovaného zisku se v současnosti ve španělském bankovním sektoru stává prodej a zpětný pronájem vlastních poboček. Španělské banky, které investoři po Irsku stále vnímají jako jeden z nejslabších článků evropského bankovního systému, dále podle nedávných informací deníku Wall Street Journal (WSJ) za vládní pomoci hledají pronajímatele zabavených domů a vedou lítý boj o peníze střadatelů, aby se tak vyhnuly nutnosti půjčovat si na svůj ztrátový provoz na trzích za vysoké ceny.

(Zdroj: Bloomberg, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university