Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky na Wall Street míří k rekordním ziskům. Analytici čekají rally a žádný „nový normál“

Banky na Wall Street míří k rekordním ziskům. Analytici čekají rally a žádný „nový normál“

13.12.2010 12:57

Bankovní domy z Wall Street mají našlápnuto k završení nejlepšího dvouletého období v oblasti investičního bankovnictví a obchodování za očekávané silné podpory letošních výsledků. Pětice největších amerických bank v sektoru – Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup a Morgan Stanley – budou pravděpodobně za 4Q reportovat výsledky, které překonají předchozí dvě čtvrtletí, především díky vyšším objemům akciových a dluhopisových obchodů a úpisu kapitálu, uvádí agentura Bloomberg. I pokud výsledky za poslední kvartál dosáhnou alespoň úrovně za předchozí tři měsíce, letošní rok bude po tom loňském druhým nejlepším v historii.

Největší banky vyšly z krize díky vládní pomoci, když v rámci programu TARP obdržely celkem financování ve výši 135 miliard dolarů a další miliardy čerpaly ze záchranných fondů centrální banky v závěru roku 2008 a roce 2009. V jejich prospěch poté hrály bezprecedentně nízké sazby i dluhopisy nakupující Fed. „Je to pro ně životní příležitost a myslím, že ji využily. Zisky, jichž v současnosti dosahují, jim pomohou doplnit chybějící kapitál a vyřešit zbytek problémů,“ říká k americkým top bankám profesor financí Charles Geisst, působící na Manhattan College v New Yorku.

Rozjezd období výrazných zisků mohou zbrzdit regulační snahy. Nová pravidla zavazují banky k větším kapitálovým rezervám a přesunu derivátových obchodů do clearingových center. „Rok 2010 byl opravdu silný. Nejlepším čtvrtletím bylo zdaleka to první, kdy se projevily ještě dozvuky prostředí roku 2009. Další kvartály spíše zdůraznily výzvy do budoucna,“ uvedl bankovní analytik Barclays Capital Roger Freeman. Sklony k opatrnosti se mohou projevit také ve snižování bankovních bonusů. Podle společnosti Options Group by mělo celkové finanční ohodnocení zaměstnanců v oblasti investičního bankovnictví a obchodování klesnout oproti loňskému roku o 22 až 28 procent.

Stratégové největších bank jsou přesto ohledně příštího roku plni optimismu. Rostoucí zisky a hotovostní objemy podle nich podpoří akciový trh a zajistí tak nejlepší výkon indexu Standard & Poor’s 500 za tři roky v řadě od 90. let. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že akciový benchmark za další rok naroste o 11 % na úroveň 1379 bodů. V takovém případě by index od začátku roku 2008 posílil celkem o více než polovinu a zhruba dvojnásobně předčil prognózu společnosti PIMCO, která sází na teorii tzv. nového normálu, podle níž rostoucí deficit a regulace zabrání vyšším ziskům a nominální růst HDP by dlouhodobě neměl výrazně překročit 3 %. Podle oslovených analytiků naopak převáží kombinace rekordních zisků a stále podprůměrných valuací, podpořená fiskální podporou ekonomiky ze strany vlády. David Kostin z Goldman Sachs, kterého Bloomberg označil za nejpřesnějšího amerického stratéga letošního roku, čeká 17% rally. Rozvahy společností nebyly nikdy silnější. Očekáváme, že firmy v rámci S&P 500 navýší výdaje ve všech směrech, nejrychleji investice do akvizic a zpětného odkupu akcií,“ řekl Kostin.

V rally věří i hlavní akciový stratég banky JPMorgan Thomas Lee. Ten v pátek pro CNBC řekl, že příští rok bude třetím v řadě, kdy dojde k expanzi býčího trhu a S&P 500 vzroste o 15 %. Očekává zrychlení růstu HDP Spojených států na 3,5 procenta v závěru roku 2011 z 2,6 procenta v letošním roce.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  • enough is enough
    13.12.2010 16:03

    Patria, přestaňte už konečně opisovat článečky ze CNBC, které navíc překládáte s notným zpožděním. Neumíte si najít důvěryhodné zdroje nebo co, hošíci?
    lynxsharpeye
  • Účetnictví á la ENRON
    13.12.2010 13:06

    Důležité varování pro 15 minutové experty (investory, kteří analyzují titul obvykle 15 minut) a over-excited novináře: U.S. banky mají oficiálně opět povoleno vést účetnictví ve stylu "ENRON", tj. ztrátové aktivity a papíra mohou držet v četných SPV (dceřiných entitách) a nepřiznávat/nezahrnovat v celkovém výsledku banky. Banka může provádět Zero Sum Games s protistranami svými SPV a všechny plusy přiřadit sobě a mínusy přiřadit svým SPV. Tzn. vykazované výsledky U.S. bank jsou pohou kreativní fantazií. Jejich drzost nemá již žádné limity, mohou si uvádět co je napadne.
    Detective
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data