Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když bolí břicho

Když bolí břicho

20.12.2010 15:06

Nedávno se mi dostala do rukou kniha německého komunisty Alberta Nordena s názvem Zákulisí německých dějin vydaná v padesátých letech minulého století. Před deseti lety bych ji nejspíš s odporem odložil, avšak dnes, pod vlivem všeobecné nálady posunuté hodně doleva, má nechuť opadla. Pustil jsem se tedy do jejího čtení. Mezi nekonečnými frázemi o boji dělnické třídy s hydrou kapitalismu, které v každém člověku mé generace, vyvolávají nepříjemné mrazení, se nachází poměrně detailní popis politicko-ekonomické situace Německa od přelomu devatenáctého a dvacátého století až do vypuknutí druhé světové války. Norden trochu emotivně, z pozice ukřivděného revolucináře, popisuje dynamické peripetie německého vývoje v tomto období a nutno poznamenat, že kniha je ovlivněna světonázorem interpreta do té míry, že se jedná o čtení jen pro otrlé. Někdy však neškodí se podívat na problematiku očima ideového protivníka.

Marxistická kritika meziválečného Německa z pera Alberta Nordena se zaměřuje především na úzké propojení kapitálu se státní mocenskou strukturou představovanou zpočátku šlechtou, posléze fašistickou stranou. Národní cíle směřující k emancipaci s rozvinutějším západem představovaným zejména koloniální Velkou Británií a Francií byly v souladu s kapitalistickou expanzí německých podnikatelů. Způsoby nebyly vždy nejčistší, ať už na domácí půdě nebo v zahraničí. Rozvrat země po první světové válce a násilné potlačení komunistické revoluce spolu s obrovským přerozdělením majetku v důsledku hyperinflace let 1920-23 se přetavily v obrovského totalitárního molocha, vražedný stroj, který se vydal do pohybu na konci třicátých let. Přeloženo do dnešního jazyka, obrovská bublina vyvolaná překotným průmyslovým rozvojem přerostla v nadměrnou výrobní kapacitu, jejíž využití se přesměrovalo do zbrojní výroby. Opojení Německa, které v několika málo desetiletích dohonilo své západní rivaly, vyústilo v pocit nadřazenosti nad zbytkem světa a požadavky na „lebensraum“. Co je podstatné, Němci pociťovali akutní nedostatek surovinových zdrojů pro další rozvoj své ekonomiky. Tolik v kostce obsah knihy.

Teď k jádru věci. Vezměme si jiného šampióna, dnešní Čínu, a pokusme se použít podobné prostředky na analýzu jeho situace (což je trochu úsměvné, jelikož budeme kritizovat komunistickou zemi pomocí marxistických pouček). Takže za prvé, Čína podobně jako Německo před sto lety přeměnila raketově svoji zemi z feudálně-zemědělské ekonomiky na průmyslovou velmoc. Za druhé, čínský kapitál je těsně spjat s politickým systémem země. Současní kapitalisté se vesměs rekrutují z řad komunistické nomenklatury a stát tvrdě zasahuje do chodu věcí. Za třetí, opojný pocit nadřazenosti Číny začíná být velmi citelný, ať už na ekonomické frontě, tak i na politické. Za čtvrté, Čína pociťuje zoufalý nedostatek surovinových zdrojů pro svůj další rozvoj. A konečně za páté, na což se velmi často zapomíná a jen sporadicky, například při předávání Nobelových cen, to vychází najevo, Čína není ani zdaleka demokratickou zemí.

Ekonomika Číny je často přirovnávána k poválečnému Japonsku. Jak je vidět, je také možno nalézt spoustu paralel s Německem na přelomu 19. a 20. století. Nabízí se jednoduchá otázka. Nevydá se Čína v budoucnosti spíše „německou“ cestou než jakoukoliv jinou? Obdivovatelé čínského zázraku nepochybně přispěchají s tisíci důvody, proč by tomu tak být nemělo. Mě však zneklidňuje fakt, že nedostatek životního prostoru je překážka ekonomického růstu, která je omezující pro jakýkoliv národ bez ohledu na jeho kulturu a historii. Je to něco jako bolest břicha, které se zbavíte pouze jediným způsobem a to vyprázdněním ať jste Američan, Evropan či Asiat.


Váš názor
  •  
    02.01.2011 20:25

    Souhlasím se čtvrtým a částí pátého odstavce.Nejsem obdivovatelem čínské cesty. Jistě se najde spousta argumentů pro, ale u mne převažuje spíš názor za jakou cenu se stává tato země silnou i v oblasti ekonomiky. Určitě studiem historie i současnosti země dospějeme k nějakému názoru, ale jeho váhu podpoří vlastní zkušenost.Doporučuji všem Čínu navštívit i v půmyslových částech i v těch moderních jako je část Shanghaie.
    mgp
    •  
      02.01.2011 21:53

      Samozřejmě, že správně je ....se třetím a částí čtvrtého.....
      mgp
  • China Code
    24.12.2010 0:07

    vzít si knihu marxisty napsanou v 50. letech o Německu a z této perspektivy posuzovat dnešní Čínu, nemůže vytvořit nic jiného než myšlenkový zkrat. Komunismus byl v Číně, která má vůbec nejdelší kontinuální historii - skoro 4000 let!, jen experiment trvající několik desetiletí. Čínu si nijak neidealizuji, ale na rozdíl od Západu nebo Japonska se nikdy nevyznačovala vojenskou expanzí - stačí si pročíst její dějiny a zamyslet se nad odlišnou kulturou. Zkrátka myšlenkové stereotypy (středo) Evropana a ideologická klišé nikdy nepovedou k pochopení toho, co je dnešní Čína. Docela zajímavá je např. kniha Franka Sierena: The China Code: what's left for us?
    Shiroko
    • Re: China Code
      29.12.2010 1:31

      Chápat neznamená nutně souhlasit nebo sympatizovat. Myslím, že hlavním problémem je, že se přehlíží fakt, že Čína stále není demokratickou zemí.
      Dušan Vaškovic
      • k mylným předpokladům
        13.01.2011 11:29

        Vycházíte z mylného přepokladu, že západní typ demokracie by měl být normou a nejvhodnějším uspořádáním pro všechny kultury a civilizace. Indiánům například demokracie nevyhovuje, podobně zřejmě ani Číně. Je otázka, jestli demokracie funguje na Západě - je v Itálii demokracie, pseudodemokratická kašírka nebo demokratůra? Myslíte, že Guantánamo by mělo být demokratickým vzorem pro čínské vězeňství?
        Shiroko
        • Velký Vont
          14.01.2011 23:31

          Ale to nikdo netvrdil.I monarchie může být rozumná.Nemůžeš snad ale srovnávat excesy s oficiálními politikami států jako Čína,Korea,Kuba...A to Quantanamo,velmi složitá a křehká otázka,pokud např. desítky pomatených muslimů ohrožují desetitisíce nevinných lidí,včetně nemocných,starců a dětí,je dilema,která cesta je ještě přijatelná a která už jen umocňuje zlo.
          Velkamedvědice
        • Re: k mylným předpokladům
          13.01.2011 11:32

          Zdravím!
          Kalka.
      • Re: Dušan Vaškovec
        03.01.2011 10:48

        Aby se ale v mém malém laškování s velkou medvědicí nepřehlédl ten hlavní problém, totiž jestli je západní plutokracie ´vládou lidu´... ;-)
        Kalka.
      • D.V.
        02.01.2011 16:38

        Souhlasím.Je to nechutné.Místo patřičné politické izolace jsou pakty s bolševikem na denním pořádku a politika součástí obchodní strategie.Bohužel je to následek morální degradace lidstva a od honby za produkty,které nikdo nepotřebuje,supermarket je kostelaž po osobní ambice mocipánů u koryt.Takže Čína v klidu popravuje ,zavírá,nedodržuje dohody,neuvěřitelným způsobem nevratně ničí životní prostředí,omezuje přístup k svobodným informacím.A přesto je materiálně založenými lidmi čím dále více tolerována.Je důležité na tyto fakta nezapomínat.Čína bude jednat vždy jen v zájmu Číny.A rozhodně je lepší rozvíjející se demokracie,ono uklidit bordel po komančích není na dvě generace,než komunistická diktatura,i když hybriduje s kapitalistickými prvky.
        Velkamedvědice
      • Re: D.V.
        02.01.2011 14:40

        Jen abychom nepřehlédli, že demokracie také není ´vládou lidu´ ;-)
        Kalka.
        • Kalka
          02.01.2011 16:41

          Vláda lidu neznamená,že jsou všichni náčelníci.To je pak anarchie,pokud každý dělá,co je dobré jen pro něho.
          Velkamedvědice
          • Re: Kalka
            02.01.2011 18:11

            Gee, to jsou novoty ;-) Ještě mi vysvětli, jaký je podle tebe dnes rozdíl mezi demokracií a oligarchií - prosím ;-)
            Kalka.
            • Kalka
              02.01.2011 19:01

              Měrnou jednotkou je třeba jeden Chodorovski....
              Velkamedvědice
              • Re: Kalka
                02.01.2011 19:04

                Tý brďo, co to teda v tom Rusku teď mají, když je oligarcha v lochu? Že by demokracii? ;-)
                Kalka.
  •  
    20.12.2010 16:50

    sorry "měli...." já rad byla dobrá češtinář...
    TOM
  • Z toho až mrazí
    20.12.2010 16:47

    Je to až neuvěřitelně pravdivé a kdo se setkal s novými číňany a jejich rasismem a slyší už o tom, že na Sibiři od nepaměti měly své kmeny a zájmy, tak ví když půjde do tuhých, kdo bude první surovinový a územní nárazník.... ještě se ten raketový deštník bude rusům moc hodit....
    TOM
    • Historie matka moudrosti...
      20.12.2010 19:48

      Historie se opakuje stále dokola a tak není divu, že si všímaví lidé uvědomí obdobných podmínek, které znovu nastávají a mohou vést k podobným důsledkům. Nicméně se domnívám, že Čína pro svůj růst a rozšíření "lebensraumu" nebude muset použít braní (a pokud, kdo se jim asi tak postaví?), ale má k dispozici téměř nevyčerpatelné množství zelených papírků "strýčka Sama". Již dnes skupují jejich korporace zahraniční firmy a zejména takové, které těží suroviny. Oni si nás spíš koupí. Ale kdo ví...i vojáci se chtějí vyřádit, nejen finančníci...
      Martin
      • Re: Historie matka moudrosti...
        04.01.2011 6:30

        Historie není matkou moudrosti, ale učitelkou života. Matkou moudrosti je opakování. Ale jinak ta rizika pojmenováváte správně. Kalko, demokracie je taková iluze o tom, že si tu oligarchii můžeme sami volit. (Náš loňský pokus vedl sice ke ztrátě této iluze, ale marný nebyl.)
        vodník
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university