Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řešení pro eurozónu: Bezohledná restrukturalizace bank

Řešení pro eurozónu: Bezohledná restrukturalizace bank

22.12.2010 18:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Krize bankovního systému se vždy řeší těžce. V Evropě situaci komplikuje vzájemná závislost zahraničních bank. Absence ekonomické politiky v letech 2009 a 2010 vedla ke slabosti celého systému, který tak představuje brzdu oživení evropské ekonomiky. V dubnu existovaly silné argumenty pro okamžitou restrukturalizaci řeckého dluhu, obavy z následků, které by nesl křehký bankovní systém, ale vedly k tomu, že Řecku byla poskytnuta finanční pomoc. Podobně v listopadu někteří volali po tom, aby ztráty irského bankovního sektoru nesli i věřitelé těchto bank. To by ovšem negativně ovlivnilo evropské banky a možná by to vedlo k panice. Záchrana věřitelů se tak stala součástí pomoci Irsku.

Tato rozhodnutí mohla být při daných okolnostech nevyhnutelná, výsledkem je ale hrubá nespravedlnost. Nevíc tím došlo ke zrychlení debaty o solidaritě uvnitř eurozóny a fiskálním federalismu; na tuto debatu ovšem EU nemusí být politicky připravena. Hlavní politickou chybou bylo to, že v dobách klidu nebyly podniknuty kroky k posílení systému.

Krize bankovního systému téměř nikdy neskončí samy od sebe. Potřeba je vládou vedený proces bezohledného rozdělení systému na dobré a špatné banky, rekapitalizace a restrukturalizace pro systém nejdůležitějších bank. Tento proces proběhl ve Spojených státech v letech 1989 – 1990, ve Švédsku v letech 1992 – 1993, v Japonsku v letech 2002 – 2003 a v USA v roce 2009, kdy byly provedeny zátěžové testy. V EU ale zatím nic podobného nepřišlo. První kolo zátěžových testů v září 2009 proběhlo téměř bez povšimnutí, protože výsledky nebyly zveřejněny. Druhé kolo v červenci 2010 k obnovení důvěry nevedlo. Třetí kolo je naplánováno na únor 2011.

Nový test musí pokrývat celou Evropu a musí být nekompromisně posouzena skutečná kapitálová pozice důležitých institucí. Národním regulátorům se nedá věřit v tom, že budou sledovat společný zájem před zájmem domácím, výsledky musí být kontrolovány centrálně a musí být porovnatelné. Slabé banky musí navýšit svůj kapitál. Stejně jako v minulém případě, i nové testy pravděpodobně podhodnotí nedostatek kapitálu, protože politici v EU nemohou explicitně počítat s defaultem některé z vlád, protože by mohlo dojít k sebenaplňujícímu se scénáři. Odpovídajícím způsobem by ale měly být zpřísněny jiné předpoklady testů.

Banky, které nebudou schopny získat nový kapitál, musí být donuceny k prodeji, nebo k rozdělení. I tento proces musí být řízen centrálně, aby byla zajištěna férovost a efektivita. Potenciálních komplikací je mnoho. „Národní šampióni“ mohou být koupeni zahraničními konkurenty, může dojít ke ztrátě pracovních míst, mohou být zapotřebí nové zákony. Alternativu však představuje politika, která bude rukojmím nemocného bankovního sektoru. A rostoucí náklady placené daňovými poplatníky mohou ohrozit samotný politický základ EU.

Uvedené je výtahem z „European bank stress tests: Third time lucky?“, autorem je Nicolas Véron z Peterson Institute for International Economics.

Zdroj: VOX


Váš názor
  •  
    23.12.2010 8:49

    Možná mám špatnou paměť, ale skutečně si nevzpomínám, že by v USA došlo ke skutečné restrukturalizaci jakékoli významné banky. I Washington Mutual byla pouze koupena a špatná aktiva "naředěna" možná ještě horšími. V USA jednoznačně problém zametli pod koberec, kde úspěšně kvasí a zahnívá. Ještě to nevybublalo na povrch, tak se mohou dál tvářit, že se nic neděje. I když to tak nevypadá, Evropa má ve skutečnosti podstatně menší problém a je podstatně dál s jeho řešením než Spojené státy, které už visí jen na setrvačnosti investorů a libovůli Číny. Až se to bude Číňanům hodit, bude z dolarů přes noc listí na stromech...
    Skeptik
    •  
      23.12.2010 9:32

      Ale di ty brepto. Kdybys měl plný stožok dolarů že bys nevěděl co s nimi (přesto draze nakoupené), udělal bys z nich bezcené listí? Ty jsi mi dobrý investor :-)))
      Jesse
  •  
    22.12.2010 23:12

    Navrhované řešení má vadu je jednorázové a i když by třeba eliminovalo špatné banky (čemuž nevěřím) tak dluhopisovou krizi nevyřeší. Banky rozvinutých demokratických ekonomik (západ) se do potíží dostaly díky špatným aktivům, která mají v trezorech. A ta se stala špatnými v důsledku, nekonkurence_schopnosti vůči rozvíjejícím se ekon. BRIC a dalším - v současné době pak zejména Číně. A dále i tomu, že v důsledku vysoké poptávky po energetických a dalších zdrojích vzrostla jejich cena. Takže vstupy pro západní výrobky se zdražily, a v příštích 20 – 30 letech bude probíhat vyrovnávání těchto nerovnováh. Důsledkem toho bude pravděpodobně (jsou i jiné varianty) přelévání krize z jednoho hospodářského sektoru nebo státu do druhého. Výsledkem bude, že západ bude postupně chudnout, zatímco BRIC.. bohatnout a to do té doby než se stane západní zboží konkurence schopné (klesne cena pracovní síly na západě a stoupne na východě). Do té doby mi v rámci kapitalismu, žádné rozumné řešení nenapadá. Zdraví B007
    Bolševik007
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data